Kotiseutukierros paljastaa meheviä tarinoita paikkakunnasta, joka on kaikkea muuta kuin Tampereen nukkumalähiö.
Matkustellessa katse on tarkka. Rakennusten yksityiskohdat ihastuttavat, ja kohdekaupungin tarinat tuntuvat kiehtovilta. Omaa kotikaupunkiaan tulee harvoin tarkkailtua yhtä herkin aistein.
Mitä, jos ryhtyisi vaihteeksi turistiksi omilla kulmillaan? Tänä lauantaina siihen on mahdollisuus, kun Ylläty kotiseudustasi -retki starttaa kuusituntiselle turneelle.
Bussi vie osallistujat maisemiin, joissa ovat ennen meitä pörränneet muun muassa Kuningas Kustaa II, Jaakko Ilkka ja Josif Stalin.
− Helposti ajatellaan, ettei Ylöjärvellä ole mitään historiaa. Kyllä täällä on – ja jopa kansainvälistä, kotiseutukierroksen vetäjä Juhani Vahtokari sanoo.
Kierroksen aikana hän kertoo, miten monin säikein Ylöjärvi on sidottu Suomen historiaan. Oli nuijasodan nuijamiesten leirit Keijärven rannassa, oli Stalinin supersalainen visiitti Mäkkylän kartanossa.
Entä miten Helsingin vuoden 1952 olympialaiset liittyvät Haverin kaivokseen? Tai pirtukuningas Algot Niska Saurion raittiustaloon?
Raittiustalo tarpeeseen
Vahtokari on vetänyt kotiseutukierroksia aiemminkin, ja yleensä yksi on osallistujien mielestä ylitse muiden: Toikkosen tila, jonka maisemissa kuvattiin Matti Kassilan Niskavuori-elokuva.
Vähintään yhtä kiehtova on Heikkilän tilan vuonna 1796 valmistunut päärakennus.
− Pirtin vanhimmat hirret ovat alkaneet kasvaa jo 30-vuotisen sodan aikaan 1600-luvun alkupuolella, Vahtokari sanoo.
Värikäs tarina on myös Sauriolla. Aivan 1900-luvun alussa rakennettu pytinki on ehtinyt palvella muun muassa kouluna ja työväenopiston toimistona. Alun perin se oli raittiustalo.
− Antti Mäkikylä rakennutti Saurion Ylöjärven raittiusseuralle. Puhuttiin, että paikkakunnalla on niin paljon juoppoja.
Teknologisesti nopeasti kehittyvässä yhteiskunnassa ihmisen pää ei ehdi menoon mukaan. Juhani Vahtokari uskoo, että historiaan perehtyminen rauhoittaa mieltä.
− Kotiseutukierros auttaa suhteuttamaan menneisyyden ja nykyisyyden.
Ylläty kotiseudustasi -retki 16. toukokuuta. Lähtö kello 11 Ylöjärven kirkon parkkipaikalta. Ilmoittautuminen etukäteen työväenopistoon.