Laula mieli hyväksi

Ylöjärven kirjasto on taas ideoinut piristävän tapahtuman. Nyt lauletaan kappaleita, jotka antavat hyvän mielen.

Ensi viikon keskiviikkona kirjasto Leijan monitoimisalissa lauletaan hyvän mielen lauluja. Yhteislaulutilaisuuden ohjelma on osittain kirjaston kävijöiden ideoima. Ylöjärveläiset saivat jättää ehdotuksiaan kirjastoon, ja niistä koottuun listaan kirjaston väki lisäsi hyviksi havaitsemiaan yhteislauluja.
Ehdotusten joukossa oli klassikoita, kuten On hetki ja Toiset meistä. Laulettavaksi ehdotettiin myös esimerkiksi Juha Tapion kappaleita.
− Meillä oli kolmisen vuotta sitten vastaava yhteislaulutilaisuus. Silloin koottiin yli 50 kappaleen lista. Lisää sopivia nuotteja etsin kirjaston laulukirjoista, kertoo johtava informaatikko Outi Kytömäki.
− Tilaisuus tukee sopivasti Ylöjärven kaupungin hyvinvointisuunnitelmaa: suunnitelmassa tämänvuotinen teema on hyvä mieli.

Musiikki menee aivoihin

Koskettavista kappaleista ei siis pitäisi tulla pulaa ensi keskiviikkona, kun Leijan monitoimisalissa lauletaan kanttori Aija-Leena Rannan säestyksellä.
Musiikki todella tekee ihmiselle hyvää, tietää Aija-Leena Ranta.
− Musiikki vaikuttaa aivojen kautta. Aivotutkijat ovat osoittaneet, että ihmisaivoissa on useita pisteitä, jotka resonoivat musiikkiin. Nämä pisteet liittyvät etenkin muistamiseen ja tunteisiin. Mielihyvähormoneiksi kuvailtujen oksitosiinin ja serotoniinin eritys voimistuu, kun ihminen kuuntelee tai itse tuottaa musiikkia, Aija-Leena Ranta kertoo.

Makuasioita

Me ihmiset käytämme musiikkia tiettyjen tunnetilojen luomiseen tai voimistamiseen. Joskus tarkoituksella, joskus tiedostamatta.
Mutta mikä sitten kenellekin on hyvän mielen musiikkia – siitä voidaan keskustella loputtomiin.
− Klassisessa musiikissa barokkimusiikki edustaa tasapainoista musiikkia, joka miellyttää monen korvaa. Oma hyvän mielen musiikkini riippuu mielialasta. Kuuntelen niin monenlaista: klassisesta etnoon ja jazziin. Minulle tärkeintä on, että musiikki ei ole meluisaa ja sekavaa, Aija-Leena Ranta määrittelee.

 

Hyvän mielen lauluja Leijan monitoimisalissa 10. huhtikuuta kello 18-19.30. Vapaa pääsy.