Ennustettuun rajuilmaan kannattaa varautua – Puuskat voivat yltyä 20 metriin sekunnissa

Ilmatieteen laitos ennustaa Suomen maanantain ja tiistain aikana vaaraa aiheuttavaa säätä. Kovimmat sateet ja tuulet saapunevat tiistaiyönä.

Ilmatieen laitoksen mukaan maanantai on helteinen ja maan etelä- ja keskiosassa jopa tukalan helteinen.

– Ennusteiden valossa rajuilmoille suotuisa ilmamassa saapuu Suomeen myöhään sunnuntai-iltana. Maanantain selkeä ja tukalan lämmin päivä latailee vielä rajuilman ’akkuja’. Varhain tiistaina rintaman ylitys voi synnyttää vahinkoa aiheuttavia rajuilmoja, Ilmatieteen laitoksen meteorologi Sini Jääskeläinen arvioi.

Tiistaina ukkosalueen perässä kaakkoistuuli voimistuu puuskaiseksi maan etelä- ja keskiosassa ja paikoin voi syntyä tuulivahinkoja. Näin voimakkaisiin ukkosiin liittyy usein paikallisesti runsasta salamointia, suuriakin rakeita, tulvia sekä syöksyvirtauksia ja trombeja. Ukkospuuskat voivat yltää jopa 20 metriin sekunnissa.

Ilmatieteen laitos muistuttaa, että kaikki irtain omaisuus olisi syytä kiinnittää tai siirtää säänsuojaan. Kannattaa varautua myös sähkökatkoihin ja auto kannattaa siirtää mahdollisuuksien mukaan säältä suojaan esimerkiksi rakeiden varalta. Liikenteessä runsas vesisade voi heikentää näkyvyyttä merkittävästi.

– Mikäli rajuilmasta aiheutuu merkittävä määrä vahinkoja maanantaina, rajuilmalle voidaan antaa nimeksi Lahja 2023. Rajuilman nimessä olisi tässä tapauksessa poikkeuksellisesti vuosiluku, koska kesällä 2010 Lahjan päivän oli merkittäviä vaikutuksia aiheuttanut rajuilma. Tiistain rajuilma nimettäisiin nimipäiväkalenterin mukaan nimellä Sylvia, meteorologi Sini Jääskeläinen kertoo.