Väripata porisee Urjalassa

Etenkin tietotyöläisen aivot kaipaavat konkreettista puuhastelua. Urjalan käsityöläismarkkinoilla voit kokeilla, miten värttinän käyttö sujuu.
Urjalan käsityöläismarkkinoilla voi päästä menneen ajan fiilikseen. (Kuva: Sirkka Hiltunen)
Urjalan käsityöläismarkkinoilla voi päästä menneen ajan fiilikseen. (Kuva: Sirkka Hiltunen)

− Ihmisaivot on rakennettu niin, että käsillä tekemisestä tulee hyvä mieli. Nykyään moni tekee työtä, jonka lopputulos on
abstrakti. Vastapainoksi kaipaa tekemistä, jossa saa jotakin näkyvää aikaiseksi.
Näin tuumii Sirkka Hiltunen. Hän järjestää Urjalassa perinnetapahtuman, joka tutustuttaa vanhoihin käsityömenetelmiin. Tapahtumalla on kaksiosainen nimi: Kevätkehruut 2013 ja Villaa ylle.
Työnäytöksissä värjätään villaa kasviväreillä ja näytetään, miten toimivat loimipainoiset rautakauden pystykangaspuut.
− Myös muinaisseppä tulee paikalle matka-ahjonsa kera ja takoo rautakauden ja keskiajan tyylin mukaisia koruja ja tarve-esineitä, Hiltunen kertoo.

Tapahtuma laajenee

Soppeenmäessä lapsuutensa ja nuoruutensa asunut Sirkka Hiltunen omistaa Urjalassa ompelimon nimeltä Medievalia. Medievalia suunnittelee ja valmistaa fantasia- ja keskiaikahenkisiä asuja sekä järjestää pukukursseja.
Medievalia toimii Hiltusen kodin yhteydessä, vanhassa kansakoulussa. Viime kesänä Hiltunen järjesti omassa pihapiirissään pienet käsityöläismarkkinat. Nyt tapahtuma laajenee ja saa uuden miljöön.
Kevätkehruut 2013 ja Villaa ylle -käsityöläismarkkinat pidetään ensi viikon lopulla Villa Tietolassa, Urjalan Hanhisuolla. Sirkka Hiltusen kanssa tapahtumaa järjestää Villa Tietolan emäntä Anne Talvitie. Villa Tietola tarjoaa Puuro & peti -majoituspalvelua, ja tilalla kasvatetaan suomenlampaita.

Kehrää koirankarvoista

Kotimaisen käsityön markkinoilta voi hankkia esineitä, jotka kestävät aikaa. Myytävänä on huovutettuja vaatteita ja monenlaista villasta sekä pellavasta, puutuotteita, takorautaa ja keramiikkaa.
Sirkka Hiltunen muistuttaa, että kehrääminen ja kutominen olivat esiäitiemme tärkeimpiä taitoja. Omavaraistaloudessa eläneet perhekunnat tuottivat itse materiaalit kankaisiin, joista perheenjäsenten vaatteet tehtiin.
− Kankaiden kutominen vei ison osan perheen naisväen ajasta, ja vaatteiden arvostus oli toista kuin nykyisin.
Osaksi viikonlopun tapahtumia on suunniteltu kehruukurssia, jonka aikana tutustutaan värttinän käsittelyyn. Materiaalina voi käyttää jopa koirankarvaa.
− Jos kurssi ei toteudu, oman mustin villoja voi silti ottaa mukaan. Kehräämistä pääsee varmasti kokeilemaan ainakin pikaisesti.

Villaa ylle -käsityöläismarkkinat 18.−19. toukokuuta kello 10−18 Urjalassa Villa Tietolan pihamaalla, Hanhisuontie 548.