Tampereen Teatterissa räjähdetään nauruun, joka saattaa olla kitkerääkin

Jukka Leistin ja Mari Turusen huikeaa parityöskentelyä

Franca Ramen ja Dario Fon kirjoittama näytelmä Avoin liitto – lähes levällään käsittelee ikiaikaista kaksinaismoraalia. Tunnettu italialainen aviopari olisi varmasti tyytyväinen Jukka Leistin ja Mari Turusen heittäytymiskykyyn. Ohjaaja Tommi Auvinen pitää avioliittofarssin suitset tiukasti käsissään juoksuttaessaan räiskyvää suhdetta.
Avioliitto italialaiseen tapaan – vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tommi Auvisen ohjaama farssi Avoin liitto sai ensi-iltansa Tampereen Teatterissa viikko sitten tiistaina. Mustalla huumorilla maalailevan näytelmän pääosissa nähdään mainio koomikkopari Jukka Leisti ja Mari Turunen.

Avioliitto italialaiseen tapaan – vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Tommi Auvisen ohjaama farssi Avoin liitto sai ensi-iltansa Tampereen Teatterissa viikko sitten tiistaina. Mustalla huumorilla maalailevan näytelmän pääosissa nähdään mainio koomikkopari Jukka Leisti ja Mari Turunen.

Sanotaan, että jo ennen pettämistä kahden ihmisen välillä on kolmannen mentävä aukko. Ihminen on luonnostaan utelias eläin, ja tämä pätee myös rakkaussuhteisiin.
Nyky-yhteiskunnassa on, kun ajatellaan näytelmän päivitystä, paljon uusia virikkeitä, jotka haastavat perinteisen avioliittomallin. Sexpolta tiedustellaan muun muassa polyamoriasta, jossa henkilöllä on useita yhtäaikaisia rakkaussuhteita, minkä tilanteen kaikki osapuolet hyväksyvät.
Taannoinen kaksoiskihlaus aiheutti melkoisen mediamylläkän, ja sulhanen totesi jälkiviisaasti, että olisi pitänyt ymmärtää, mihin kätensä työnsi. No, ainakin se olisi ollut syytä käsittää, mitä sormeensa työnsi.
Suomeen rantautunut uusin ilmiö, varatuille suunnattu deittisivusto mainostaa auttavansa löytämään parisuhteen kipinän – uskottomuuden avulla.
Terapeutit näkevät työssään totuuden: uskottomuus satuttaa.
Tästä tilanteesta lähdetään liikkeelle Tampereen Teatterin päänäyttämöllä pyörivässä avioliittofarssissa Avoin liitto – lähes levällään, joka pohtii ikiaikaista kysymystä kaksinaismoraalista.

Pariskunta suorasuu

Italialainen teatteriguru Dario Fo (syntynyt 1926) herättää vilunväristyksiä maansa poliittisissa päättäjissä ja kirkonmiehissä. Fon terävästä kynästä on saanut osansa myös politiikan pöhöttämä miljonääri Silvio Berlusconi ja siinä sivussa Vladimir Putin.
Herra suorasuu on arvostellut katolista kirkkoa, järjestäytynyttä rikollisuutta, politiikkaan pesiytynyttä korruptiota ja lahjontaa.
Suomessakin hyvin tunnettu näytelmäkirjailija sai Nobel-palkinnon vuonna 1997. Fo-turbulenssi tuli tunnetuksi Suomen Kansallisoopperassa Matka Reimsiin -produktiossa.
Fo työskenteli tiiviisti yhdessä suorapuheisen vaimonsa, tänä keväänä kuolleen Franca Ramen kanssa. Rame oli näyttelijä ja naisasia-aktivisti, jolla oli suuri merkitys Fon työparina. Tutkijat ovat todenneet, että Rame pitäisi mainita nykyistä useammankin Dario Fon tuotannon tekijätiedoissa.
Avoin liitto – lähes levällään (Coppia aperta, quasi spalancata) on yksi virallinen yhteistyön hedelmä. Voin vain kuvitella, minkälaista syöttelyä dialogin synnyttäminen on saanut aikaan temperamenttisen avioparin välillä.

Fiat-mies ja Ferrari

Näytelmässä mies puuhastelee ulkopuolisissa suhteissa, minkä ehtii, ja vaimo rakastaa ja kärsii, vaan ei unhoita. Siippa uhkaa, säännöllisin väliajoin, ottaa hengen itseltään.
Mies pitää avioliittoa hajotettavana instituutiona. Vaimo uskoo yksiavioisuuteen ja rakkauteen.
Mitä tapahtuu, kun vaimo lopulta suostuu ottamaan itselleen samat vapaudet?
Tuleeko miehestä moniavioisuuden aisankannattaja, vai herääkö tuttu luolamies henkiin?
Ohjaaja Tommi Auvinen saa avioliittofarssin riehakkaaseen lentoon. Kun koneisto on kunnossa, virtuoosimainen koomikkopari Jukka Leisti ja Mari Turunen rasvaa nivelet rytmikkääseen iskuun.
Mikko Saastamoinen on istuttanut näytelmän Les Mirablesin (Kurjat) lavasteisiin, mikä on varsin osuva veto, toki myös käytännöllinen ratkaisu.
Jukka Leistin mimiikka toimii loistavasti. Leisti on Fiat-mies, joka luulee olevansa Ferrari. Korskuvan orin tunnus leimaa narsistista käytöstä.
Mari Turunen sitä vastoin on  Ferrari, jonka itseluottamus vain on jäänyt radan varteen. Tyylikäs, laadukas ja hyvät säädöt omaava vaimo on jostain käsittämättömästä syystä oman aviomiehensä koukussa. Turusen selkeää artikulointia on sujuvaa kuunnella.
Avoin liitto on tragikomedia, jossa nainen ja mies käyvät vuoropuhelua vahvalla, mustalla huumorilla maalaten. Terävän satiirikon ase on kuitenkin nauru, joka antaa henkisesti kuristavassa ilmapiirissä tilaa hengittää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?