Viitasaarelle MM-kultaa ja ME-tulos klassisesta voimanostosta

Vuokko Viitasaari on voimanostossa yksi Suomen menestyneimmistä naisurheilijoista. Harva ylöjärveläinen tietää, millaisia saavutuksia Ylöjärven Ryhtiä edustava Viitasaari on urallaan saavuttanut. Kanadan Calgaryssa klassisen voimanoston MM-kisoissa Viitasaari nousi jälleen kerran palkintokorokkeen ykköspaikalle.
Vuokko Viitasaari sai jälleen kerran tuulettaa sarjavoittoa. (Kuva: Sanna Hillberg)

Viitasaari kilpaili MM-kisassa 60-vuotiaiden naisten 52-kiloisten sarjassa. Masters-luokan naiset ottivat mittaa toisistaan heti ensimmäisenä kisapäivänä. Mestari osoitti jo ennen kisaa puntarilla tarkkuutta, kun paino oli 10 grammaa alle sarjan painorajan. Viitasaari totesi kisan jälkeen, että sai siinä ennen punnitusta hiukan syljeskellä ja tepastella, että paino jäi alle rajan.

Itse kisassa Viitasaari osoitti olevansa ylivoimainen ykkönen sarjassaan. Jalkakyykyssä hän otti heti luulot pois kilpakumppaneilta ja teki kolmannella nostollaan sarjan ME-tuloksen 115,5 kiloa.
Penkkipunnerrus sujui Viitasaarelta normaalitasolla. Penkin tulos oli tällä kertaa 57,5 kiloa. Maastanostossa Viitasaari lastautti viimeiseen nostoon ME-raudat 150,5 kiloa. Vielä tällä kertaa nosto jäi lattiaan ja tulokseksi jäi toisen noston 135 kiloa. Kultamitalinsa Viitasaari pokkasi yhteistuloksella 308 kiloa.

Viitasaaren kova kunto ja nostot huomioitiin myös IPF:n (International Powerlifting Federation) taholta. Kisan jälkeen Viitasaarelle luovutettiin masters 3 –luokan parhaan naisnostajan kunniakirja.

Pienen mutta käsittämättömän vahvan voimailijan ura alkoi 1980-luvulla. Lentopallotreenin jälkeen Viitasaari sattumalta kurkisti punttisalin puolelle ja kiinnostui lajista heti. Hän ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan kehdannut lähteä salille miesten sekaan treenaamaan. Ammattikoululaiset tekivät Viitasaarella kotiin treenivehkeet, joilla hän treenasi itsensä kisakuntoon.

Ensimmäiseen voimanostokisaansa Viitasaari osallistui vuonna 1985 Laitilassa. Kolme kuukautta ennen kisaa hän alkoi treenata paikallisella salilla, kun kotona painot eivät enää riittäneet. Ensimmäisen kisan tuloksena Viitasaaren meriittilistalle kirjattiin SE-tulos maastanostossa.

Suomen mestaruuden Viitasaari voitti ensimmäisen kerran vuonna 1986 48-kiloisten sarjassa. Muutamaa kuukautta myöhemmin hän sijoittui ensimmäisessä MM-kisassaan pronssille ja rikkoi samalla Anna-Liisa Prinkkalan nimissä olleen yhteistuloksen Suomen ennätyksen.
Samana vuonna Viitasaari sijoittui voimanoston EM-kisassa toiseksi. Varsinainen jättipotti oli 1987 Australiassa järjestetty MM-kisa, josta Viitasaari toi kotiin sarjansa kultamitalin.

Viitasaaren urheilu-ura on jatkunut yli 30 vuotta. Tänä aikana hän on voittanut SM-mitaleiden lisäksi useita PM-, EM- ja MM-mitaleita. Näyttää siltä, että Viitasaaren mielestä ennätykset on tehty rikottaviksi ja hänen nimissään onkin ollut vuosien varrella lukuisia SE-tuloksia ja kansainvälisiä ennätystuloksia.

Viitasaari ei pidä itse meteliä menestyksestään. Urheilutalon punttisalilla treenaa vaatimaton maailmanmestari ja ennätysnainen, jonka ura on vertaansa vailla.
Kaksi päivää ennen Kanadaan lähtöä hän tuli salille tekemään viimeistelyharjoituksen, kun aika ei matkalle lähtöä odotellessa tahtonut oikein kulua. Normaaliin tapaansa hän jutteli kuulumiset ja teki treeninsä. Viitasaari on hieno esimerkki siitä, miten suunnitelmallinen treenaaminen, periksiantamaton asenne ja suomalainen sisu johtavat huippuluokan urheilutuloksiin.

PÄIVI RISTOLAINEN