Järvien vedenkorkeus nousemassa reilusti ja tulvat mahdollisia – Kyrösjärvi säännöstelyn piirissä

Vedenkorkeudet nousevat reippaalla vauhdilla Pirkanmaalla. Järvissä vesi nousee selvästi keskimääräistä korkeammalle tasolle, eikä tulvien aiheuttamilta rakennusten kastumisiltakaan voida välttämättä välttyä, Pirkanmaan ELY-keskus kertoo.

Lumet ovat sulaneet sulamispiikkeinä helmikuun loppupuolelta asti. Tämä on osittain helpottanut kevättulviin varautumista, kun keskimääräistä suurempi lumikuorma on sulanut vähitellen. Välillä kuitenkin rajut ja osittain paikallisetkin vesi- ja lumisateet ovat nostaneet lumen vesiarvoa ja aiheuttaneet suuria virtauksia.

Suuria juoksutuksia

Jäiden liikkeellelähdön estämiseksi Kokemäenjoen virtaamat on pidetty säännöstelyn avulla maltillisena. Tämä on tehty juoksutusta säätelemällä Pirkanmaan suurimmissa säännöstellyissä järvissä, joita ovat Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi, Kyrösjärvi sekä Rauta- ja Kulovesi. Säännöstelyllä voidaan ehkäistä erityisesti Satakunnassa Kokemäenjoen alaosiin kertyvien jääpatojen muodostumista.

Juoksutuksella tarkoitetaan säännösteltyjen järvien veden virtauksen määrän säännöstelyä rakenteellisilla ratkaisuilla, kuten voimalaitospadoilla tai kanavilla.

– Tällä hetkellä Kokemäenjoessa vettä virtaa säännöstelylupien maksimimäärän verran, koska vettä on jo nyt paljon liikkeellä ja säännöstellyissä järvissä pyritään pitämään vielä varaa sulamisvesille, Pirkanmaan ELY-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Piia Tikka kertoo.

Tulvia ehkä odotettavissa

Tavanomaista suuremman lumikuorman takia vedenkorkeuksien ennakoidaan nousevan keskimääräistä korkeammalle. Maaliskuun lämpöiset sääjaksot pienensivät kuitenkin lumikuormaa.

− Nyt on ennustettu todella lämmintä jaksoa, joten kevät tulee vauhdilla. Tämä tarkoittaa sitä, että vedenkorkeudet nousevat nopeasti ja virtaamat ovat suuria. Sääennusteet voivat kuitenkin vielä muuttua, joten tulvien ennustettavuus vaihtelee, Tikka toteaa.