Veisuuta ja yhdessäoloa

Torstaina Ylöjärven Museonmäellä veisataan Siionin virsiä. Körttipukuja tuskin paikalla nähdään, vaikka herännäisyydestä onkin kyse.
Körttiläisyys yhdistetään usein körttipukuun, joka on kuitenkin nykyaikana jo harvinaisuus. Kuva on otettu körttipuvun perinnepäivillä Lapualla. (Kuva: Päivi Aila)

Körttiläisyys yhdistetään usein körttipukuun, joka on kuitenkin nykyaikana jo harvinaisuus. Kuva on otettu körttipuvun perinnepäivillä Lapualla. (Kuva: Päivi Aila)

Ylöjärvellä kokoonnutaan noin kerran kuussa siioninvirsiseuroihin. Evankelisluterilaisen kirkon sisällä vaikuttavan herätysliikkeen, herännäisyyden paikallisyhdistyksen toiminta Ylöjärven seurakunnassa on kuitenkin nuorta.
– Haemme tapoja, joilla toiminta voi tukea myös muuta seurakuntatyötä. Herättäjä-yhdistyksen toiminta on vilkasta Tampereen ympäristössä, kertoo Ylöjärven seurakunnan diakoniapappi Jyrki Koivisto.
Syyskuun 27. päivänä Ylöjärvellä on luvassa myös Herättäjän kirkkopyhä, joka on siioninvirsiseuroja laajempi tapahtuma.

Salliva herätysliike

Herännäisyys eli körttiläisyys puolustaa arkaa ja ikävöivää uskoa, jossa Kristuksen ja ihmisen väliin ei aseteta mitään. Sen mukaan armo kuuluu kaikille. Liike on hyvin salliva eikä se tuomitse esimerkiksi naispappeutta tai seksuaalisia vähemmistöjä.
– Ei meistä ole toisia tuomaroimaan. Tänä päivänä yksinäisyys on yleistä, joten yhteen kokoontuminen tuntuu erityisen tärkeältä, Koivisto sanoo.
Koiviston näkökulmasta herännäisyydessä on samaan aikaan juurevuutta ja avarakatseisuutta sekä mukaansa kutsuvaa olemista.
– Tässä vanha ja tuore yhdistyvät jännällä tavalla. Vaikka syvät peruskysymykset eivät muutu, muuttuvat tavat, joilla ne puetaan sanoiksi ja rukoukseksi, hän lisää.

Virsistä voimaa

Seuroissa veisataan Siionin virsiä, jotka ovat pelkistetyllä tavalla puettuja rukouksia. Soittimia ei yleensä käytetä, vaan virret lauletaan ilman säestystä. Kuka tahansa voi aloittaa sopivan virren tunnelman mukaan. Välissä on lyhyitä puheenvuoroja.
– Joskus sanotut sanat tuntuvat kuluneilta, mutta veisuun kautta saakin vahvan kokemuksen. Minua koskettaa verkkainen veisuu ja niin koskettavat myös tauot, joissa porukka hengittää ja on hiljaa yhdessä.
Koiviston mielestä yhdessä veisaaminen on paras tapa tutustua herännäisyyteen. Hän toivoo, että ihmiset tulisivat rohkeasti tutustumaan toimintaan.

Siioninvirsiseurat järjestetään Ylöjärven museon Hietastentie 4:n pihapiirissä ulkosalla torstaina 16. heinäkuuta kello 18–20. Seuroissa on kahvitarjoilu. Illan aikana kuullaan myös musiikkia Jaakko Löytyn ja RiNKI-yhtyeen esittämänä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?