Mannin kyläläisten historiallinen kokoontumispaikka saneerattiin uuteen loistoonsa – Näin nimismiehen entisestä huvilasta tuli kyläläisten keskeinen ajanviettopaikka

Kyläläisten keskeinen kokoontumis- ja juhlapaikka, historiallinen Mannin kylätalo eli Paijalan huvila Viljakkalan Mannissa remontoitiin kuluneena vuonna ulkoapäin priimakuntoon, mutta vanhaa kunnioittaen. Urakasta on kiittäminen sekä ahkeraa talkooväkeä että paikallisia  yrittäjiä.
Kylätalo kunnostettiin vanhaa kunnioittaen. Ennen projektin aloittamista asukasyhdistys anoi remonttiin leader-rahoitusta Kantrilta, joka näytti hankkeelle vihreää valoa. Lopullisen siunauksen kunnostukselle antoi Ely-keskus tämän vuoden tammikuussa, ja työt kylätalolla saattoivat alkaa.

Viljakkalassa Kyrösjärven komeisiin rantamaisemiin 1930-luvulla kohonnut Mannin kylätalon keltainen ulkokuori loistaa uutuuttaan korkeiden mäntyjen valkoisten nietosten keskellä.

Myös Paijalan huvilana tunnettu rakennus on saanut tänä vuonna täydellisen kasvojenkohotuksen, jonka eteen talkooväki on tehnyt töitä hartiavoimin. Projektissa ovat olleet apuna myös paikalliset ammattilaiset ja yrittäjät.

Mannin kylätalon, myös Paijalan huvilana tunnetun rakennuksen sisätilan pirttikaluston ääreen ovat kerääntyneet asukasyhdistyksen aktiivit, puheenjohtaja Tapio Liesko (oik.), Juha Penttilä ja Esko Uppa.

Kuluneen kesän ja syksyn aikana historiaa huokuvassa rakennuksessa uusittiin koko julkisivu, katto, ikkunat ja ja viimeisimpänä terassi. Samalla rakennukseen tehtiin esteetön kulku.

– Huopakatto lähti, tilalle tuli peltikatto. Ulkovuoraus tehtiin hirsipaneelista, ja seinissä on nyt 25 milliä paksu tuulensuojalevy.

– Lisäksi purimme tästä pois vanhan kuistin. Uuteen terassiin tuli liuska, eli jatkossa tänne taloon pääsee siis vaikka pyörätuolilla, rakennuksen omistavan Mannin asukasyhdistyksen hallitukseen kuuluva Esko Uppa kertoo.

Uudenkarhean ja esteettömän terassin tieltä purettiin pois vanha kuisti.

Kaikki tehtiin vanhaa kunnioittaen

Yhdistyksen aktiivit Esko Uppa, varapuheenjohtaja Juha Penttilä ja puheenjohtaja Tapio Liesko istuvat kylätalon sisätiloissa pirttikaluston ääressä ja pläräävät valokuva-albumia, jonka kansien väliin on taltioitu koko kylätalon remontti vaihe vaiheelta.

Kolmikko kertoo, että kaikki on tehty vanhaa kunnioittaen.

– Viimeiset naulat nakuteltiin varmaan tuossa pari viikkoa sitten. Sisätiloihin emme koskeneet, muuta kuin hankkimalla tänne ilmalämpöpumpun. Se pidentää talon käyttöikää sekä alkukeväästä että loppusyksystä, Penttilä sanoo.

Seuraavaksi kunnostuslistalla ovat rannan saunat. Miesten sauna valmistui 1950-luvulla, naisten sauna 1970-luvulla.

Ely korvaa puolet toteutuneista kuluista

Nyt remontin valmistuttua on vuorossa kuittien kerääminen ja niiden toimittaminen Ely-keskukselle, joka myönsi kunnostushankkeelle rahoitusta.

– Ely maksaa puolet toteutuneista kustannuksista. Projektimme aikana kaikki hinnat pompsahtivat, ja pelättiin, että meneekö koko hanke jäihin. Ei onneksi mennyt, Liesko toteaa.

Yhdistysaktiivien mukaan kylätalon kunnostusprojekti tulee maksamaan kaikkiaan 53 000 euroa, mikä tekee siitä Mannin asukasyhdistyksen historian kalleimman. Miten yhdistys aikoo maksaa oman puolikkaansa hankkeesta?

– Elämme jäsenmaksuilla, mutta eiväthän ne tuollaista summaa millään kata. Kerjuukirjeitä on siis lähetettävä yhdistyksille ja yrityksille. Pyydämme ihmisiltä myös vapaaehtoisia tukimaksuja, Liesko sanoo.

Kuluneen kesän ja syksyn aikana historiaa huokuvassa rakennuksessa uusittiin koko julkisivu, katto, ikkunat  ja viimeisimpänä terassi. Remontin onnistumisesta on kiittäminen niin suurta talkooporukkaa kuin paikallisia yrittäjiäkin.

Tilaisuuksia kastejuhlista hautajaisiin

Yhdistyksessä toivotaan, että kylätalon kasvojenkohotus vilkastuttaisi myös talon vuokrakäyttöä. Uppa kertoo, että rakennusta voi vuokrata ”käytännössä mihin vaan”.

– Täällä on pidetty tilaisuuksia kastejuhlista hautajaisiin. Aikojen saatossa tämä on toiminut monen yhdistyksen ja seuran juhlapaikkana: on ollut urheiluseuran päättäjäisiä ja kalastusseuran juhlaa. Oman kylän Elojuhlat pidetään täällä venetsialaisten aikaan.

