TYK:in nuoret musikaalitähdet tulkitsivat upeasti varmasti yhdessä kesän energisimmistä esityksistä

Teatteriarvio: Pyynikin kesäteatterin ja Tampereen Yhteiskoulun lukion yhteistyössä tehdyssä nuorisomusikaali Groovessa opiskelijat eivät jääneet ammattinäyttelijöiden jalkoihin, vaan esitys oli täynnä tunnetta.
Musikaalin laulu- ja tanssikohtaukset olivat täynnä tunnelatausta, Musikaalissa nähdyt tanssikohtaukset tukivat laulua ja toisinpäin, kumpikaan ei ottanut toiselta pois. (Kuva: Otso Joronen)

”Groove on musiikillinen termi, joka tarkoittaa ilmavuutta rytmissä. Jos rytmi groovaa, se ei kiilaa eikä laahaa. Jos elämässä on groove kohdallaan, hommat etenee ja tunnelma on joviaali.”

Näin kirjoitettiin Grooven esitteessä. Sitaatti kuvaa musiikkitermin lisäksi myös nuorten esittämää musikaalia. Musikaali ei todellakaan laahannut.

Pyynikin kesäteatterin ja Tampereen Yhteiskoulun lukion nuorisomusikaali Groove hurmaa, naurattaa, itkettää ja kaikkea siltä väliltä.

Musikaalissa mukana olleet lukiolaiset ovat opiskelleet enemmän tai vähemmän poikkeusolosuhteissa koronapandemian vuoksi. Nyt he pääsivät näyttämään taitonsa. Kaikki neljän seinän sisällä kerätty energia purkautui lavalle iloisesti pirskahdellen.

Amatöörinäyttelemiseen yhdistetään helposti liian iso tulkinta ja ylinäytteleminen. Groovessa ei näitä nähty, vaan nuorten esiintyminen oli luontevaa ja aitoa.

Lue myös: Ylöjärveläiskaksikko hurmaa kesäkuussa TYK:in Groove-musikaalissa, mutta juhannustauolla rentoudutaan mökillä

Musikaalissa vastavalmistuneet ylioppilaat lähtevät viettämään juhannusta Sepon (Lari Halme) leirintäalueelle. Väärinkäsityksiltä ja kolmiodraamaltakaan ei vältytä. (Kuva: Nella Saarinen)

 

Lähes kuusikymmentä nuorta

Marika Vapaavuoren käsikirjoittamassa ja ohjaamassa musikaalissa lavalla nähdään lähes kuusikymmentä ilmaisutaidon lukiolaista.

Vapaavuori onnistui luomaan musikaalin, jossa kaikki pääsevät näyttämään taitonsa ja loistamaan.

Uskomattoman lahjakkaat nuoret näyttelivät, tanssivat ja lauloivat lavalla käsittämättömällä energialla ja innolla. Laulu- ja tanssikohtaukset olivat vahvoja ja muistuttivat maailmanluokan musikaalispektaakkeleita ja aika ajoin havahtui siihen, että onkin kesäteatterissa Tampereella.

Säveltäjä Kasper Lindell on itse hiljattain valmistunut tykkiläinen. Lindellin sanoittamat ja säveltämät kappaleet ja räpit sekoittivat musikaaliin nykymusiikkia ja vanhaa musiikkia Grease-ilmiöön viitaten. Moderni ja vanha musiikki muodostivat toimivan kokonaisuuden.

Tulevaisuuden suuntaa etsimässä

Musikaalissa joukko vastavalmistuneita ylioppilaita lähtee viettämään juhannusta Sepon (Lari Halme) leirintäalueelle, jossa esiintyy myös vanha musikaalitähti (Petra Karjalainen). Nuoret kamppailevat tulevaisuuden kanssa: kohta pitäisi päättää, mitä haluaa elämässä tehdä. Nuorten välille on syntynyt jo leirille saapumisvaiheessa rakkaustarinoita eikä kolmiodraamaltakaan vältytä. Juhannukseen mahtuu draamaa, ensirakkautta ja someajan sekaannuksia, joita porukan juorukello ei anna pitää salassa. Kaikkia näitä käsiteltiin isosti, kuten ikään kuuluu. Mitään ei kuitenkaan tehty kliseisesti, vaan nuorten näyttelijöiden ammattitaito vakuutti katsojan.

Vaikka musikaali käsitteli suuria tunteita ensi kertaa rakastuneiden nuorten näkökulmasta, ei esitys ollut lainkaan kiusallinen eikä tunteita käsitelty väkinäisesti.

Näyttelijöillä on kaksi miehitystä. Pääosaa esitti tällä kertaa Emma Hossi. Hossi esitti palavasti rakastunutta ja herkkää Helinää vahvasti ja heittäytyen, unohtamatta upeaa laulua. Eläytyminen oli niin vahvaa, että tälle katsojalle muistui mieleen, kuinka melodramaattisesti asioihin lukioikäisenä suhtautui.

Toivon, että Emma Hossin tie vie tulevaisuudessa musikaali- ja teatterilavoille.

Esityksessä Helinän entistä poikaystävää Eliasta esitti ammattinäyttelijä Verneri Lilja. Hyvänä parina Hossille toiminut Lilja solahti lukiolaisten joukkoon niin luontevasti, että hetkeksi pääsi unohtumaan näyttelijän olevan 30-vuotias.

Helinää esittävä Emma Hossi. (Kuva: Nella Saarinen)
Elias (Verneri Lilja) päätyy lohduttamaan entistä tyttöystäväänsä Helinää (Emma Hossi). (Kuva: Otso Joronen)

Kannattaa suunnata Pyynikille

Huumorifanien kannattaa suunnata Pyynikille, sillä Groove on täynnä vitsejä ja hauskoja letkautuksia. Katsomo nauroi ääneen mukana läpi parituntisen musikaalin. Leirintäalueelle muun muassa saapuu joukko hengittelijöitä, jotka ovat mukana Parisuhteesta perheeksi -hengittelykurssilla. Ryhmälle korostetaan hengittämisen tärkeyttä elämässä.

Koko Grooven tiimistä huokui hyvä yhteishenki ja pettämätön yhteinen kemia. Illasta teki ikimuistoisen ajatus siitä, että suuren osan tähänastisesta lukioajastaan etänä opiskelleet lukiolaiset pystyivät tekemään yhdessä ison spektaakkelin, joka on aivan varmasti tehnyt porukasta vielä tiiviimmän.

Musikaalin ennakkonäytös oli 13. kesäkuuta ja ensi-ilta 14. kesäkuuta. Esitykset jatkuvat pientä juhannustaukoa lukuun ottamatta kesäkuun loppuun asti. Vielä on siis muutama viikko aikaa suunnata Pyynikin kesäteatteriin.

 

Sepon leirintäalueella samaan aikaan nuorten kanssa osui myös ryhmä Parisuhteesta perheeksi -hengittelijöitä. Ryhmälle korostettiin hengityksen auttavan elämässä. (Kuva: Katri Dahlström)
Draamaa ja sekaannuksia ei Groovesta puuttunut. (Kuva: Katri Dahlström)