Muovipussit kelluvat kuin meduusat

21.05.2013 15:03

Meri hädässä -näyttely ja työpajat panevat miettimään, mitä muoville voi tehdä.
Rantautunutta muovijätettä, Kanapou, USA, 2006. (Kuva: NOAA/Marine Debris Program)
Rantautunutta muovijätettä, Kanapou, USA, 2006. (Kuva: NOAA/Marine Debris Program)

Muutaman vuoden takaiselta Montenegron-matkalta mieleeni on jäänyt kuva Kotorinlahdesta. Kotorin ranta on muutaman askeleen päässä kauniin Unesco-kylän keskustasta, mutta rantaa ei voinut hyvällä tahdollakaan sanoa kauniiksi. Hylätyn hotellin poukamaan oli ajautunut läpsysandaaleja, muovipulloja, rantapallon riekaleita sekä muovikasseja. Ja niitä oli paljon.
Meri hädässä -näyttelyn kuvat palauttivat pintaan muistot Kotorista. Meri hädässä on näyttelyn ja työpajojen kokonaisuus, joka kysyy, onko muovi ikuinen materiaali.
Taidehalli TR1:ssä viime viikolla avautunut näyttely koostuu installaatioista, muoviesineistä, animaatioista ja runsaasta infomateriaalista. Kuvat muovirojusta rannoilla ahdistavat, mutta onneksi näyttely antaa myös ratkaisumalleja. Se kertoo keinoja muovin käytön vähentämiseksi ja uudelleen käyttämiseksi. Oletko muuten jo kuullut biomuovista?
Näyttelyn tarkoitus on rohkaista ihmisiä toimimaan, ei herättää toivottomuuden tunteita.

Syömmekö me muovia?

Muovi on 1900-luvun alusta lähtien kulkenut kiihtyvää voittokulkuaan kuluttamisen maailmassa. Öljypohjaisena materiaalina se soveltuu miltei minkä tahansa käyttöesineen valmistamiseen. Muovi on halpaa ja yksinkertaista valmistaa. Maailmassa tuotetaan 8 000 kiloa muovitavaraa joka sekunti, mutta jossain vaiheessa se kaikki tulee elinkaarensa päähän. Ja päätyy – aika usein mereen.
Muoviesineiden globaalin massatuotannon vuoksi valtameret ovat vähitellen muuttumassa muovilla kyllästetyksi liemeksi. Joka vuosi valtameriin päätyy 6,4 miljoonaa tonnia jätettä, josta 80 prosenttia on peräisin maa-alueilta. Tavallinen muovi ei ole biohajoavaa, vaan sen kappaleet pilkkoutuvat yhä pienemmiksi ja päätyvät vesistöistä ravintoketjuun. Niinpä jäte on lopulta lautasillamme.

Tietoa ja toimintaa

Näyttelyyn liittyy paljon tapahtumia. Esimerkiksi tänä perjantaina askarrellaan tauluja vanhoista tietokoneiden näppiksistä.
Lapsille on omia kierroksia, esimerkiksi lauantaina 6−8-vuotiaille Operaatio Myrskylintu. Toiminnallisella museokierroksella seurataan muovilelun matkaa tehtaalta kaupan ja kodin kautta meren muovijätteeksi. Samalla tutkaillaan, miten muovi syntyy, ja mietitään, ovatko kaikki tavarat tarpeellisia. Matkan varrella opitaan lajittelua, keksitään ympäristöystävällisiä pihaleikkejä ja autetaan myrskylintua pulassa.
Meri hädässä – Out to Sea on kansainvälinen projekti, joka on toteutettu yhteistyössä zürichiläisen designmuseon Museum für Gestaltungin kanssa.

Meri hädässä Taidehalli TR1:ssä Tampereella 4. elokuuta saakka.