Koirat komeina catwalkilla

Säkkikankaasta syntyy hauska peikkopuku. Kimallepusero muuttuu viitaksi. Näitä tuunattuja asuja käyttävät koirat.
Kirsi Holmstén ja kiinanharjakoira Dogo Dream. – Näytöksen aikana koirat kulkevat flexihihnassa. Niin niitä on kaikkein helpoin ohjata, Holmstén sanoo.
Kirsi Holmstén ja kiinanharjakoira Dogo Dream. – Näytöksen aikana koirat kulkevat flexihihnassa. Niin niitä on kaikkein helpoin ohjata, Holmstén sanoo.

Kiinanharjakoira Dogo Dreamin kimmeltävä viitta oli ennen naisten pusero. Ritariasun viimeistelevät kaulus ja vyö, jotka on askarreltu juomatölkkien klipseistä. Vyö näyttää erityisen juhlavalta, koska klipsien lomaan on pujotettu kuninkaallisen sinistä samettinauhaa.
Dogo Dream on viisivuotias kiinanharjakoirauros. Siitä tuli Kirsi ”Kikka” Holmsténin perheenjäsen, kun sen ensimmäinen omistaja,  Holmsténin ystävä, kuoli.
Sittemmin Dogo Dreamista tuli myös muotinäytösmalli. Sen kanssa catwalkilla tepastelevat kolmevuotias lhasa apso Disa Darling ja puolivuotias silkkiterrieri Don Juan.
Tänään Don Juanilla on yllään punainen neule, jota koristavat musta nappirivistö sekä mustat ja hopeiset kuviot. Disa Darling puolestaan on puettu hempeään kukkamekkoon, joka on tehty vanhasta lasten juhlamekosta. Hempeän roosassa kankaassa hehkuu ripaus kullankimalletta.
Violeta Vallin ja Kirsi Holmstén tarkistavat, että rimpsut ovat ojennuksessa ja vyöt paikoillaan. Koirat ovat vieraassa paikassa vähän varuillaan, mutta vaatteita niiden ei pitäisi säpsähtää. Ne ovat tottuneet olemaan puettavina.

Nelijalkaiset noidat

Vallinilla ja Holmsténilla riittää tarinoita koirista. Nimellä Diamant Dogs naiset järjestävät muotinäytöksiä, joissa catwalkilla tassuttelevat koirat.
Kaikki alkoi jo usea vuosi sitten, kun Violeta Vallin asui Espanjassa. Maassa jylläsi kova koiravaatebuumi, ja Vallin innostui. Muuttaessaan takaisin Suomeen hän toi muutamia vaatteita mukanaan. Myöhemmin myös Vallinin sisko toi matkalaukussaan koiramuotia Espanjasta Suomeen.
Samoihin aikoihin Holmsténin äiti asui vanhainkodissa, ja tytär lähti ilahduttamaan äitiä koirien kanssa. Nähtyään pieneen mekkoon puetun koiran vanhainkodin asukkaat pyysivät muotinäytöstä. Ja Holmsténhan järjesti.
Vallinin silloisella koiralla Babylla oli flamencohame ja kukka korvan takana. Poikakoiralle Kirsi oli virkannut toreadorin hatun. Vallin puki koirat, Holmstén juonsi näytöksen ja läppäriltä soi paso doble.
– Kaikki taputtivat, ja lopuksi koirat pääsivät syleihin, naiset kertovat.
Kun Vallin ja Holmstén puhuvat koirien muodista, he eivät puhu kurahaalareista tai teknisistä lämpöloimista, joita urheilukoirat käyttävät. Nämä vaatteet ovat pelkkää silmäniloa. On röyhelöitä ja kimalletta. On hassuttelua.
– Häämessuilla koiramme esiintyivät pienissä morsiuspuvuissa. Uroksilla oli tietysti frakit ja silinterit, Violeta Vallin muistelee hymyillen.
Jouluisin karvaiset kaverit puetaan tontuiksi, uudenvuoden aattona pikku enkeleiksi. Holmsténillä on majoitustoimintaa Lahdessa. Pääsiäisenä koirat vastaanottavat vieraat noita-akan asuissa.

Munuaisen voimalla

Naiset tekevät vaatteet kierrätysmateriaaleista. Käytöstä poistetut ihmisten vaatteet ovat oivallista materiaalia juhla-asuihin. Säkkikankaasta taas kehkeytyy peikkopuku. Kerran inspiraatiota antoi Tarja Halosen käyttämä Euran puku.
− Koirat rakastavat esiintymistä. Sen huomaa siitä, että ne haluavat mielellään laittaa hienoja vaatteita päälle ja kävellä hienosti, Holmstén sanoo.
Taustalla soi useimmiten Sibeliusta tai Vivaldia. Teosto-maksujen välttämiseksi naiset suosivat klassista musiikkia.
Esiintymisen jälkeen koirat saavat herkkuja palkinnoksi. Munuainen ja maksa ovat tällä hetkellä kovaa valuuttaa.

Diamant Dogs ja Ylöjärven seurakunta järjestävät koirien muotinäytöksen 6. lokakuuta kello 13 kahvila Risteyksen pihalla, osoitteessa Asematie 1.

Comments are closed.