Salivuorojen taksakorotus herättää epäuskoa

Urheiluseurojen avoin kirje Ylöjärven kaupunginvaltuustolle

Ylöjärven kaupungin vapaa-aikalautakunta on päättänyt talousarvioesityksessään korottaa salivuorojen taksoja keskimärin n. 50%. Tulovaikutus kaupungin budjettiin on vaatimattomat 34.000 euroa. Päätös tulee aiheuttamaan merkittävää haittaa kaupungin urheiluseurojen toiminnalle jotka edelleen kärsivät muutaman vuoden takaisesta kaupungin avustusten leikkaamisesta.

Päätös vaarantaa vakavasti lasten ja nuorten järjestetyn liikunnan jatkuvuuden nykyisessä laajuudessaan. Keskeisimmät vaikutukset ovat:

  • Kolmen suurimman salinkäyttäjäseuran vuosittaiset kustannukset nousevat 8500-5000 euroa vuodessa per seura. Tämä tulee aiheuttamaan a) Toiminnan supistamista varsinkin kesäaikaan jolloin vaihtoehtoista vuokralaista ei ole saatavissa tilalle ja kaupungin tulot pienevät b) Lasten ja nuorten harrastusmaksujen kasvamista 50-100 eur per vuosi. Vaikutukset ovat suhteessa samat seurojen koko huomioiden ja kasvavat maksut aiheuttavat liikuntaharrastuksista luopumista.
  • Harrastusmaksujen korottaminen kurjistaa seurojen taloutta. Seurojen tehtävät ovat vapaaehtoistyön varassa. Kaupungin lisäämä taloudellinen taakka aiheuttaa vapaaehtoistyöresurssille kohtuutonta lisäponnistelun tarvetta. Lisäponnistelu seuratalouden tasapainottamiseksi aiheuttaa vapaaehtoisväen luopumista ja seurojen toimintaedellytykset heikkenevät edelleen. Jokainen luopuva vapaaehtoinen vie 12-20 nuoren tai lapsen liikuntamahdollisuuden.
  • Kaupunkistrategiassa ja Ylöjärven terveysliikuntaohjelmassa korostetaan kolmannen sektorin merkittävyyttä liikunnan järjestämiseksi ja kaupungin yhteisöllisyyden kehittämiseksi. Seuratoiminnan heikentäminen taloudellista taakkaa kasvattamalla on kaupunkistrategian ja terveysliikuntaohjelman vastainen. Liikunnan järjestäminen vähenee ja yhteisöllisyys heikkenee.
lentopallo, Ylöjärven Urheilutalo, Ylöjärven seuraparlamentti, Ylöjärven Ilves, Ylöjärven Ryhti, Ylöjärven Pallo

Kaupungin omistamassa Ylöjärven Urheilutalossa liikkuvat niin lapset kuin aikuisetkin. Lentopalloseura Ylöjärven Ryhdille areena on kotikenttä. (Arkistokuva)

On väärin että vapaaehtoisesti järjestetyn liikuntaharrastamisen kustannuksia kohotetaan. Suunta pitäisi olla päinvastainen sillä säännöllisten liikuntaharrastusten tukeminen aiheuttaa kiistatta yhteiskunnallista hyvinvointia ja säästöjä monilla eri tavoilla pitkäjänteisesti.

Salivuokrat ovat suurin yksittäinen kustannuserä joka kohdistuu päivittäiseen säännölliseen liikuntaan urheiluseuroissa paikallisesti. Urheilun ja liikunnan harrastamisessa on myös muita kulueriä liikuntapaikkavuokrien lisäksi. Suurimpana on lajista ja sarjatasosta riippuen matkakustannukset kilpailuihin ja liikuntapaikoille. Eräänä perusteena salivuokrien korotukselle kaupunki sanoo, että salivuokrien korotusosuus on vain pieni osa kokonaiskustannuksia ja korotuksella ei ole käytännön vaikutusta. Tämä käsitys käytännön tilanteesta on väärä. Ajattelutapa on absurdi ja täysin hyväksymätön kaikessa järjestäytyneessä taloudenpidossa. Kustannuksien kasvattaminen sillä perusteella, että jokin muu kustannus on laskutavasta riippuen vielä suurempi aiheuttaa itseään ruokkivan tapahtumaketjun joka lamauttaa minkä tahansa taloudellisen järjestelmän. Toivomme että vastaavaa ajattelutapaa kaupungin kustannuksia arvioitaessa ei harrasteta laajemmin.

Ylöjärven kaupunki käynnisti seuraparlamenttitoiminnan 2015. Seuraparlamentti kattaa kaupungin urheilu- ja liikuntaseurat ja edustaa useita tuhansia liikkuvia ylöjärveläisiä. Seuraparlamentti kokoontui viimeksi 15.9. ja se ei päässyt ottamaan kantaa ennen vapaa-aikalautakunnan kokousta aiottuihin taksojen korotuksiin. Seuraparlamentti uskoo, että vapaa-aikalautakunnalla ei ole ollut tietoa tai perehtyneisyyttä edellä mainituista radikaaleista vaikutuksista jotka kohdistuvat seurakenttään päätöstä tehdessään. Kaupungin seuraparlamentti ei hyväksy liikuntapaikkavuokrien aiottua taksojen korotusta ja edellyttää, että kaupunginvaltuusto peruu korotukset kokonaisuudessaan.

 

Ylöjärven kaupungin seuraparlamentin puolesta,

Timo Halttula, Seuraparlamentin puheenjohtaja, Ylöjärven Ryhti ry:n puheenjohtaja
Arto Paananen, Seuraparlamentin jäsen, Ylöjärven pallo YPA ry:n puheenjohtaja
Juha Kanto, Seuraparlamentin jäsen, Ylöjärven Ilves ry:n puheenjohtaja

Kommentit (2)

  1. Timo Halttula

    Salivuokrakysymys on kaupungin budjetissa pisara meressä. Seurakenttään vaikutus on kuitenkin tyrmäävä. Valtuutetuilla on tänään hyvä tilaisuus aloittaa asian oikaisu kun talousseminaaria käydään. Tsemppiä kaupunkisenaattorit!

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?