Ryhti jatkaa tutussa komennossa

Tamperelainen Heikki Kosonen jatkaa Ylöjärven Ryhdin naisten lentopallojoukkueen peräsimessä myös ensi kaudella. Seura tiedotti asiasta nettisivuillaan tiistaina.
Ylöjärven Ryhdin naiset venyivät päättyneellä kaudella moneen hyvään suoritukseen Heikki Kososen valmennuksessa. (Arkistokuva: Antti-Pekka Sonninen)
Ylöjärven Ryhdin naiset venyivät päättyneellä kaudella moneen hyvään suoritukseen Heikki Kososen valmennuksessa. (Arkistokuva: Antti-Pekka Sonninen)

Lentopallopiireissä arvostettuna pelaajakehittäjänä tunnettu Kosonen sanoo, ettei päätös jatkosta ollut helppo. Miehellä kun olisi ollut ottajia muuallakin kuin Ylöjärvellä.
– En halua kertoa yhteydenotoista sen tarkemmin, mutta on niitä viime vuosina ollut, valmentajavelho kertoo Ylöjärven Uutisille.
Kososen jatkosopimus naisten 1-sarjaa pelaavan edustusjoukkueen päävalmentajana kattaa kauden 2014–2015. Kaikkiaan Kosonen on valmentanut Ylöjärven Ryhdin lentopalloilijoita jo kuuden kauden ajan.
– Vuonna 2008 aloitin, kun oma lapseni alkoi pelata Ryhdin junnuissa. Se oli siis sellainen perinteinen tie juniorivalmennuksen pariin, Kosonen naurahtaa.
Aikaisemmin Heikki Kosonen on toiminut muun muassa Vammalan Lentopallon, Vammalan Kisan ja Kimmo Volleyn valmennustehtävissä. Lisäksi hänen meriittilistallaan komeilee useita pestejä Suomen Lentopalloliitossa.
Päivätöikseen Kosonen opettaa terveystietoa ja liikuntaa tamperelaisessa Sammon keskuslukiossa. Päätyönsä ohella hän valmentaa Tampereen Urheiluakatemian nuoria tyttölentopalloilijoita.
– Yhtälö on aika haastava, mutta tähän asti tasapainottelu eri tehtävieni välillä on onnistunut hyvin. En näe mitään syytä, miksei niin olisi myös jatkossa, Kosonen toteaa.

Liigayhteistyötä ja paluu kotiin

Päättyneellä kaudella Kosonen johdatti Ylöjärven Ryhdin naiset naisten 1-sarjan eteläisessä lohkossa sijalle kuusi. Viiden joukkueen alemmassa jatkosarjassa tuloksena oli kolmossija, jonka myötä ryhdikäs ryhmä vältti putoamiskarsinnat.
Päävalmentajalle ei jäänyt kaudesta hampaankoloon juuri mitään.
– Tulos oli ihan hyvä, vaikka kilpaurheilussa yritetään tietysti aina vain parempaa… Nuoret pelaajamme – kuten Daniela Öhman – kehittyivät kauden aikana huimasti, mistä olen erittäin iloinen, Kosonen pyörittelee.
– Uutta kautta on jo alettu miettiä. Joukkuetta kootaan nyt ja tavoitteena on, että kesäharjoitukset pyörähtäisivät käyntiin toukokuussa, hän jatkaa.
Jo nyt on tiedossa, että alkusyksystä starttaava tuleva 1-sarjakausi on Ryhdin naisille monellakin tapaa helpompi kuin edellinen. Suurin muutos on paluu Ylöjärven Urheilutaloon, jonka remontin on määrä valmistua ensi kuussa.
– Viime kaudella olimme evakossa Tampereella, mikä oli monelle pelaajalle vähän kuluttavaa. Harjoitteluolosuhteet paranevat huomattavasti, kun pääsemme taas oikeaan kotiluolaamme, Kosonen näkee.
Tuoreita tuulia ensi kaudella edustanee myös viritteillä oleva farmiyhteistyö LP Kangasalan liigajoukkueen kanssa. Ryhdin tavoitteena on myös koota joukkue 2-sarjaan, aivan kuten tähänkin asti.
– Ryhti haluaa edelleen olla seura, joka vie pelaajiaan eteenpäin. Tämä pätee niin nuoriin kuin heitä vähän vanhempiinkin lentopalloilijoihin, päävalmentaja visioi.

B-tyttöjen kulta sykähdyttää yhä

Parhaaksi saavutuksekseen Ylöjärven Ryhdin lentopallojaostossa Heikki Kosonen arvioi B-tyttöjen parin vuoden takaisen Suomen mestaruuden. Kausi oli Kososelle muutenkin jättipotti, sillä saman sesongin päätteeksi hän pääsi juhlimaan myös naisten edustusjoukkueen nousua 1-sarjaan.
– Siitä B-tyttöjen joukkueesta viidellä pelaajalla on nyt vyöllään maaotteluedustuksia. Mielestäni se on osoitus siitä, että Ylöjärvellä on hyvä pelata ja kehittyä, Kosonen juttelee.
Pelaajien kehittämisen ohella vuosien varrella ovat eittämättä kehittyneet myös Heikki Kososen valmennustaidot. Mies haaveileekin siirtyvänsä tulevaisuudessa Ylöjärveä suurempiin lentisympyröihin.
– Mutta sen aika ei ole vielä. Omien rahkeitteni kokeileminen vaatisi täysipäiväistä ammattilaisuutta, mihin minulla ei nyt ole mahdollisuuksia. Työstä ja perheestä en aio tinkiä, hän linjaa.