Basso, joka laulaa, mitä huvittaa

Joululaulut maistuvat taas Jaakko Ryhäselle. Oopperalaulaja esiintyy Tampereen Kamarioopperayhdistyksen konsertissa Ylöjärven kirkossa.
– Laulan, mitä huvittaa, ja juuri niin paljon kuin huvittaa, harvakseltaan esiintyvä Jaakko Ryhänen tokaisee. (Kuva: Tampereen Kamarioopperayhdistys)
– Laulan, mitä huvittaa, ja juuri niin paljon kuin huvittaa, harvakseltaan esiintyvä Jaakko Ryhänen tokaisee. (Kuva: Tampereen Kamarioopperayhdistys)

Tampereen Kamarioopperayhdistys tuo tänä vuonna joulukonserttinsa Ylöjärvelle. Konsertin kivijalka on Benjamin Brittenin teos A Ceremony of Carols. Yksittäisen järkäleen sijaan A Ceremony of Carols on sarja lyhyitä, kauniita joululauluja, jotka esitetään harpun säestyksellä.
Konsertissa esiintyvät Tampereen Kamarioopperayhdistyksen laulajat Suvi Väyrynen, Anna Ranki, Satu-Liisa Pauniaho, Johanna Kalmari, Leena Rantala ja Katariina Hännikäinen. Kaikilla kuudella on klassinen laulukoulutus, ja he ovat esiintyneet niin oopperalavoilla kuin konserttien solisteina sekä kuoro- ja ensemblelaulajina. Harpistina soittaa Liisa Honkanen.
Konsertin solistivieraaksi on lupautunut basso Jaakko Ryhänen. Tamperelainen oopperalaulaja tahtoo tukea Kamarioopperan ansiokasta työtä.
− Sen näkee ja kuulee, että he tekevät tätä rakkaudesta taiteeseen. Joukossa on loistavia muusikoita, ja moni on käynyt minun mestarikurssillani, Ryhänen myhäilee.
Nykyään Ryhänen esiintyy muutaman kerran kuukaudessa, lähinnä hyväntekeväisyysmielessä.
− Laulan, mitä huvittaa ja juuri niin paljon kuin huvittaa.

Laulaja tarvitsee lihaksia

Viime vuonna Jaakko Ryhänen oli sydämen ohitusleikkauksessa. Iso operaatio vei lihasvoimat, eikä äänikään kuukausiin toiminut kunnolla. Oppilaat kaipasivat opettajaa, mutta puolikuntoisena tämä ei suostunut lähtemään töihin.
− Laulaja tarvitsee lihaksia ja hyvää fyysistä kuntoa – etenkin klassisella puolella, jossa laulajan on hallittava kahden oktaavin laajuinen ääniala.
Voimat ovat palautuneet niin hyvin, että puoli vuotta sitten Ryhänen palasi opetustehtäviin. Hän toimii Sibelius-Akatemiassa tuntiopettajana ja Tampereen ammattikorkeakoulussa yliopettajana.
− Lisäksi yksityistunneille tulee vanhoja oppilaitani – minuun verrattuna toki nuoria, maestro naureskelee.
− He ovat ammattilaisia ja käyvät minun pakeillani lähinnä kontrollissa.
Ryhänen iloitsee olevansa laulajana käsityöläisammatissa. Mestarit opettavat kisällejä ja kisällit taas oppipoikia. Jos laulaja on kiinnostunut opettamisesta, hänen ei tarvitse Ryhäsen mielestä jäädä eläkkeelle lainkaan. Mutta omasta instrumentistaan on silti pidettävä huolta.
− Laulamista ei voi opettaa puhumalla.

Puhelu rehtorin kansliassa

Ylöjärvellä Ryhänen asui 1970-luvulla. Vuonna 1971 hän valmistui kansakoulunopettajaksi, ja heti seuraavana vuonna alkoivat työt Ylöjärven Kirkonkylän koululla. Ryhänen veti myös kansalaisopiston laulupiiriä.
Vuonna 1975 elettiin tavallista työpäivää, kun rehtori tuli kertomaan, että opettaja Ryhäselle on puhelu Kansallisoopperasta. Piti päättää, vaihtuisiko opettajan työ oopperalaulajan hommiin.
− Pyysin kaksi viikkoa miettimisaikaa. Minulla on aina ollut jalat maassa, ja silloinkin mietitytti, miten iso elämänmuutos onnistuu. Kyse ei ollut vain itsestäni: meitä oli nelihenkinen perhe.
Hyvinhän siinä lopulta kävi.

Oma fiilis ei saa vaikuttaa

Joululaulukeikkoja Ryhänen ei ole tehnyt pariin viime vuoteen. Kiireisimpinä työvuosina konsertteja saattoi kasaantua joulunaikaan jopa 25. Joskus se tuntui laulajasta raskaalta.
− Mutta kun näin, millä innolla yleisö otti laulut vastaan! Silloin ajattelin, että minun on pantava parastani. Ei se saa vaikuttaa esiintymiseen, miltä minusta tuntuu. Kotona ei kyllä niinä vuosina paljon joululauluja laulettu, Jaakko Ryhänen virnistää.
Nyt tutut kappaleet maistuvat taas. Ylöjärven-konsertissa Jaakko Ryhänen laulaa muun muassa Sulho Rannan säveltämän Taas kaikki kauniit muistot ja Sibeliuksen En etsi valtaa loistoa. Etenkin jälkimmäinen istuu konserttiin kuin nakutettu: ensi sunnuntai kun sattuu olemaan säveltäjä Sibeliuksen syntymäpäivä.
Ryhäselle rakas on myös Martti Helan kappale Joulu, kruunu kirkkahin.
− Jaakko Salo löysi sen esitettäväkseni noin 15 vuotta sitten, ja olen laulanut sitä antaumuksella. En ole kuullut kenenkään muun esittävän sitä.

Tampereen Kamarioopperayhdistyksen joulukonsertti Rauhaa, vain rauhaa Ylöjärven kirkossa sunnuntaina 8. joulukuuta kello 18. Solistivieraana on basso Jaakko Ryhänen.