Ylöjärveläiskoulun pitkälle yli puoli miljoonaa maksava energiaremontti valmistuu pian – Uusiutuviin energianlähteisiin siirrytään koulu kerrallaan

Kauraslammen kouluun kuuluvassa Veittijärven toimipisteessä alkoi tänä vuonna suuri energiaremontti, jossa koulun ja sen yhteydessä olevan päiväkodin vanhasta öljylämmityksestä luovutaan.
Veittijärven koulun vanha öljylämmitys oli tulossa käyttöikänsä päähän. Kaupungin vs. rakennuspäällikkö Hannu Heikkilä kertoo, että myös muissa kouluissa siirrytään hiljalleen uusiutuviin energiamuotoihin. (Kuva: Vilma Kaura)

Veittijärven koulussa ja päiväkodissa alkoi tänä vuonna suuri energiaremontti, jossa rakennuksen lämmitysmuoto vaihdetaan vanhasta öljylämmityksestä maalämpöön.

Remontti on ollut käynnissä alkukesästä asti ja tällä hetkellä työt ovat loppusuoralla. Ylöjärven kaupungin vs. rakennuspäällikkö, rakennuttaja Hannu Heikkilä kertoo, että remontti on onnistunut hyvin, ja se ei ole juuri haitannut koulun arkea.

– Päiväkodin arkeen se vaikutti hieman kesäkuussa, mutta muuten kaikki on onnistunut hyvin, koska koululaiset olivat remontin käynnistyessä kesälomilla.

Heikkilän mukaan Veittijärven koulun energiaremontissa on porattu yhteensä 13 maalämpökaivoa, joiden lisäksi koulua lämmittää myös sähkökattila.

– Se toimii varajärjestelmänä ja lisälämmön lähteenä, jos maalämpö ei riitä kovemmilla pakkasilla.

Veittijärven koulun energiaremontin on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Ylöjärven kaupunginvaltuusto on osoittanut remontille määrärahaa kahteen otteeseen, yhteensä 730 000 euroa.

Veittijärven koulu ja päiväkoti sijaitsevat kallioisessa ympäristössä, mikä sopii hyvin maalämmön rakentamiseen. Kolun ja päiväkodin vanha öljylämmitys on 1990-luvulta, jolloin ns. koulun vanha puoli ja päiväkoti valmistuivat vuoden 1996 Ylöjärven asuntomessuille. (Kuva: Vilma Kaura.)

Öljylämmityksestä uusiutuvaan energiaan

Hannu Heikkilän mukaan Veittijärven lämmitysmuodoksi valittu maalämpö ja sähkökattila olivat tehdyssä kustannusvertailussa kaikista paras vaihtoehto pitkällä tähtäimellä tarkasteltuna. Lisäksi maaperä sopi hyvin maalämpöporauksiin.

– Ne oli aika hyvä tehdä, koska rakennuksen ympäristö on kalliota.

Heikkilä kertoo, että Veittijärven koulun energiaremontti ei jää suinkaan ainoaksi, vaan Ylöjärven koulujen lämmitystapoja aiotaan muuttaa jatkossakin fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energianlähteisiin. Myös moni kaupungin kiinteistöjen öljylämmityksistä on jo tulossa käyttöikänsä päähän.

– Valtiovaltakin on asettanut vaatimuksen, että öljylämmityksestä tulisi luopua ja vaihtaa se uusiutuvaan energiaan, Heikkilä huomauttaa.

Lämpöä ostopalveluna

Seuraavaksi ylöjärveläiskouluista uuden lämmitysmuodon saa Vuorentaustan yläkoulu, jonka käynnissä oleva laajennus valmistuu loppuvuodesta 2024. Heikkilän mukaan maalämpö ei ollut Vuorentaustan yläkoulussa vaihtoehto, sillä koulu sijaitsee pohjavesialueella.

– Siellä öljylämmitys vaihtuu pellettilämmitykseen. Se hoidetaan ostopalveluna lämpöyrittäjältä ProPellet Oy:ltä, jonka vastaavat systeemit ovat jo Viljakkalan yhtenäiskoulussa ja Onnimannin monitoimikeskuksessa.

Lämmön ostopalvelussa kyse on avaimet käteen -periaateesta, jossa kaupunki ostaa lämpöpalvelun yritykseltä, joka taas vastaa kokonaisuudessaan lämmityslaitteiden investoinneista, asennuksista sekä lämmityksen ylläpidosta, polttoaineesta, valvonnasta ja huollosta.

Lue myös: Vuorentaustan koulun laajennusosan rakentaminen alkaa pian – Rakennustöiden odotetaan valmistuvan ensi vuoden lopulla