Miksei kukaan tajua!

Aikuiset ovat ihan pihalla elokuvassa What Maisie Knew.
Maisie (Onata Aprile) jään vanhempiensa elämässä paitsioon. (Kuva: Scanbox)
Maisie (Onata Aprile) jään vanhempiensa elämässä paitsioon. (Kuva: Scanbox)

Kun vanhemmat eroavat myrskyisästi, lapsi jää usein oman onnensa nojaan. Tai mikä pahempaa: kiistakapulaksi, jonka avulla eronneet yrittävät nokitella toisilleen.
Leffassa What Maisie Knew juuri koulunsa aloittanut Maisie (Onata Aprile) jää palloksi, jota kumpikin vanhemmista pompottelee. Huoltajuuskiistan myllerryksessä isä ja äiti eivät muista tytärtään, joka joutuu sukkuloimaan kahden kodin välillä ennakoimattomien aikataulujen mukaan. Aina tyttö ei pääse sisäänkään.
Ensin lapsi joutuu todistamaan vanhempiensa raivokkaat riidat, sitten vanhempien riidat uusien kumppaneiden kanssa.
Laulajaäiti (Julianne Moore) yrittää todistaa maailmalle ja varsinkin itselleen, että hänestä vielä on rokkitähdeksi. Taidekauppiaana toimivan isän (Steve Coogan) bisnekset eivät taida luistaa niin hyvin kuin hän antaa ymmärtää. Kummankin elämässä on siis meneillään niin tärkeitä asioita, että kukapa siinä ehtisi yhtä lasta muistaa.

Missä välissä kasvoit kolme vuotta?

Scott McGeheen ja David Siegelin ohjaama elokuva What Maisie Knew on kaunis ja koskettava. Se näkee maailman ihan oikeasti lapsen silmin. Maisien maailma on hyytävän yksinäinen.
Ehkä surullisin kohtaus on se, jossa isä ihmettelee, miten Maisie ei enää tykkääkään nenänkutitusleikistä. Kyllähän tytär nelivuotiaana tykkäsi!
Kovin yllättävä juonenkäänne ei ole, että Maisien vanhempien uudet heilat (supersymppikset Alexander Skarsgård ja Joanna Vanderham) löytävätkin vähitellen yhteisen aallonpituuden.
What Maisie Knew pyörii Tampereella elokuvateatteri Niagarassa.