Karhejärven rannassa helmiä ja timantteja vaativalle lomailijalle

Kaukana ovat ne ajat, jolloin kantovesi ja puucee määrittivät mökkeilyn. Nykyaikainen lomailija haluaa rentoutua Karhentimantin ja Karhenhelmen kaltaisissa laadukkaissa tiloissa.

Isot, Karhejärvelle avautuvat ikkunat, kaksipuolinen takka ja tyylikäs sisustus tekevät Karhentimantista juhlaankin sopivan tilan.

Jo ulko-ovelta näkee, että nyt on tultu komeaan huvilaan. Lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista aukeaa upea näköala vielä lumiselle järvelle. Eteisen, keittiön ja olohuoneen erottaa toisistaan vain takka, joka aukeaa kahteen suuntaan.

Keittiö on tyylikäs ja täysin varusteltu, olohuoneessa istutaan upeilla plyysisohvilla. Makuuhuoneissa on laadukkaat sängyt, kodinhoitohuoneessa pesukone ja kuivauskaappi. Saunan terassilta, lasiseinäisen saunatupa-vilpolan ja järven väliltä, löytyy poreamme.

Viime ja toissa vuonna valmistuneet Karhentimantti ja Karhenhelmi ovat tyylikkäämpiä ja laadukkaampia ”mökkejä” kuin monen kotiolot. Muotiaisten lomamökkien isäntä Teuvo Hakanen ei kuitenkaan puhu mistään arjen luksuksesta, sillä tämä on vain sitä, mitä ihmiset nykyään lomaltaan toivovat. Kun arki on kiireistä ja stressaavaa, harva enää haluaa lomallaan kantaa puita, pestä nyrkkipyykkiä tai pompotella töyssyisellä mökkitiellä.

– Vielä 1990-luvulle asti ihmiset olivat tosi pieneen tyytyväisiä. Tärkeintä oli päästä mökillä saunaan ja uimaan. Sitten alettiin vaatia sähköjä, jotta saadaan kännykkä ladattua – vaikkei niitä kännyköitä edes ollut kovin monella, Hakanen naurahtaa.

Teuvo Hakanen on rakentanut mökki- ja huvilabisnestä oman päivätyönsä ohella. – Palkkaa tästä ei ole paljon nostettu, mutta jos jälkipolvet pääsisivät sitten helpommalla.

Sähköä ja avaruutta

Edelleen lomailija lataa mökin sähköllä ahkerasti kännykkäänsä – ja kannettavaa tietokonetta, pädiä, pelikoneita…

Melkein kaikki muut vaatimukset ovatkin sitten muuttuneet. Jo pelkästään tilaa nykylomailija vaatii ympärilleen moninkertaisia määriä. 1970-luvulla rakennetut Muotiaisten lomamökkien ensimmäisen sukupolven mökit olivat keskimäärin 30-neliöisiä. Keskenään identtisissä Karhentimantissa ja Karhenhelmessä on tilaa 150 neliötä.

– Molemmissa mökeissä on makuutilat kaikkiaan yhdeksälle henkilölle, mutta ei ole lainkaan harvinaista, että viikonloppua tulee viettämään vain yksi pariskunta per rakennus, Hakanen kertoo.

2020-luvun mökinvuokraajalle tärkeää ovat toimivat tietoliikenneyhteydet. Edes lomalla ei voida tai  malteta olla kokonaan tekemättä töitä. Karhentimantissakin on vastikään tehty isot kaupat Kiinaan saunan lämpiämistä odotellessa.

Poreamme on ylellisyys, jota monellakaan vuokrattavalla huvilalla ei ole. Asiakkaat ovat kertoneet Hakaselle valinneensa Muotiaisten lomamökit juuri porealtaiden takia. Kylpijöitä tulee Oulusta, Vaasasta, Itä-Suomesta, Turusta ja pääkaupunkiseudulta.

Muotiaisten lomamökkien vetonaula ovat isojen huviloiden porealtaat. Niihin kuljetaan saunasta lasiseinäisen vilpolan kautta.

