Voionmaan opistolle kuuden viimeisen vuosikymmenen aikana rakennetut tilat tulevat nyt uuteen käyttöön. Mutalalainen Markus Silfverberg on ostanut perustamansa yrityksen lukuun opiston maa-alueen ja sillä olevat rakennukset. Hänen päämääränään on pitää vanhalle Peltolan tilalle rakennettu kiinteistömassa hyvässä kunnossa ja kovassa käytössä.
Markus Silfverberg sanoo ostaneensa Voionmaan opiston tontin ja rakennukset omistukseensa kotiseuturakkaudesta.
Mutalassa asuva Silfverberg kertoo, ettei hän eivätkä muutkaan kyläläiset haluaisi nähdä päivää, jolloin Voionmaan opiston rakennukset olisivat ränsistyneitä.
Uusi isäntä tietää, että opiston rakennuksissa on paljon korjattavaa.
– Olen täysin realisti ja tiedän, millaisessa kunnossa mikin talo on. Laadimme ohjelman, jonka turvin käymme kunnostustyöhön, hän linjaa.
Silfverberg arvioi, että yksi rakennus laitetaan kokonaan maan tasalle.
– Toivon, että paikasta tulee kansalaisten suosima kohtaamisareena, jossa niin yksityiset henkilöt kuin yhteisöt , yhdistykset, järjestöt sekä yritykset järjestävät erilaisia tapahtumia sekä tilaisuuksia, omistaja sanoo.
Miehen katseet ovat erityisesti isossa ammattikeittiössä ja avarassa juhlatilassa.
– Täällä onnistuu isojenkin peijaisten pitäminen, Silfverberg hymyilee.
Isäntä heittää pallon muiden muassa juhla- ja pitopalveluyrittäjille ja hän tarjoaa yhteistyön kättä.
Kansanopistolla opiskelijat asuivat opinahjonsa yhteydessä. Tästä syystä alueella on kymmeniä rakennuksia, joissa on pikkukoteja.
Silfverberg on aloittanut jo muutostyöt, joissa asuntolat remontoidaan kodeiksi. Kukin huoneisto saa saneeraustöiden yhteydessä oman keittiön sekä wc- ja kylpyhuonetilat.
– Näyttää vahvasti siltä, että pienille ja vuokraltaan edullisille asunnoille on kysyntää Ylöjärvellä, hän kertoo.
Isäntä pitää alueen ykkösvalttikorttina maalaismaisemaa ja rauhaa. Näsijärvi on lähellä, ja metsät kutsuvat patikoimaan, sienestämään ja marjastamaan.
Silfverberg ei pidä poissuljettuna ajatuksena sitäkään, että osa opiston entisistä tiloista muutettaisiin palvelukeskukseksi ja palveluasunnoiksi.
– Uskon, että moni ikäihminen nauttisi seudun kauneudesta ja levollisuudesta, hän miettii.
Kun Voionmaan opisto jätti Ylöjärven, paikkakunnalla päättyi yksi merkittävä ajanjakso.
Ylöjärveläisten on syytä muistaa ja kunnioittaa Voionmaan opiston historiaa. Kansanopisto kantoi merkittävän yhteiskunnallisen vaikuttajan nimeä, mikä on edelleen Tampereella toimivan Voionmaan koulutuskeskuksen nimessäkin.
Väinö Voionmaa oli 1900-luvun alkupuolella vaikutusvaltainen ihminen suomalaisessa yhteiskunnassa. Poliitikko ja yliopistomies arvosti kansalaisten kouluttamista. Hän toimi tuloksellisesti sen puolesta, että myös työläisperheiden lapset pääsevät opintielle. Hänen ansiostaan syntyi Hämeen Työläisnuoriso-opisto, joka sittemmin vaihtoi nimensä Voionmaan opistoksi.
Nyt jäämme odottamaan sitä, mitä kaikkea Markus Silfverberg saa luotua entisen kansanopiston sijoille.
Tärkeää on, että paikka pysyy asuttuna.