Kompakti huvilarakennus on kooltaan satakunta neliötä. Yläkerrassa on kolme makuuhuonetta, eli rakennuksessa pääsee myös yöpymään.

– Alakerrassa kahveeta mahtuu juomaan semmoinen 30 henkeä.

Lisäksi pihassa on kaksi erillistä saunarakennusta, jotka on aikoinaan rakennettu miehille ja naisille. Toinen saunoista lämpiää puilla, toinen sähköllä.

– Pihalla pääsee pelaamaan monenlaisia pihapelejä tikanheitosta pentankkiin ja mölkkyyn. Meillä on tässä hyvä uimaranta, johon kaupunki on laittanut lentiskentän. Tänne tuli myös uusia leikkipuistolaitteita.

Mannin asukasyhdistys vuokraa kylätaloa monenlaisiin tilaisuuksiin. Yläkerrassa on kolme makuuhuonetta, eli talossa voi myös yöpyä.

Historiaa: Paijala päätyi paikallisten käyttöön 1940-luvulla

Paijalan huvila (Mannin kylätalo), kohosi paikalleen Kyrösjärven rantamaisemiin vuonna 1931, kun nimismies Yrjö Tainio rakennutti talon perheelleen ja nimesi paikan Paijalaksi. Tontin hän oli ostanut vuonna 1927 Viljakkalan Sonnun kylän Mäkelältä. Mannin ranta-alue kuului tuohon aikaan alueeseen, jota kutsuttiin Hietarannaksi.

Huvilan piirtämisestä vastasi arkkitehti Veikko Kallio. Kaksikerroksisen rakennuksen alakertaan tuli takkahuone, lasinen veranta ja keittiö, yläkertaan makuuhuoneet. Talon takana sijaitsi palvelusväen erillisrakennus.

Tainion perhe myi Paijalan kymmenen vuoden jälkeen, kun he alkoivat rakentaa taloa Hämeenkyrön kirkonkylälle vuonna 1941. Tällöin Paijalan osti O/y Kyro A/B, jonka tehdasväki sai talon käyttöönsä.

Kyro myi tehdasväelle myös maita, joille alkoi 1960-luvulla kohota Mannin asuinalue.

Paijalan huvilan suunnitteli arkkitehti Veikko Kallio. Talo nousi Kyrösjärven rantaan vuonna 1931. Mannin asukasyhdistys taltioi talosta ennen ja jälkeen -kuvat ennen vuoden 2022 remonttia ja remontin jälkeen.

Alusta alkaen harrastus- ja kokooontumispaikka

1940-luvulla taloa käyttivät myös opistolaiset ja paikassa järjestettiin myös nuorten kerhoja. Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjesti Paijalan rannassa uimakouluja kesäisin. Kyro rakennutti rantaan jopa vesiliukumäen.

Vuonna 1952 Paijalan rantaan rakennettiin miesten sauna, ja naisten sauna valmistui 1970.

Myöhemmin Paijala päätyi Kyrolta Viljakkalan kunnalle, ja Mannin omakotiyhdistys (nykyinen asukasyhdistys) otti talon hoteisiinsa. Vuoden 2007 kuntaliitoksessa kylätalo päätyi Ylöjärven kaupungin omistukseen, mutta omakotiyhdistys jatkoi vuokralaisena.

Vuonna 2019 asukasyhdistys ja kaupunki sopivat kaupat talosta ja saunoista. Kauppahinta oli 2 300 euroa. Kaupunki siis jatkoi maanomistajana, mutta omakotiyhdistys hankki haltuunsa rakennukset.

Asukasyhdistys ja kaupunki ovat tehneet yhteistyötä Mannin rannan kunnostukseksi, ja vuonna 2021 rantaan saatiin muun muassa uusi lentopallokenttä.

Vuonna 2022 valmistui asukasyhdistyksen historian suurin satsaus, kun kylätalon ulkokuori uusittiin uuteen uskoon. Remontti maksoi 53 000 euroa, ja puolet summasta maksaa Ely-keskus.

Fakta: Mannin kylätalo (Paijalan huvila)

  • Vuonna 1931 rakennettu huvila, joka toimi historiansa alussa nimismies Yrjö Tainion perheen kesäasuntona. Päätalon taakse rakennettiin rakennus palvelusväelle.
  • Vuonna 1941 Tainio myi talon O/y Kyro A/B:lle, ja talon sai käyttöönsä tehtaan työväki. Myöhemmin taloa käyttivät myös opistolaiset ja nuoret. Näin jatkui vuosikymmeniä.
  • Rannan tuntumaan rakennettiin miesten sauna vuonna 1952, naisten sauna rakennettiin vuonna 1970.
  • Myöhemmin rakennukset päätyivät Viljakkalan kunnan omistukseen. Kunnan vuokralaisena talossa aloitti Mannin omakotiyhdistys (nykyinen asukasyhdistys)
  • Kuntaliitoksen yhteydessä kylätalo saunoineen siirtyi Ylöjärven kaupungille vuonna 2007. Asukasyhdistys jatkoi vuokralaisena.
  • Vuonna 2019 Mannin asukasyhdistys osti kylätalon ja saunat Ylöjärven kaupungilta. Yhdistys pyörittää rakennuksessa omaa toimintaansa ja vuokraa rakennusta muun muassa erilaisiin tilaisuuksiin.
  • Rakennuksen ulkokuori saneerattiin vuonna 2022. Remontti maksoi 53 000 euroa, ja puolet summasta korvaa Ely-keskus.

Lähde: Ylöjärven Uutiset, Hämeenkyrön Sanomat, Mannin asukasyhdistys ry, Vilpee.fi

Comments are closed.