Polttopisteenä Ylöjärvi: Kunnat uudistuvat rajujen saneerausohjelmien turvin

Nykymuotoinen kunta on tiensä päässä. Ylöjärven eläkkeellä oleva kaupunginjohtaja Pentti Sivunen sanoo, että suuri osa kunnista joutuu tekemään rajun saneerausohjelman. Hänen mukaansa kuntien on myös uudistettava täydellisesti johtamiskulttuurinsa. Konkarikuntamies korostaa, että kuntien olisi pitänyt uudistua nähtyä ahkerammin. Monen kunnan kohtalona on ollut konservatiivisuus.
Pentti Sivunen pelkää, ettei kunnissa tiedosteta vieläkään niiden edessä olevia myllertävien muutosten aikoja. (Arkistokuva: Miika Kaukinen)

Ylöjärveä liki kaksikymmentä vuotta johtanut kunnallisneuvos Pentti Sivunen on opittu tuntemaan suorasanaisena virkamiehenä. Eläkeläisenäkin hänellä on selkeät mielipiteet, jotka hän kertoo kysyttäessä.

Pentti Sivunen seuraa tarkasti suomalaisen yhteiskunnan tilaa. Hän kummastelee kansalaisten tyyneyttä, vaikka Suomi harppoo tuota pikaa maakuntien valtikoiden alle ja perinteisesti kansalaisten palvelut tuottaneet kunnat nykymuodossaan tulevat tiensä päähän.

Suomi ei ole enää entisensä. Sivusen mielestä historialliset muutokset vaativat aina aktiivista debattia, jotta kansalaiset tietävät, millaisessa yhteiskunnassa he elävät. Sivusen mielestä poliitikot ovat paljastaneet aivan liian niukasti tietoja sotesta, maakuntahallinnosta ja tulevaisuuden kunnasta. Päättäjien puheissa vilisevät vain ylimalkaiset termit, jotka jokainen kuulija voi ymmärtää haluamallaan tavalla. Hyvänä esimerkkinä on termi ”elinvoimakunta”.

Sivunen osaa avata asioiden taustat, ja nyt hän antaa kasvot sotelle, maakuntahallinnolle ja tulevaisuuden kunnalle Ylöjärven Uutisten haastattelussa, joka julkaistaan lehden keskiviikkona neljäs tammikuuta ilmestyvässä numerossa.

Kuntien palkkalistoilla olevat työntekijät ovat näihin päiviin eläneet uskossa, että heillä on turvatut leipäpuut. Väärin. Näin ei ole. Kuntien soteväki siirtyy maakuntien palvelukseen, mutta uudet tuulet puhaltavat muidenkin kunnallisten työntekijöiden riveissä. Harvennus on raju ennen kuin tulevaisuuden kuntien organisaatiot ovat valmiit. Henkilöstön tulevaisuudesta kannattaa virittää keskustelu.

Suomalaiset ovat tottuneet siihen, että raha ratkaisee. Pentti Sivunen luettelee uhkat, jotka ovat ilmestyneet synkistämään kuntatalouden taivasta. Rahakirstun vartijoilla riittää pähkäilemistä, kun kunnan tulot ja menot eivät ole tasapainossa. Tulevaisuudessa kunnat eivät ole yhtä kiinnostavia kuin perinteisesti ovat olleet luotottajien silmissä.

Demokratian kukka on kukoistanut perinteisesti Suomessa. Sivunen on löytänyt monta vaaran paikkaa muun muassa maakuntien toiminnasta demokratian toteutumattomuuden vinkkelistä.

Suurta yleisöä kiinnostaa se, paljonko Suomessa on kuntia. Sivunen uskoo, että kuntakartan rajat vedetään kymmenen vuoden aikana uusiksi. Vuoden 2027 tietämissä maassamme on 50:stä 100:aan kuntaa. Tällä hetkellä kuntia on 313 kappaletta.

Pentti Sivunen vetoaa pitkään kuntakokemukseensa ja ennustaa kunnilla olevan edessään ongelmallisen tien. Tämän takia kunnat tarvitsevat voimakkaita ja osaavia henkilöitä niin virkamiehistöönsä kuin luottamushenkilöstöönsäkin.