Kännykkä lensi, jalka vipelsi

Siivikkalalaispäiväkodin pihassa vietettiin viime keskiviikkona liikuntatapahtumaa. Päivässä pilkahtelivat auringon lisäksi liikuntailo ja yhteisöllisyys.
Koulukallion päiväkoti, liikunta, Suomi 100, vanhempainyhdistys
Keppihevosradalla kiidettiin.

Lukemattomat vekarat täplittävät Koulukallion päiväkodin pihaa Siivikkalassa.

Lasten äänet kajahtelevat ja hiekka rahisee, kun piltit hyppäävät pituutta, kirmaavat juoksuradalla keilojen lomitse, loikkivat parkouria, heittävät kännykkää… Ja vanhemmat painelevat seassa.

Vietetään päiväkodin ja sen vanhempainyhdistyksen järjestämää liikuntapäivää.

Liikuntainto kipinälle

Päivän järjestämiseen kannusti valtakunnallinen Unelmien liikuntapäivä osana Suomi 100 -ohjelmistoon kuuluvaa Unelmat liikkeelle -toimintaa ja Liikkumisen unelmavuotta.

Vanhempainyhdistyksen puheenjohtajalla Samu Lagerströmillä ja päiväkodin johtajalla Minna Mustakallio-Sorvarilla on myös järeitä perusteluja liikuntatarpeelle.

– Tutkimusten mukaan alle kouluikäisten suomalaislasten pitäisi liikkua noin kolme tuntia päivässä mutta heistä vain 10–20 prosenttia pääsee suosituksen määriin, Lagerström sanoo.

– Liikunta on myös yksi varhaiskasvatuksen painopisteistä, päiväkodinjohtaja komppaa.

Kaksikon mukaan liikuntaintoa pitäisi juurruttaa, sillä suomalaislapsilla liikkumisen määrä myös vähenee iän myötä ja lapset liikkuvat hyvin ohjattuina mutta kehnosti omaehtoisesti.

– Haemme liikuntapolkuajattelua. Haluamme saada hauskuuden kautta lapset kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ja ehkä sitä kautta saamaan kipinää koko elämän kestävään liikuntainnostukseen, Lagerström sanoo heijastellen myös Unelmat liikkeelle -hankkeen periaatteita.

Toki pyrkimys on myös piristää tavallista päiväkotiarkea.

– Kyllähän häppeninki piristää. Ei ole pelkkää puurtamista, lapsensa kanssa saapunut Elina Marttilakin tuumaa.

Koulukallion päiväkoti, liikunta, Suomi 100, vanhempainyhdistys
Nooa ja Paulariina Liuhtonen pokkasivat päivän kruunuksi kunniakirjan.

Kylä yhteen

Lisäksi tarkoitus on lisätä kylään yhteisöllisyyttä.

– Yhteisöllisyysaate on vähän katoamassa, kun ihmiset ovat niin kiireisiä ja keskittyvät aiempaa enemmän omiin juttuihinsa, Lagerström perustelee, vaikka kehuukin Siivikkalaa varsin yhteisölliseksi.

Tapahtumalla yhdessä tekemisen kulttuuria voidaan tukea, vahvistaa ja tehdä lapsille tutuksi. Äiti Marttila ja poikansa kanssa saapunut Harri Lakkala kiittelevätkin, että tapahtumassa on ilo tavata toisia ja yhdistää lapsia ja vanhempia.

Yhteisöllisyys on järjestäjäkaksikon mukaan tarpeen, koska se luo turvallisuuden tunnetta, vuorovaikutustaitoja ja hyvinvointia kaikkinensa.

– Ei ihmistä ole tarkoitettu erakoksi, Lagerström toteaa.

Aktiivinen vanhempainyhdistys on yleensäkin tärkeä yhteistyön luoja päiväkodin ja kotien välillä. Yhteispeli auttaa tietoa ja toiveita kulkemaan, parantaa ilmapiiriä ja sujuvoittaa asioiden hoitoa. Tämä kaikki vahvistaa lapsen edellytyksiä kasvuun ja kehitykseen.

– Me olemme samalla puolella, päiväkodinjohtaja hymyilee.