Mansikka-Ali valmiina markkinoille

Ylöjärveläisyrittäjän sisäviljelyinnovaatio on edennyt kehittelyvaiheista markkinoille. Pian mies jo esittelee ja kauppaa omaa satoaan sekä myy järjestelmäänsä muillekin viljelijöille.
Ali Amirlatifi markkinoille
– Tämä on ollut pitkä prosessi, Ali Amirlatifi toteaa tyytyväisenä työnsä etenemiseen. Nykyviljelmillään hänellä on pääasiassa mansikkaa mutta muitakin kasviksia, jatkossa monenmoisia kasviksia. Mies viljelee kaiken luomuna. Viljelyjärjestelmiä on tarjolla paitsi tehdasoloihin, myös vaikka kotiin, toimistoon ja ravintoloihin.

Ylöjärven Vihattulassa asuvan Ali Amirlatifin sisäviljelyfirma Evergreen Farm on taas ottanut askelia eteenpäin.

Viime aikojen hulinaan on mahtunut reissaamista ulkomailla, viljelyjärjestelmän esittelyä vierailijoille… Ja hiljattain myös Best Indoor Farming Innovation -palkinto Global Forum for Innovations in Agriculture -organisaation innovaatiokilpailussa Abu Dhabissa.

Palkinto ja kiinnostus valavat Amirlatifiin entisestään uskoa. Hän itse on alusta asti uskonut innovaatioonsa, mutta nyt muutkin ovat alkaneet vakuuttua.

– Sain presidentti Sauli Niinistöltäkin onnitteluviestin palkinnosta ja saavutuksestani, mies myhäilee.

Satoon käsiksi

Amirlatifin viljelytehtaassa Tampereen Hiedanrannassa hurisee nyt tuotanto- ja markkinakuntoon saatu viljelyjärjestelmä kehittely- ja prototyyppivaiheiden jälkeen. Hiukkasen viilataan vielä järjetelmää ohjaavaa ohjelmistoa.

Amirlatifin on määrä alkaa toimittaa puolen vuoden kuluttua tällaisia järjestelmiä tilaajille, joille Amirlatifi kauppaa niin fyysistä järjestelmää kuin sen lisenssiä.

Yritys on jo solminut aiesopimuksia järjestelmän myynnistä ulkomaisten toimijoiden, niin valtiollisten kuin yksityisten, kanssa. Lisäksi yritys valmistelee järjestelmän valjastamista nälkää kärsivien maiden auttamiseen. Suomalaistoimijat ovat vasta tiedustelleet muun muassa hintoja.

Paraikaa on myös kypsymässä Amirlatifin ensimmäinen yleisölle julkistettava sato. Aiemmin on saatu vain testisatoja. Lähiviikkoina Amirlatifi järjestää avointen ovien tilaisuuden, jossa kuka vain voi tutustua tehtaaseen ja maistaa satoa.

– Samalla järjestän yleisökyselyn, jotta saan kuulla näkemyksiä.

Lisäksi piakkoin istutettavan, yrityksen ensimmäisen ison sadon ostoon on jo tarjoutunut kiinnostuneita, suuria suomalaisia kaupallisia ketjuja.

Avain ruokakriisiin?

Vaikka suomalaistoimijatkin ovat hiljalleen kiinnostuneet Amirlatifin innovaatiosta, riittää vielä sarkaa järjestelmän läpi lyömiseksi kotimaassa.

Sen mies kuitenkin haluaa tehdä, sillä hän tahtoo auttaa kotimaista taloutta ja viljelyä. Siksi hän ei jokunen vuosi sitten lähtenyt tyystin ulkomaille, vaikka tilaisuus tarjoutui. Hän halusi ensin yrittää täällä, ja työn edettyä hän tahtoi täällä myös jatkaa.

– Haluan tehdä Suomesta paikan, josta viedään hedelmiä, vihanneksia ynnä muuta naapurimaihin, yrittäjä visioi.

Samalla hän mielii ulkomaillekin.

– Haluan nähdä systeemini lopulta ympäri maailmaa.

Paraikaa firmalla on myös kehitteillä uudenlainen järjestelmä, joka sopisi esimerkiksi viljan viljelyyn.

Amirlatifi haaveilee työlleen tärkeää merkitystä.

– Haluan olla osana ratkaisemassa maailman ruokakriisiä, joka meillä tulevaisuudessa on, hän toteaa luottavaisena järjestelmäänsä, joka yrittäjän mukaan kuluttaa verrattain vähän energiaa ja vettä sekä tuottaa tehokkaasti satoa neliö- ja kuutiometriä kohden.