Jemi, Elsa ja Meeri nousevat keskiviikkona lavalle improillassa – Myös yleisö pääsee osallistumaan esitykseen, jossa voi tapahtua ihan mitä vain

Suomen Teatteriopiston nuorten ryhmä Damis pitää yleisölle avoimen improillan keskiviikkona 8.5. klo 18.30-19.30 Kauraslammen koulun  auditoriossa.
Ylöjärveläiset Jemi Rannanvirta (vas.) ja Elsa Törmä sekä nokialainen Meeri Somma ovat harrastaneet teatteria pitkään. Nuoret lahjakkuudet esittävät yllätyksiä täynnä olevaa improa keskiviikkoiltana Kauraslammen koulussa, johon on yleisöllä vapaa pääsy.

Suomen Teatteriopiston paikallinen 16–19-vuotiaiden Damis-ryhmä kokoontuu teatteritaiteen pariin aina keskiviikkoiltaisin Kauraslammen koulun audiotorioon.

Ryhmässä nuoret pääsevät tekemään kaikkea teatteriin liittyvää, kuten ohjausta, näyttelemistä, käsikirjoittamista ja lavastusta teatteritaiteen vastaava opettajan Reija Iso-Mustajärven johdolla.

Damiksessa harjoitellaan myös improvisaatiota. Keskiviikkona ryhmä pitääkin avoimen improillan, johon on yleisöllä vapaa pääsy.

Damiksen näyttelijät Meeri Somma, Elsa Törmä, ja Jemi Rannanvirta kertovat, että valtaosa improillan sisällöstä tulee heillekin yllätyksenä, sillä improvisaatio on tunnetusti teatteria, jossa ei ole käsikirjoitusta. Suurelle yleisölle impro on tuttua sketsiohjelma Putouksesta.

– Impro on aivan oma lajinsa, jossa tapahtuu kaikkea ja yllättäen. Kaikki tulee yllätyksenä sekä näyttelijöille että yleisölle. Tämä takaa sen, että tapahtumien suunta muuttuu esityksessä nopeasti, ja mokiakin sattuu, mikä on impron suola. Esitykset ovat yleensä tosi hauskoja, nuoret luonnehtivat.

Yleisö voi osallistua

Improssa erityistä on myös yleisön osallistaminen esitykseen. Törmä kertoo, että tyypillisesti yleisö pääsee keksimään repliikkejä, joita näyttelijät käyttävät esityksessä.

– Sitten he voivat vaikka nostaa hatusta sanoja, jotka sisällytetään esitykseen.

Somma muistuttaa, että yleisö voi tulla seuraamaan improiltaa matalalla kynnyksellä.

– Harjoitukset ovat suht helppoja. Sekin on tärkeää muistaa, että kenenkään yleisöstä ei ole pakko osallistua esitykseen.

Uudet näyttelijät tervetulleita

Nuorten mukaan improilta on myös erinomainen keino tutustua teatteriharrastukseen – Damis-ryhmään kun mahtuu myös uusiakin harrastajia. Viisi vuotta teatteria harrastanut Jemi Rannanvirta, 17, sanoo, että teatteri on opettanut hänelle erityisesti rohkeutta, itseilmaisua ja heittäytymistä.

– Äiti ehdotti mulle teatteria aikoinaan harrastukseksi. Ajattelin, että en todellakaan pysty olemaan näyttämöllä, mutta äkkiä se rupesi tuntumaan omalta. Tämä on ihan paras harrastus, jossa oppii jatkuvasti uusia juttuja itsestään. Teatteri on kasvattanut myös itsevarmuutta.

Meeri Somma ja Elsa Törmä ovat samaa mieltä.

– Olen harrastanut elämässäni 20 asiaa ja teatteri on se, joka on pysynyt. Teatteri on viikon paras asia, jota ei jättäisi väliin mistään hinnasta. Ohjaajamme Reija on myös ihan paras ja osaa käsitellä nuoria, Törmä sanoo.

Somma kehuu, että Damiksessa on poikkeuksellisen hyvä ryhmähenki, ja porukka on hitsautunut tiiviisti yhteen.

– Tulin itse uutena, ja mut otettiin ryhmään heti sisälle. Ja sen lisäksi, että ryhmässä pääsee tekemään teatteria, niin lisäksi keskustelemme paljon syvällisistäkin aiheista ja tietysti nauramme paljon.

Fakta: Damiksen improilta Ylöjärvellä

  • Improilta pidetään keskiviikkona 8.5. klo 18.30-19.30 Kauraslammen koulun auditoriossa (Kuusistontie 1). Yleisöllä on esitykseen vapaa pääsy ja yleisö voi osallistua harjoituksiin.
  • Damis on Suomen Teatteriopiston 16-19-vuotiaiden ryhmä, joka kokoontuu Ylöjärvellä Kauraslammen koululla.
  • Suomen Teatteriopisto on Pirkanmaan ainoa oppilaitos, joka tarjoaa laajaa teatteritaiteen perusopetusta.