Lukiolle tulee paahdepaikan niitty – oppilaat saavat itse valita kasvit ”Sinne sopisi esimerkiksi masmalo, Ylöjärven tunnuskasvi”

Ylöjärven lukion pihaan on levitetty pressuja, jotka tappavat nurmikon. Syksyllä paikkaan tuodaan hieman hiekkaa ja siemeniä. Niitystä tulee opetusniitty.
Niityn koko on 760 neliötä. (kuva: Villi vyöhyke)

Lukion pihassa on tällä hetkellä 760 neliön alueella pressuja, joiden on tarkoitus tuhota nurmikkoa. Syksyllä niitylle kylvetään erilaisia siemeniä, mutta mitä, sen saavat lukiolaiset itse päättää.

Villi vyöhyke -yhdistyksen puheenjohtajan Jere Niemisen mukaan paikalle sopisi esimerkiksi masmalo, joka on Ylöjärven harjuilla viihtyvä tunnuskasvi ja vaikkapa kissankäpälä.

Tarkoitus on tehdä niitystä kuivien ja paahdepaikkojen niitty, jollaisia on Suomessa vähemmän kuin tavallisia, reheviä niittyjä.

– Niitylle voisi tulla luonnonsuojelullisesti harvinaisia kasveja ja hyönteisiä, jotka ovat riippuvaisia paahteesta. Tällainen teemahan sopisi Ylöjärvelle, koska täällä on muutenkin harjualuetta, sanoo Nieminen.

Tehtävänä luonnon ennallistaminen

Lukiolaisten opetusniittynä toimivalle niitylle on saatu rahoitusta ympäristöministeriöltä 17 000 euroa. Rahaa haki Villi vyöhyke -yhdistys yhdessä lukion opettajien kanssa.

Villi vyöhyke on yhdistys, jolla on projekteja pääosin Tampereella ja Pirkanmaalla, mutta myös Ylöjärvellä. Yhdistyksen tarkoituksena on esimerkiksi perustaa luonnonniittyjä ja ennallistaa luontoa.

Kun pressut poistetaan syksyllä, maahan lisätään hieman hiekkaa ja siemeniä. (kuva: Villi vyöhyke)

Niittoa, haravointia ja uusia niittyjä

Yhdistyksen jäsenet keräävät lukion opetusniitylle tulevat siemenet muilta niityiltään.

Tämän jälkeen lukiolaisille näytetään eri kasveista kuvia, ja he saavat valita, mitä siemeniä he haluavat omalle niitylleen.

Niityn saaminen täyteen kukoistukseensa kestää vuosia. Esimerkiksi kukkia tai siemeniä ei lukion niityltä vielä ensi vuonna heru.

Villi yhdistys on mukana niityn hoidossa viitisen vuotta, minkä jälkeen lukiolaiset alkavat itse vastata niitystään.

– Niityllä pitää tehdä kerran vuodessa niitto ja haravointi. Tulevaisuudessa oppilaat voivat vaikka kerätä siemeniä ja tehdä uusia niittyjä.