”Laululihakset nauttivat säännöllisestä treenistä”

Johanna Debreczeni ja Jouni Keronen esittävät jouluisia kappaleita Viljakkalan kirkossa ensi viikon torstaina. Jounin lapsuudenmuistoista syntyi aivan uusi laulu.
Jouni Keronen huolehtii äänestään käyttämällä kaulahuivia. Johanna Debreczeni puolestaan pyrkii nukkumaan kunnon yöunet. Väsymys pilaa lauluäänen. – Pyrin myös käymään kerran vuodessa laulutunneilla mutten oikein ole ehtinyt, Johanna nauraa.
Jouni Keronen huolehtii äänestään käyttämällä kaulahuivia. Johanna Debreczeni puolestaan pyrkii nukkumaan kunnon yöunet. Väsymys pilaa lauluäänen. – Pyrin myös käymään kerran vuodessa laulutunneilla mutten oikein ole ehtinyt, Johanna nauraa.

Laulavat serkukset Johanna Debreczeni ja Jouni Keronen tekevät tänä vuonna kymmenen joulukonserttia. Niiden lisäksi he käyvät pienemmillä keikoilla muun muassa hoivakodeissa ja pikkujouluissa.
− Hyväntekeväisyyskeikkoja hoitolaitoksissa ja vastaavissa paikoissa on aina kiva tehdä. Siellä moni saa harvoin kuulla elävää musiikkia. Itsekin ilahtuu, kun näkee, miten kuulijat tykkäävät, Jouni sanoo.
− Vanhat tutut kappaleet koskettavat, Johanna lisää.
Samat jouluklassikot ovat toivotuimpia vuodesta toiseen.
− Jos ei Sylvian joululaulua tule, niin aina joku harmistuu. Edes Heinillä härkien kaukalon ei ole yhtä välttämätön, Jouni vitsailee.

Välttämätön lihastreeni

Välillä ihmetyttää, miten esiintyvä taiteilija pystyy vuodesta toiseen virittäytymään täysillä joululaulujen tunnelmaan. Mistä kaivetaan tunne ja palo ikituttuihin kappaleisiin joka vuosi ja illasta toiseen?
− Se onnistuu, koska niitä lauletaan vain kerran vuodessa. Sekin auttaa, että biisit ja konsertit ovat tunnelmaltaan erilaisia, Johanna miettii.
− Kun on vuoden tehnyt tanssikeikkoja, joulukonsertit rikkovat rytmin nopeasti, Jouni sanoo.
Keikkojen lisäksi Jounia työllistävät äänentoistotyöt ja studiohommat omassa studiossa. Johanna työskentelee tapahtumatuotannon parissa. Esiintyjänä hän on nähnyt, miten tapahtumia tuotetaan hyvin – ja huonosti.
− Sekä artistin että tapahtuman järjestäjän pitää ottaa ensimmäisenä huomioon asiakkaat. On mietittävä, kenelle tapahtumaa tehdään, serkukset toteavat.
Jounilla ja Johannalla on takanaan klassisen musiikin opintoja, ja molemmat on aikoinaan kruunattu tangon kuninkaallisiksi. He tietävät, että äänentuottoelimet ovat lihaksia siinä missä muutkin – ja ne tarvitsevat treeniä.
− Lihaksia pitää käyttää monipuolisesti. Jos on viikon tekemättä mitään, käy samoin kuin ahkeralle punttistreenaajalle viikon tauon jälkeen: paikat ovat jumissa. Parasta äänenhuoltoa on, kun saa tehdä töitä säännöllisesti, Jouni sanoo.
Johanna nauttii kirkkokonserteista, koska niissä saa laulaa herkästi ja tarkasti. Penkissä istuvat ihmiset ovat tulleet kuuntelemaan joka säveltä.
− Kunnon konsertin jälkeen vatsalihakset ja pallea saattavat olla kipeät. Sen sijaan tanssikeikoilla laulutekniikkaa ei aina niin mieti, koska olennaista on iloisuus ja viihdyttäminen.

Laulu lapsuuden joulusta

Johanna polttaa kynttilöitä syksystä lähtien, mutta muuten hän ei juuri korista kotiaan jouluiseksi. Syykin on selvä: Johannalla on tapana viettää joulua sukulaisten luona.
Jouni on kolmen lapsen isä, joten Kerosilla joulu näkyy isommin.
− Lasten innostus tarttuu. Nuorimmainen uskoo vielä nippa nappa joulupukkiin.
Oman lapsuutensa joulutunnelmiin Jouni sukelsi kirjoittaessaan sanoja kappaleeseen Lumen valkeaa. Singlekappaleen sävelsi Janne Salkolahti, ja se on mukana joululevyllä, jota Johanna ja Jouni ovat syksyn mittaan purkittaneet. Levyn pitäisi valmistua ennen konsertteja.
Viljakkalan kirkossa kuullaan ensi viikon torstaina tukku tuttuja joululauluja: ainakin Oi jouluyö, En etsi valtaa, loistoa ja Ave Maria. Ohjelmistoon mahtuu myös näitä uudempia mutta jo klassikkoasemaan päässeitä lauluja kuten Sydämeeni joulun teen. Varmasti kuullaan myös Johannan oma joulusingle Joulun kosketus muutaman vuoden takaa.
Viljakkalassa Johannan ja Jounin kanssa esiintyy pianisti Janne Salkolahti.

Johanna Debreczeni ja Jouni Keronen Viljakkalan kirkossa 5. joulukuuta.