Äänestys lähestyy – jännitys tiivistyy

Jännitys kohoaa käsin kosketeltavaksi ensi sunnuntaina, kun äänestyspaikat avautuvat eduskuntavaalien varsinaisena vaalipäivänä. Ylöjärvellä äänestetään 11 äänestyspaikassa.
Vaalimainokset ovat värittäneet Ylöjärven katukuvaa jo jonkin aikaa. Ulkomainostelineitä on pystytetty kaikkiaan kymmeneen paikkaan puutarhakaupungissa.
Vaalimainokset ovat värittäneet Ylöjärven katukuvaa jo jonkin aikaa. Ulkomainostelineitä on pystytetty kaikkiaan kymmeneen paikkaan puutarhakaupungissa.

– Vaalipäivä on hyvin jännittävä myös meille. Olen luottavainen, että äänestys sujuu erittäin hyvin Ylöjärvellä, Ylöjärven keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Inkeri Haarla-Kettunen sanoo.
Ennen kuin äänestäjät voidaan päästää valitsemaan Suomelle uuden eduskunnan, on äänestyspaikoilla ja keskusvaalilautakunnassa jouduttu tekemään paljon työtä. Vaalien järjestäminen onnistuneesti vaatii urakoimista ja monia tarkastuskierroksia.
Valtio maksaa kunnille tämänkertaisten eduskuntavaalien järjestämiseksi 2,1 euroa jokaista äänioikeutettua kansalaista kohden.
Ylöjärvellä on näissä vaaleissa 23 566 äänioikeutettua, joten puutarhakaupungin kassaan kilahtaa valtiolta noin 49 500 euroa.

Lautakunnat valmiina työhön

Esimerkiksi Ylöjärven kaupunginhallituksella on ollut monia vaaleihin valmistautumiseen liittyviä tehtäviä.
Kaupunginhallituksen on pitänyt päättää yleisten ennakkoäänestyspaikkojen lukumäärästä ja sijainnista. Kaupunginhallituksen on myös pitänyt määrätä vaalipäivän äänestyspaikat.
Kaupunginhallituksen on lisäksi täytynyt asettaa kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta sekä laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä ja kotiäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta.
Vaalilautakuntaan kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä.
Sekä vaalilautakunnan että vaalitoimikunnan jäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puolueita.
Lisäksi sekä varsinaisissa jäsenissä että varajäsenissä on oltava naisia ja miehiä kumpiakin vähintään 40 prosenttia.
Vaalilautakunnan tehtävinä ovat vaalipäivän äänestyksen järjestäminen äänestysalueella sekä alustava ääntenlaskenta annetuista äänestyslipuista. Laskennan edetessä vaalilautakunta merkitsee kullekin ehdokkaalle annetut äänimäärät vaalipöytäkirjaan.
Lopulta vaalilautakunta ilmoittaa kaupungin keskusvaalilautakunnalle ehdokkaiden saamat äänimäärät.

Äänestyspaikkojen oltava kunnossa

Kaupunginvaltuuston on puolestaan pitänyt asettaa kaupunkiin toimikaudekseen keskusvaalilautakunta.
Kaupungin keskusvaalilautakuntaan on valittava puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään viisi.
Ylöjärven keskusvaalilautakunnan puheenjohtajana toimii Inkeri Haarla-Kettunen ja varapuheenjohtajana Päivi Mattila-Wiro. Keskusvaalilautakunnan jäseninä ovat Petri Kulojärvi, Pirkko Perämaa sekä Pekka Puttonen.
Keskusvaalilautakunnan sihteeri on hallintopäällikkö Kirsi Riihioja.
Keskusvaalilautakunnan on huolehdittava vaalien valmistavista toimenpiteistä ja tarkastettava ennakkoäänestysasiakirjat.
Keskusvaalilautakunnan on myös huolehdittava siitä, että kaikissa ennakkoäänestyspaikoiksi ja vaalipäivän äänestyspaikoiksi määrätyissä paikoissa on äänestystä varten asianmukainen tila ja tarvittava kalusto.
– Arvioimme, että kaikki äänestyspaikat on järjestetty asianmukaisesti. Keskusvaalilautakunnan jäsenet jalkautuvat äänestyspaikoille katsomaan, että kaikki on kunnossa. Olemme myös pyytäneet välittämään tietoa äänestyspaikoilta mahdollisista ongelmista, Inkeri Haarla-Kettunen kertoo.
Hänen mukaansa keskusvaalilautakunnassa on otettu opiksi edellisistä vaaleista ja pyritty korjaamaan esille tulleita puutteita.
– Olemme esimerkiksi kiinnittäneet erityistä huomiota äänestyspaikkojen esteettömyyteen. Sain itse asiassa juuri kuulla, että yhdellä äänestyspaikalla on äskettäin parannettu luiskaa sähköpyörätuoleja varten.

Äänet lasketaan nopeasti

Esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota muun muassa Moision koululla, jossa äänestämään pääsee luiskaa pitkin.
Esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota muun muassa Moision koululla, jossa äänestämään pääsee luiskaa pitkin.

Varsinaisena vaalipäivänä keskusvaalilautakunta valvoo ja odottaa, kun äänestysalueiden vaalilautakunnat laskevat annetut äänet ja toimittavat ne sitten keskusvaalilautakunnalle. Keskusvaalilautakunta itse laskee ainoastaan ennakkoäänet.
Haarla-Kettunen on varma, että äänestys sujuu Ylöjärvellä saumattomasti ilman ongelmia.
– En ole lainkaan huolissani. Olemme varautuneet sähkökatkoihinkin eli voimme tarvittaessa toimia manuaalisesti.
Keskusvaalilautakunta pitää kokouksen vielä kaksi päivää ennen varsinaista vaalipäivää eli ensi perjantaina. Tämän jälkeen se jää odottelemaan äänestyksen päättymistä ja tulosten laskemista.
Kun Ylöjärven äänet on laskettu, keskusvaalilautakunta välittää tulokset oikeusministeriön vaalitietojärjestelmän keskitettyyn laskentajärjestelmään.
– Olemme tulosten laskennassa nopeita, kaikista Suomen kunnista puolenvälin paremmalla puolella. Näin siitä huolimatta, että Ylöjärvi on iso kaupunki, jossa on monta äänestysaluetta, Haarla-Kettunen kehaisee.
Haarla-Kettunen odottaa äärimmäisen mielenkiintoisia eduskuntavaaleja, koska liikkuvia äänestäjiä tuntuu hänen mielestään olevan nyt erityisen paljon.
– Toivon, että äänestysprosentti nousee viime vaaleista, jolloin se oli luvattoman matala. Toisaalta olen kuullut myös turhautumisesta. Kaikki eivät näe äänestämistä kansalaisoikeutena. Mielestäni on lyhytnäköistä jättää ääni käyttämättä, Haarla-Kettunen pohtii.
Hän aikoo seurata tarkasti yhdessä keskusvaalilautakunnan muiden jäsenten kanssa vaalituloksen kehittymistä.
– Moni liikkuva äänestäjä jättää päätöksen teon vasta varsinaiseen vaalipäivään. Seuraamme keskusvaalilautakunnassa äänestyksen päätyttyä näytöltä tilanteiden muuttumista hyvin suurella mielenkiinnolla, Haarla-Kettunen kertoo.

Comments are closed.