Poliisi neuvoo, miten soutuvenettä voi suojata varkaudelta – Sisä-Suomessa ilmoitettiin viime vuonna liki 200 rikoksesta, jossa kohteena oli vene

Poliisille ilmoitettiin viime vuonna Sisä-Suomessa yhteensä 192 veneeseen kohdistuneesta rikoksesta.

Poliisi muistuttaa, että käytetyn tavaran kaupassa ostajan tulisi aina varmistua siitä, että myyjällä on laillinen oikeus omaisuuteen. (arkistokuva)

Vuoden 2021 aikana Sisä-Suomen poliisilaitoksen alueella ilmoitettiin poliisille yhteensä 192 veneeseen kohdistuneesta rikoksesta. Tarkempana teonkuvauksensa tilastoista erottuivat vuonna 2021 perämoottorivarkaudet ja soutuvenevarkaudet.

Poliisi muistuttaa, että käytetyn tavaran kaupassa ostajan tulisi aina varmistua siitä, että myyjällä on laillinen oikeus omaisuuteen. Ostajan tulee muistaa, että jos ostaa veneen, jota olisi syytä epäillä anastetuksi, voidaan ostajaa epäillä kätkemisrikoksesta. Erityisesti alhainen hinta on seikka, jolloin ostajalla tulisi hälytyskellojen soida.

Rikollinen voi vaihtaa veneeseen oman lukon

Rikolliset käyttävät varastettujen veneiden myynnissä samankaltaisia tekotapoja.  Vene on saatettu varastaa rannalta rikkomalla ketju tai köysi, minkä jälkeen vene siirretään usein vain muutamien satojen metrien päähän. Tämän jälkeen venevaras laittaa joko ilmoituksen jollekin myyntipalstalle tai vastaa veneen ostoilmoitukseen.

Joskus vene saatetaan myydä suoraan sen omalta venepaikalta, jos se ei ole lukittu. Toisaalta rikollinen voi vaihtaa anastamansa veneen oman lukon pyrkii näin näyttämään myyntitapahtuman luotettavuuden avaamalla lukon hallussaan olleella avaimella ostajan läsnä ollessa.

Poliisi kehottaa kansalaisia tarkkaavaisuuteen niin venepaikoilla kuin myös veneiden sekä perämoottoreiden kaupanteon yhteydessä. Jos havaitset venepaikoilla tai kaupanteossa toimintaa, joka vaikuttaa hämärältä, ilmoita asiasta hätäkeskukseen numeroon 112.

Näin voit suojata omaisuuttasi:

  • Huolehdi, että sinulla on veneestäsi sekä perämoottoristasi tarkat tiedot, kuten moottorin valmistenumero, tyyppi ja valmistusvuosi, veneesi merkki ja tyyppi sekä kaikki yksilölliset tiedot kuten naarmut, kolhut ym.
  • Lukitse vene karkaistulla kettingillä ja vakuutusyhtiön hyväksymällä lukolla laituriin tai muuhun kiinteään esineeseen.
  • Valokuvaa vene ja perämoottori.
  • Sijoita veneesi paikkaan, jossa moottorin poisottaminen tulee mahdollisimman hankalaksi.
  • Pyri lisäämään valvontaa.
  • Varmista, että veneen vakuutusasiat ovat kunnossa.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?