Kohti omaa näkemystä

Kurun kuvataideryhmäläisillä on uskallusta tehdä omintakeista kuvaa.
Louhi Oinonen: Kissa se langoilla leikki. (Kuva: Päivi Huhta.)
Louhi Oinonen: Kissa se langoilla leikki. (Kuva: Päivi Huhta.)

Sirkustaiteilijoita, mielikuvituksellisia torneja, yötunnelmia, elämää meren alla. Tässä on vain muutama niistä teemoista, joihin lasten ja nuorten kuvataideryhmäläiset Kurussa ovat lukuvuoden aikana tarttuneet.
Nykyinen ryhmä on ollut koossa kaksi lukukautta, ja siihen kuuluu noin 15 kuvataiteesta innostunutta nuorta. Mukana on niin ekaluokkalaisia kuin peruskoulun pian päättäviä ysiluokkalaisia.
Nyt ryhmä on koonnut näyttelyn Kurun kirjaston lehtilukusaliin. Esillä on sekä syys- että kevätkaudella valmistuneita töitä. Ryhmän ohjaaja Elli Kivistö-Rahnasto kutsuu näyttelykokonaisuutta leikkimielisesti sillisalaatiksi. Mukaan on mahdutettu mahdollisimman paljon: siksi näyttelyn nimeksi keksittiin Seikkailuja ja sekamelskaa.
− Ryhmä on todella innostunut ja aktiivinen. Kaikki valmiit työt eivät edes mahtuneet mukaan näyttelyyn, Kivistö-Rahnasto kertoo.

Mielikuvitus liitämään

Elli Kivistö-Rahnasto antaa nuorimmille ja vanhimmille erityyppisiä tehtäviä. Vaikka aihemaailma olisi sama, sitä voi käsitellä monella tapaa. Vanhimmat ryhmäläiset ovat tehneet muun muassa muotokuvia ja fantasia-aiheita.
Liian tarkkaan Kivistö-Rahnasto ei halua kahlita nuorten tekemisen vapautta.
− Tahdon, että he ottavat mahdollisimman paljon omasta mielikuvituksestaan. Joka aiheeseen pitää löytyä oma näkemys – ettei tehdä pelkkää kantti kertaa kantti -mallia, hän sanoo.
Kurssilla on kokeiltu rohkeasti muun muassa uudenlaisten asetelmien tekemistä. Kivistö-Rahnasto kutsuu niitä epäasetelmiksi. Kuvissa tulppaanit voivat lennellä maljakosta ja esineet olla muutenkin vinksin vonksin.

Ei vain koneella

Kouluissa on vähennetty taito- ja taideaineiden tuntimäärää. Se huolestuttaa Elli Kivistö-Rahnastoa. Uskallus piirtää omin käsin saattaa rapistua, kun maailma ympärillä on kovin tekninen.
− Tuntuu, että moni nuori käsittelee kuvaa enää vain tietokoneella. Itsetunnon kehittymisen kannalta olisi tärkeää tehdä tuotoksia omin käsin. Silloin näkee, mihin pystyy. Kuvataide on kanava luoda jotain omaa ja vastapaino suorituspaineelle, jossa nuoret esimerkiksi koeviikkojensa keskellä elävät.
Kurun ryhmä kokoontuu koulun kuvataideluokassa. Useimmiten teokset ovat lyijykynäpiirroksia, vesivärimaalauksia tai vahaliiduilla tehtyjä kuvia.
Kuvaa tehdään minimivälineillä. Perheet ostavat kurssilaisille materiaalit, eikä Kivistö-Rahnasto halua paisuttaa kurssilaisten vanhempien budjettia.

Lasten ja nuorten kuvataideryhmän näyttely Seikkailuja ja sekamelskaa Kurun kirjastossa 27. huhtikuuta saakka. Avoinna  kirjaston aukioloaikoina.

Kommentointi on suljettu.