Kuru valitsi uudet Hennan ja Matin: Petri Alasta muistettiin yli vuosikymmenen pitkäjänteisestä painin valmentamisesta

Kuru on jälleen nimennyt vuoden Heloposki Hennan ja Urhean Matin. Kurun Urhean Matin arvonimi myönnettiin tänä vuonna Petri Alaselle, joka on yli vuosikymmenen ajan mahdollistanut Kurun lasten ja nuorten painiharrastusta vapaaehtoistyöllään. Heloposki Hennaksi valitun Tiina Kalliojärvi-Tienarin henkilöhaastattelun pääset lukemaan täältä.

Petri Alasen kanssa samaan aikaan arvonimen vastaanotti kurulainen Tiina Kalliojärvi-Tienari, joka hänkin sai tunnustusta monipuolisesta vapaaehtoistyöstään. (Kuva: Ville Mäkinen)

Petri Alanen on luokanopettaja Siivikkalan koululla. Kuruun hän muutti vuonna 2003, ja muutama vuosi myöhemmin käynnistyivät painitreenit Kurun urheilutalolla.

– Ensimmäisen syyskauden aloitimme jumppamatoilla. Kun painijoita sitten alkoi tulla enemmän, saimme lahjoituksena ensimmäisen painimaton ja pystyimme aloittamaan oikeat painiharjoitukset. Myöhemmin kaupunki lahjoitti meille toisen maton, ja harrastus sai entistä paremmat puitteet, kuvailee Alanen painin alkutaivalta Kurussa.

Nuoresta painijasta kisaryhmien vetäjäksi

Alanen on paininut itse 10-vuotiaasta saakka, mutta jo ennen kehään nousemista hän seurasi isänsä painiharrastusta saleilla. Koska treenien vetäminen tapahtuu usein vapaaehtoistyönä, tahtoi mies antaa eteenpäin sen, mitä oli itse vuosien varrella valmentajiltaan saanut.

Nyt Ylöjärvellä on painittu 11 vuotta.

– Kurussa on toki pallokerho ja punttisali, mutta aika harvoja lajeja pystyy harjoittelemaan tosissaan kilpailumielessä. Tämän takia treenit tulivat varmasti suosituiksi, pohtii Alanen.

Nykyään painia Alasen kanssa vetää Janne Vahantopohja ja aiemmin myös Veli-Mikko Leinonen. Nuorimmat aloittelijat ovat vasta 5-vuotiaita, kun taas kilparyhmässä on ollut ensimmäisestä vuodesta saakka mukana olleita nuoria.

Alasta motivoi vapaaehtoistyössään järkevän ja kasvattavan harrastuksen mahdollistaminen lapsille. Aikaa hänellä menee viikoittain viitisen tuntia, arkisin treeneissä ja viikonloppuisin kisatessa, joskus ulkomailla asti.

Paini vaihtuu pesäpalloksi

Pirkanmaalle Alanen muutti aikanaan Etelä-Pohjanmaan Lappajärveltä tyttöystävänsä luo, ja sittemmin kasvava perhe lähti etsimään tilavampaa elämää Kurusta. Nyt lapset ovat 15–18-vuotiaita, ja viikonloppujen painikisat verottavat perheen yhteistä aikaa.

– Aloin jäämään paitsi omien lasteni pesäpalloharrastuksesta, sillä kisat menivät päällekkäin. Tämän takia päätin jättää painin vetämisen viime talvena, kertoo Alanen.

Painin lisäksi mies harrastaa luontoa, retkeilyä ja metsästystä. Kun puhelin Lapin patikkareissulla pirisi kerta toisensa jälkeen, ei Alanen heti vastannut akkua säästääkseen. Pian hän sai perään tekstiviestiä, että Urhean Matin arvonimi olisi tarjolla.

– Nöyränä otin palkinnon vastaan. On hienoa, että kylän hyväksi tehtävää vapaaehtoistyötä arvostetaan kunnianosoituksilla. Palkinto on kuitenkin meidän kaikkien painia vetävien yhteinen saavutus, korostaa Alanen valmentajakollegojensa panosta ylistäen.

Painitreenien vetämisen ohella Alanen on aktiivina myös Kurun Samoilijoissa ja Leijonissa. Kunnostaan hän pitää huolta maastopyöräilyllä ja hiihdolla, talvisin myös avantouinnilla.

”Kaupunki saisi tukea nuorten harrastustoimintaa edullisemmilla tiloilla”

Vaikka Alanen arvostaakin kunnianosoitusta, toivoisi hän palkintojen sijaan konkreettisia toimia vapaaehtoistyön tueksi. Painitreenejä vedätään vuodesta toiseen vapaaehtoispanoksella, mutta tilakustannusten takia harrastusmaksut nousevat korkeiksi.

– On hienoa, että Kurusta löytyy punttisali ja urheilutalo. Tilavuokrat ovat kuitenkin niin korkeat, että välillä tuntuu, että rahoitamme myös muuta toimintaa, Alanen harmittelee lapsilta kerättäviä kalliita kausimaksuja.

Hän toivookin, että kaupunki voisi tukea jatkossa enemmän kuntalaisten liikuntaharrastusta, jotta useammalla olisi varaa harrastaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.