Onko tässä kesän kovin työmyyrä? Kasperilla, 16, on yritys, jonka ohella hän pyörittää jäätelökioskia työskennellen samalla kaupassa ja asiakaspalvelussa

Siivikkalalainen Kasper Jansson on ahkera nuorimies. Kolme päivää viikosta hän työskentelee kaupassa, josta hän rientää illaksi jäätelökioskille. Heinäkuussa kauppatyön tilalle tulee asiakaspalvelutyö. Kaiken lisäksi hän pyörittää vielä tapahtumatekniikkaan keskittynyttä yritystään.
Nuori yrittäjä puskee koko kesän töitä jäätelökioskilla, kaupassa ja asiakaspalvelussa, minkä lisäksi pyöritettävänä on vielä oma tapahtumatekniikkaan keskittyvä yritys. Hän aikoo pitää muutaman päivän loman elokuussa, jolloin hän suuntaa ulkomaille.

Perjantai-iltapäivänä aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta houkutellen runsaasti väkeä uimarannalle. Tällaiset helteet heijastuvat myös jäätelökioskiyrittäjän työpäiviin, hyvässä ja pahassa.

Siivikkalan uimarannalla jäätelökioskia kesän ajan pyörittävä Kasper Jansson tietää, mitä tarkoittaa, kun jäätelöpalloa on pyöritettävä ranteet verellä.

– Viime viikon torstai oli ensimmäinen kuuma kesäpäivä ja se näkyi siten, että kioskillani oli jonoa kaksi tuntia koko terassin mitalta. Meinasi itku tulla, kun jäätelöt uhkasivat loppua kesken. Mutta tulipahan tehtyä myyntiennätys, hän myhäilee.

Kasper Jansson opiskelee Tredussa liiketoiminnan perustutkintoa. Hän tahtoisi päästä jo kunnolla kiinni työelämään, mutta koulu on käytävä ensin.

Kolmea duunia päällekkäin

Kesän työt eivät jää Janssonilla pelkästään jäätelöpallon pyöritykseen. Kesäkuussa hän työskentelee Pohtolan K-Marketissa kesätyöntekijänä, minkä jälkeen hän aloittaa työt Nyssen asiakaspalvelussa.

Kaiken tämän lisäksi hänellä riittää hommaa omassa yrityksessään, Tampereen Tapahtumatekniikassa, joka tuottaa valo- ja äänitekniikan eri tapahtumiin.

Jansson tekee kesällä siis jopa kolmea eri työtä päällekkäin. Miten 16-vuotias jaksaa tällaisen työkuorman alla?

– Niin, onhan mua varoiteltu, että jaksatkohan. Mutta olen varautunut siihen, että koko kesä pitää painaa. Luulen, että tällä asenteella pärjään, nuorimies miettii.

Jäätelökioski tuli vahingossa

Alun perin jäätelökioskin pyöritys ei ollut Janssonin kesäsuunnitelmissa, mutta kun kioski tarjottiin vuokralle, hän päätti tarttua siihen.

– Olin täällä viime kesän kesätyöntekijänä, joten ajattelin, että miksei.  On kivaa, että tekemistä on paljon. Ja sitä paitsi, tämä jäätelön myyminen ei edes tunnu työltä, tykkään tästä ja muista töistäni.

Ruuhkaisista päivistä viisastuneena Jansson päätti kuitenkin hommata kioskille apua, muttei kokoaikaisesti.

– Olen sen verran pihi, että yritän pärjätä suurimmaksi osaksi yksikseni. Palkkasin kaverini tekemään töitä niinä aikoina, kun en itse pääse paikalle.

16-vuotias Jansson perusti Tampereen Tapahtumatekniikan vuonna 2017 harrastuspohjalta. Kiireisintä on vuoden loppuvaiheilla, kun juhlitaan pikkujouluja.

Kasper rakastaa kirjanpitoa

Jäätelökioskin pyöritys ei ole Janssonille sinällään uutta, sillä hänen yrityksensä Tampereen Tapahtumatekniikka on ollut pystyssä jo vuodesta 2017 alkaen. Yritys toteuttaa valo- ja äänitekniikan noin 50 eri tapahtumaan vuodessa.

Nuorella miehellä on siis ikäänsä nähden jo paljon kokemusta yrittämisestä. Hän hoitaa yrityksessään kaiken itse kirjanpidosta lähtien.

– Rakastan kirjanpitoa ja Exceliä, mutta olen joutunut myös opiskelemaan niitä paljon.

Jansson ei nosta yrityksestään palkkaa, vaan sijoittaa tulot uusiin kalustohankintoihin.

– Yritykselläni ei ole velkaa. Periaatteenani on ollut, että yrityksen tulot sijoitan uusiin valoihin, jotta minulla olisi mahdollisimman pian kasassa sellainen setti, jolla voisi järjestää esimerkiksi suuren musiikkikeikan, hän kertoo.

Yrittäjyys lähti karkkibisneksestä

Yrittäjyydessä Janssonia kiehtoo eniten se, että hän saa olla itse itsensä herra ja kantaa vastuun. Hän on myös kasvanut yrittäjien ympäröimänä, sillä hänen suvussaan on paljon yrittäjiä.

Itse asiassa Janssonin yrittäjäluonne oli nähtävissä jo alakoulussa, jossa hän pyöritti omaa bisnestään.

– Keksin, että voin ostaa kaupasta repullisen karkkia, jota myyn sitten kalliimmalla kavereille. Tuolloin rehtori laittoi hommalle stopin, mutta kannusti minua yrittämiseen.

Siivikkalan uimarannan kupeessa sijaitseva jäätelökioski sai tänä kesänä uuden hienon terassin.

Fakta: Kasper Jansson

  • 16-vuotias siivikkalainen
  • opiskelee Tredussa liiketoiminnan perustutkintoa
  • perusti 1,5 vuotta sitten Tampereen Tapahtumatekniikan, joka toteuttaa valo- ja äänitekniikan juhliin ja tapahtumiin
  • pyörittää kesän ajan Siivikkalan uimarannan jäätelökioskia
  • on kesätöissä Pohtolan K-Marketissa ja myöhemmin Nyssen asiakaspalvelussa