Paini on täynnä tunnetta ja energiaa

Kurun Ryhti järjesti marraskuussa kaksiosaiset Marraspainit, jotka oli kohdistettu aloitteleville ja vähemmän kilpailukokemusta omistaville painijoille. Ilmasta ei silti suuren urheilujuhlan tuntua puuttunut, päinvastoin.
paini

Marraspaineissa nähtiin intensiivistä vääntöä.

Marraspainit olivat siitä poikkeuksellisia tapahtumia, että ne oli suunnattu puhtaasti aloitteleville ja vähemmän kilpailleille painijoille. Kilpailu on oleellinen osa painia ja tällä järjestelyllä haluttiin luoda mahdollisimman matala kynnys ensimmäisiin kisoihin lähtemiseen.

– Tällä saadaan se, että aloittelijat uskaltavat tulla näihin kisoihin, eikä tule liian kovia otteluita. Sarjat järjestellään valmentajien kesken siten, että kaikilla on oikeanlainen vastus, järjestäjätaho Kurun Ryhdin Petri Alanen kertoo tapahtuman taustoista.

Marraspaineissa oli mukana 82 painijaa kahdeksasta eri seurasta. Mukana oli harrastajia niin Viialan Pyrystä, Nokian Pyrystä, Tampereen Kooveesta, Tampereen Painiseurasta, Tampereen Voimailijoista, Mäntän Valosta, Juupajoen Kamppailijoista kuin järjestäjäseura Kurun Ryhdistäkin.

Kisoihintulokynnystä oli madallettu myös sillä, että varustevaatimuksia oli höllennetty. Normaalia painitrikoovaatimusta ei ollut, vaan perus sisäliikuntavarustuksellakin pääsi matolle.

– Haluamme aloittelijoille matalan kynnyksen kisat. Tänne on helppo tulla eikä tarvitse pelätä. Täällä on myös aloittelijatuomareita mukana, Alanen kertoo.

Marraspainit olivat osaltaan myös Kurun Ryhdin voimannäyttö omasta osaamisestaan. Kurussa ei ole ennen järjestetty ainakaan Ryhdin tietojen mukaan painikisoja ja nyt oli mainio mahdollisuus saada siitäkin kokemusta. Mukaan tarvittiin runsaasti talkooväkeä ja työtunteja, mutta järjestelyt olivat todella toimivat.

Paini hyödyttää monessa asiassa

paini

Hyvät käytöstavat kuuluvat asiaan.

Painikisat ja -harrastus ovat myös ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma. Painipiirit ovat Suomessa tiiviit ja samoja naamoja näkyy jatkuvasti sekä harjoituksissa että kilpailuissa. Oleellisessa osassa kanssakäymisessä ovat myös oman elämänhallinnan ja käytöstapojen opettelu.

– Kun katsoo ottelun kulkua, niin ensin kätellään reilusti tuomari ja vastustaja. Sitten on reilu kamppailu ja kamppailun jälkeen kätellään uudestaan. Häviäjä toteaa voittajan paremmaksi ja elämä jatkuu. Lopuksi kätellään vielä vastustajan huoltajat, Ryhdin Alanen kertoo.

Painiharrastus on myös mainiota oheisharjoittelua monelle muulle lajille, sama pätee toki myös toisinkin päin. Notkeus-, taito- ja nopeusominaisuuksia tarvitaan monessa muussakin yhteydessä.

– Paini on mahdollisimman luontainen harrastus, mitä ihmisellä voi olla. Lapsetkin kun pääsevät pehmeälle alustalle, niin kohta he painivat vaikkeivät olisi ikinä kuulleetkaan koko asiasta, Marraspaineissa mukana ollut tuomarilegenda Esa Kokkonen painottaa.

Painissa tunteet nousevat monesti pintaan. Marraspaineissakin nähtiin niin pettymyksen kyyneliä, villejä tuuletuksia kuin kaikkea siltä väliltä. Tunteiden näyttämistä ei suitsita, vaan pikemminkin kannustetaan olemaan oma itsensä. Voitosta nauttimisen ja tappion käsittelemisen oppiminen ovat hyviä taitoja myös arkielämässä.

Yksi selkeästi silmään pistävä asia Marraspaineissakin oli se, että tyttö- ja naispainiharrastajien määrä on ollut jatkuvasti nousussa. Klassinen ajatusmalli painista pelkkänä miesten ja poikien harrastuksena joutaa romukoppaan.

Suurin ero sukupuolten välillä tulee siinä, että miehet painivat sekä kreikkalais-roomalaista painia että vapaapainia, kun taas naiset painivat vain vapaapainia. Marraspainit osuivat ajankohdallisesti sikäli hienoon kohtaan, että vapaapainia on tapana painia vain syksyisin, joten tapahtuma oli kauden kohokohtia.

Kisoissa oli kivaa

Kun kisoissa on mukana 82 painijaa, tarkoittaa se automaattisesti myös laajoja tukijoukkoja mattojen reunoilla. Paini tempaa mukaansa helposti koko perheen ja näin on käynyt Marraspaineihin osallistuvan Eija Viitasen perheellekin.

Viitasella oli mukana tällä kertaa neljä lasta, kaksi omaa sekä kaksi naapurin lasta, joista kolme paini tapahtumassa. Viitanen totesi, että tällaiset tapahtumat ovat todella mukavia ja hyödyllisiä.

– Tämä on sosiaalinen tapahtuma. Täällä on lapsilla kavereita ja pääsee tapaamaan tuttuja kilpakumppaneita. Tämä on hyvää opettelua arkeenkin. Sitä kuinka huolehtii itsestä, käyttäytyy hyvin ja käsittelee tunteita.

Mukana olleesta lapsinelikosta Lauri Viitanen ja Artturi Nieminen innostuivat kommentoimaan tapahtumaa ja kertoivat painimisen olleen kivaa ja otteluiden kovia. Myös uutta oppia oli saatu.

Marraspaineissa kaikki osallistujat palkittiin laatalla, mutta ilmeistä päätellen osallistuminen oli kaikkein makein palkinto. Kioskin antimia tietenkään unohtamatta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?