Kuru valitsi uudet Hennan ja Matin: Tiina Kalliojärvi-Tienari sai kiitosta kurulaisten nuorten hyväksi tehdystä pitkästä ja sitkeästä vapaaehtoistyöstä

Kuru on jälleen nimennyt vuoden Heloposki Hennan ja Urhean Matin. Kurun Heloposki Hennan arvonimi myönnettiin tänä vuonna Tiina Kalliojärvi-Tienarille, joka on tehnyt pitkää ja monipuolista vapaaehtoistyötä kurulaisten hyväksi. Urheaksi Matiksi valitun Petri Alasen henkilöhaastattelun pääset lukemaan täältä.

Tiina Kalliojärvi-Tienarin kanssa nimettiin kurulainen Petri Alanen, joka sai tunnustusta painin opetuksesta nuorille. (Kuva: Ville Mäkinen)

Heloposki Hennaksi nimettiin Tiina Kalliojärvi-Tienari. Naisen elämän keskiössä ovat lukuisat vapaaehtoistyöt ja perhe, johon kuuluu aviomiehen lisäksi kolme poikaa. Kesäisin heillä on myös kanoja.

– Heräsimme viikko sitten 17 tipun parveen pihalla. Yksi kanoista oli jemmannut muniaan ja päättänyt hautoa ne loppuun, päivittelee tuore Heloposki Henna.

Kurusta kotoisin oleva aktiivi asui välillä Lempälässä ja Viialassa, mutta paluumuutti jo lähes 20 vuotta sitten hakemaan maaseudun rauhaa. Lasten kasvaessa tulivat heidän harrastustensa mukana myös vapaaehtoishommat, jotka nyt poikivat naiselle arvonimen.

Partio ja vanhempainyhdistys

Työkseen Kalliojärvi-Tienari kirjoittaa Kurun lehteen. Työn ohella hoidettavien vapaaehtoistehtävien ansiolista on kuitenkin vaikuttava.

Viiden vuoden ajan nainen on vetänyt omaa partioryhmää parinsa kanssa, koulun vanhempainyhdistyksessä takana on 10 vuotta, ja yhteisöäkin hän on ollut mukana perustamassa. Kolmisen vuotta toiminut Yhtä Köyttä -yhteisö KYKY hoitaa esimerkiksi kestityksiä ja järjestää tapahtumia.

Vapaaehtoishommissa Kalliojärvi-Tienaria motivoivat puhdas ilo ja tekemisen meininki, jota mahtava porukka synnyttää.

Tuoreiden kananpoikien emo oli fiksu: se hautoi munansa piilossa. Tuloksena syntyi 17 tipua, jotka juoksentelevat nyt kesän Kalliojärvi-Tienarin pihassa. (Kuva: Tiina Kalliojärvi-Tienari)

– Usein minulla on partiossa jopa hauskempaa kuin ryhmän pojilla, kuvailee nainen asennettaan vastuutehtäviin. Aina on hauskaa, ja lomien aikana tehtäviä ja ihmisiä ehtii kaipaamaan.

Koska vapaaehtoishommat ovat vain oma harrastus, yllätti arvonimen saaminen. Ensimmäisen viikon sulattelun jälkeen Kalliojärvi-Tienari päätti kuitenkin ottaa kunnian ilolla vastaan.

– Aina meillä on aina samat henkilöt mukana toiminnasta tai järjestöstä huolimatta. Siellä on sellaisia aktiiveja, että jokainen olisi tämän nimen ansainnut kantaakseen.

Vapaa-ajalla harrastetaan

Nyt kesän aikana vapaaehtoisuudet ovat tauolla, mutta joutenkin ollessaan Kalliojärvi-Tienari pitää itsensä aktiivisena. Nainen harrastaa erilaisia kädentaitoja, joista yksi suosikeista on kasvivärjäys.

– Tämä puuhastelu käy minulle rentoutuksesta. Rakastan pitää yllä vanhoja perinteitä, ja minulla on paljon samanhenkisiä ystäviä, joista osaan tutustuin vapaaehtoisuuksissa.

Värjäyskattiloille on oma paikkansa Kalliojärvi-Tienarin äidin vanhan lapsuudenkodin pihassa. Perhe kunnosti asunnon kymmenisen vuotta sitten, ja paikka on yksi naisen suosikkiasioista Kurussa. Sijainti mäen päällä Keihäsjärven lähellä mahdollistaa päivittäiset aamu- ja iltauinnit.

Itse neulotun villatakin langat on värjätty luonnon antimilla. Väreihin on käytetty muun muassa lupiinin lehtiä ja kukkia, veriseitikkiä, koivunlehtiä, kelta-ja punasipulinkuoria ja poppelin lehtiä. (Kuva: Tiina Kalliojärvi-Tienari)

Yksi Kalliojärvi-Tienarille rakas harrastus on Kurussa voimakkaasti elävä vaavinkaisperinne. Äiti-lapsiryhmiä vetää ensimmäisen vuoden Mannerheimin Lastensuojeluliitto, mutta äidit ovat päättäneet yhteistuumin jatkaa kokoontumisia kerran kuussa tämänkin jälkeen. Kalliojärvi-Tienarin 14-vuotiaan pojan ryhmä on edelleen koossa.

– Joka kuukausi tapaamme eri ryhmäläisen kotona. Kurussa vallitsee tällainen koko kylä kasvattaa -meininki, kun kaikki ovat niin tuttuja toistensa ja lasten kanssa.

Jos Kalliojärvi-Tienari voisi jotain kehittää kotikaupungissaan, haluaisikin hän keksiä lisää aktiviteettejä nuorisolle.

– Kurussa on niin vähäiset harrastusmahdollisuudet lapsille ja nuorille, että tähän pitäisi jotenkin puuttua.

Kurun markkinat kylpi auringossa – katso kesäiset tunnelmakuvat

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
YU DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.