Sivistykseen 200 000 euron lisäsatsaus ensi vuodelle – sama potti myös perusturvaan

Ylöjärven kaupunginhallitus linjasi maanantain kokouksessaan, että ensi vuoden talousarviota koskevaan talousraamiin lisätään 200 000 euroa. Summa kohdennetaan sivistykseen.

Valtuusto pääsi käsiksi talousarvioon poikkeuksellisesti jo kesäkuun alussa. (Arkistokuva)

Kaupunginhallitus teki päätöksen kaupunginjohtajan esityksestä poiketen.

– Kaupunginhallitus halusi ikään kuin sivistyslautakunnalle perusopetukseen lisää rahaa. Poliittiset arvovalinnat ovat poliitikkojen käsissä ja minua taas sitoo valtuuston aiemmat päätökset, Ylöjärven kaupunginjohtaja Jarkko Sorvanto kommentoi.
Hän kuitenkin kiitteli sitä, että kaupunginhallitus on paaluttanut kaupungille selvästi ylijäämäisen talousraamin.
Päätös on tavallisesta poikkeava, sillä rahaa annettiin lisää ennen kuin lautakunnat ovat pitäneet omat lähetekeskustelunsa. Eli lautakunnat eivät ole vielä ehtineet edes pyytää varoja ensi vuodelle.

Saman 200 000 euron lisäpotin sai myös perusturvaosasto. Perusturvan raamikorotusta esitti vasemmistoliiton valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen Rauno Kesseli. Hänen esityksensä voitti äänin 7–3. Kesselin mukaan toiveissa on, että perusturvalautakunta voisi kohdentaa enemmän rahaa enemmän lastensuojeluun ja omaishoidontukeen.

– Haluamme palvelut hyvälle tasolle ja siksi lisärahat annettiin jo tässä vaiheessa. On hyvä, ettei talousarviovalmistelua tarvitse tehdä heti niukkuudessa, Ylöjärven kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jaana Lamminen (sd.) sanoo.

 

Valmistelu aloitettiin ajoissa

Kaupunginvaltuusto kokoontui viime viikolla ensimmäistä kertaa talousarvioseminaariin. Ajankohta oli poikkeuksellinen, sillä aiemmin valtuusto on aloittanut talousarviovalmistelun vasta kesän jälkeen.
– Juoksutusta on muutettu ja nyt ollaan ajoissa liikenteessä, mikä on hyvä asia, Lamminen toteaa.
Lammisen mukaan talousarviokeskustelu sujui hyvässä hengessä.
– Kun kaupungin taloudellien tulos oli hyvä niin valmistelukin on mukavampaa. Mutta ei tässä aleta paukutteleen henkseleitä vaan edetään maltillisesti. Jatkamme tästä hyvillä mielin, Lamminen sanoo.

Kaupungin verotulot kasvavat

Kunnallisverokertymän ennakoidaan kasvavan Ylöjärvellä reilusti vuonna 2019. Kasvua on peräti 5,2 prosenttia viime vuoden ennusteeseen verrattuna. Kasvun taustalla on hyvä talouden kokonaistilanne, pienentynyt työttömyys ja palkkojen nousu.
Kuntakohtaisen ennakkolaskelman mukaan Ylöjärven valtionosuus kuitenkin laskisi ensi vuonna 4,1 prosenttia.
Lautakunnissa pidetään talousarvion lähetekeskustelut kesä–elokuussa. Niissä käydään läpi talouden kokonaisraami ja sen merkitys kunkin osaston valmistelulle.
Kaupungin johtoryhmä koordinoi valmistelun tilanteen ennen lautakuntien varsinaisia syyskuun talousarviokäsittelyjä. Kaupunginhallituksen tehtävänä on vastata mahdollisesta sopeuttamisesta. Kaupunginvaltuuston seuraava talousarvioseminaari on 10. lokakuuta.
Ylöjärvi tavoittelee näillä näkymin ensi vuonna kahden miljoonan euron ylijäämää.

Palvelukeskus myyntiin

Kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan myös Kurun palvelukeskuksen myynnistä.
Palvelukeskuksen toiminta päättyi toukokuussa ja tilat ovat jääneet tyhjilleen.
Kiinteistössä on tehty ulkopuolisten asiantuntijoiden arviot rakennusten teknisestä kunnosta sekä markkina-arvosta.
Ikääntyneessä kiinteistössä on lähivuosina tarvetta useille merkittäville rakennusteknisille korjaustoimenpiteille. Kurun palvelukeskus myydään tarjouskauppana.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.