Linko pyörii täysillä

Anne Hakasen suunnittelemat ja tyylikkäästi sisustamat huvilat sopivat myös juhlien pitämiseen. Kun asiakkaana on isompi porukka, hyvin usein kyseessä on jonkun 50-, 60- tai 70-vuotisjuhla, jota halutaan viettää perhe- tai kaveripiirissä.

Juhlaväki tarvitsee hyvää ruokaa, jota huviloille toimitetaan lähiseudun ravintoloista. Muotiaisten lomamökit sijaitsevat sen verran lähellä kyläkeskuksia, että ruoan voi saada paikalle lämpimänä tai lämmittää keittiössä myöhemmin itse.

– Meillä ei ole itsellä sopimusta ravintolayrittäjien kanssa, vaan suosittelen aina paria, kolmea paikkaa asiakkaalle, joka kyselee ruokapalveluita, Teuvo Hakanen kertoo.

Vielä enemmän väkeä huviloilla käy, kun yritykset pitävät siellä koulutuspäiviään. Iso avoin tila ja hyvät tietoverkot mahdollistavat jaksotetut seminaarit, joissa väki saattaa vaihtua parin päivän välein. Kouluttajat voivat olla paikalla jopa kolme tai neljä viikkoa, yrityksen muu väki vuorottelee, jotta työt firmassa eivät pysähdy.

– Liinavaatteita kuluu ja linko pyörii koko ajan täysillä, Teuvo Hakanen kuvaa tällaisten viikojen meininkiä yrittäjien kotona.

– Hoidamme pyykit ja siivoukset perheporukalla. Vaimon ja minun lisäksi mukana ovat poikamme ja hänen vaimonsa sekä tyttäremme. Joskus on joku kaverikin joutunut tuuraamaan. Vaikka olemme kaikki myös muualla päivätöissä, emme palkkaa työntekijöitä, jotta saamme isot investoinnit maksettua mahdollisimman lyhyessä ajassa, Hakanen toteaa.

Karhentimantissa voi loikoilla Suoniemen pappilasta perityillä nojatuoleilla. Rovastin sohva löytyy Karhenhelmestä. Seinillä on Aira Karhenmaan kutomat perinneryijyt. Historia viehättää lomailjoita.

Vaivattomasti luontoon

Ihan kaikki lomailijoiden toiveet eivät sentään ole muuttuneet niistä ajoista, kun Teuvo Hakasen vaimon isä Toivo Karhenmaa rakensi ensimmäiset Muotiaisten lomamökit. Järvenranta ja luonnon läheisyys kuuluvat edelleen toivelistalle. Karhejärven rannoilla riittää helppokulkuista lähiluontoa, ja Seitsemisen kansallispuistokin on sopivan lähellä päiväretkeä varten.

Luonnosta nautitaan myös sup-laudan päällä tai potkukelkkaillen. Laudat, kelkat ja pulkat kuuluvat mökkien varustukseen.

Modernia lomailijaa kiinnostavat tarinat. Muotiainen on Viljakkalan pitäjän neljäs tila ja perustettu vuonna 1596. Kun Karhejärven vesi vielä oli korkeammalla ja järveltä suora yhteys Näsijärvelle ja siitä eteenpäin, Muotiaisesta vietiin pärekoreissa rapuja Pietarin herroille.

Isojaossa Muotiainen jaettiin 17 osaan, ja suodenniemeläinen Virtanen osti yhden jaon perheensä kesäpaikaksi. Karhenmailla eli Anne Hakasen suvulla tila on ollut 1800- ja 1900-luvun taitteesta lähtien.

– Kaikki, joiden kanssa vain ehdin aiheesta tarinoida, ovat tosi kiinnostuneita tilan tarinoista. Jos omasta historiasta löytyy mikä tahansa ohutkin yhtymäkohta, se kerrotaan: sukulainen on joskus kulkenut täällä tai tuntenut jonkun karhelaisen, Teuvo Hakanen myhäilee.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?