Anita Backlund on vuoden 2022 Heloposki Henna – pyyteetön halu auttaa eläimiä toi tunnustuksen

Kuru-neuvosto valitsi vuoden 2022 Heloposki Hennaksi eläinsuojelija Anita Backlundin, jonka pyyteetön halu auttaa eläimiä teki vaikutuksen neuvostoon.
Anita Backlund on vuoden 2022 Heloposki Henna. (Kuva: Sanna Hillberg)

– Hän tekee sitä sydämestään. Hän on hiljainen auttaja, joka ei pidä itsestään meteliä, sanoo Marjo Nieminen Kuru-neuvostosta.

Anita Backlund tekee työtä hylättyjen kissojen parissa Kurussa ja auttaa ulkomaisia kodittomia koiria löytämään kodin Suomesta. Backlund kertoo, että valinta Heloposki Hennaksi ”tuli ihan puskista”.

Backlund muutti Kuruun yli 20 vuotta sitten. Hän kertoo, Kurun keskustassa asui tuolloin villiintynyt kissapopulaatio.

– Hommasin Kissojen Katastrofiyhdistykseltä loukkuja ja loukutin niitä kissoja.

Hän toi kissat aluksi kotiinsa, joille oli tilaa talon kellarikerroksessa. Sairaat yksilöt jouduttiin lopettamaan, muille löydettiin uusi koti.

Nykyisin ihmiset ottavat Backlundiin suoraan yhteyttä, kun saavat tietoonsa ikäviä kissakohtaloita. Puhelinsoiton jälkeen hänen luokseen päätyi kylmettynyt ja nälkiintynyt Tiiti-kissa eräänä uuden vuoden aattona.

– Se oli niin onnellinen, kun se pääsi sisälle ja sai ruokaa. Se kehräsi ja kiehnäsi.

Kun Tiitin perhettä ei löytynyt, se muutti Backlundin luokse asumaan.

Viimeksi Backlund oli pelastamassa Pohjois-Kurussa 60–70 kissan laumaa, joka oli vallannut vanhan maalaistalon ympäristön.

– Kissoja ei oltu steriloitu ja ne lisääntyivät siellä ihan miten sattuu, hän kertoo.

Henkisesti raskasta työtä

Backlund sanoo, että rescuetyö on henkisesti raskasta. Erityisesti ihmisten välinpitämättömyys satuttaa. Backlund toteaa, että eläinten hyvinvointiin ja niistä huolehtimiseen liittyen on nykyisin paljon tietoa saatavilla, mutta silti niitä kohdellaan ajattelemattomasti ja jopa julmasti.

– Eläimet ovat ihan meidän armoillamme. Eivät ne pysty puolustautumaan, hän korostaa.

Backlund tekee yhteistyötä oriveteläisen koirahoitola ja löytöeläinpalvelu Boondocksin sekä hämeenkyröläisen Kissankulman kanssa.

Anita Backlundin rescuekoira Era on rodultaan espanjanvinttikoira eli galgo. Tässä se saa jokavuotisen markkinaherkkunsa eli grillimakkaraa. (Kuva: Sanna Hillberg)

Tämän lisäksi hän on tehnyt lähes kymmenen vuotta rescuekoiratyötä lähinnä romanialaisten ja espanjalaisten koirien parissa.

– Olen sponsoroinut koiria ja tuottanut niitä Suomeen ja adoptoinut. Suurin osa työtä on välittää tietoa koirista, jotka etsivät kotia tai sponsoreita.

Tietoa koirista välitetään esimerkiksi some-kanavia pitkin. Adoptoituja koiria Backlundilla itsellään on tällä hetkellä kuusi.

– Suurin osa minulle tulevista koirista on pahasti traumatisoituneita. Ihmisiä, jotka ottavat sellaisia koiria vastaan on aika vähän.

Traumatisoituneet koirat tarvitsevat paljon aikaa, että ne saavuttavat henkisen tasapainon.

– Ne pelkäävät ihmisiä jumalattomasti ja ne saattavat olla aggressiivisia. Parantuminen tapahtuu ihan koiran ehdoilla, eikä sitä prosessia voi jouduttaa. Se tapahtuu pikkuhiljaa ja vaiheittain.

Tähtisilmä Rafael

Backlund kertoo, että romanialainen katukoira Rafael saapui hänelle Norjasta. Rafael luokiteltiin erittäin aggressiiviseksi.

– Se on ollut minulla nyt viisi vuotta. Se on ollut minua kohtaan mielettömän ihana ja ystävällinen. Se makaa jaloissani kun maalaan, mutta vieraita ihmisiä se ei edelleenkään hyväksy.

Backlund muistaa kuin eilisen päivän, kun Rafael oli jo alkanut kotiutua hänen luokseen ja osoitti ensimmäistä kertaa iloa:

– Se oli varmaan ensimmäistä kertaa elämässään iloinen.

Rafael näytti itsekin ihmettelevän tunnettaan ja juoksi ympäriinsä. Backlund pelästyi, että koira saa pian sydänkohtauksen.

– Se silmät olivat väärinpäin ja häntä ihan tojona pystyssä, Backlund nauraa.

Backlund on onnellinen koirassa tapahtuneesta muutoksesta:

– Nyt sen silmät loistavat tähtinä.

Suhtautuminen muuttunut

Backlundin mukaan rescuekoiria adoptoidaan Suomeen kiitettävästi. Hän sanoo, että aiemmin ulkomaisiin rescuekoiriin suhtauduttiin hyvin ennakkoluuloisesti ja niiden muun muassa sanottiin tuovan mukanaan erilaisia tauteja.

– Onneksi se juttu tyssäsi siihen, ihan kauheaa suurentelua.

Backlund on osa-aikainen taiteilija ja eläkeläinen. Hän tunnetaan erityisesti naivistisista töistään, joilla hän ottaa kantaa hänelle tärkeisiin teemoihin, esimerkiksi luonnonsuojeluun. Hänen teoksiaan on esillä gallerioissa ja näyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.