”Ylöjärvestä 3D-tulostuksen ykkönen”

Ylöjärven Huurretiellä suunnitellaan suuria. Pilkington Automotiven entiseen tuulilasitehtaaseen on asettunut startup, jonka tähtäin on teollisen 3D-tulostuksen huipulla. Nelihenkisen yrityksen tavoitteena on luoda Ylöjärvelle alan pohjoismainen innovaatiokeskus.
3D Step Oy, 3D-tulostus, #D-tulostin, Avant tecno, metalliteollisuus, Pilkington, teknologia, Petri Ehonsalo
Huurretielle asettunut 3D Step Oy on toistaiseksi varsin pieni yritys. Neljän hengen startup tähtää kuitenkin ennakkoluulottomasti alansa kirkkaimpaan kärkeen. Petri Ehonsalon (edessä) käyttämä 3D-metallitulostin on kolmiulotteisen tulostamisen saralla parasta tekniikkaa, mitä Suomesta löytyy.

Kovilta kuulostavien suunnitelmien takana on tohtori Pekka Ketolan johtama 3D Step. Keväällä perustettu yhtiö on jo ehtinyt astua alallaan pioneerin rooliin.
Ensin yritys hankki Saksasta viimeisintä huipputeknolgiaa edustavan 3D-metallitulostimen. Investointi oli kokonaishinnaltaan miljoonaluokkaa.
Seuraavaksi yhtiö järjesti kansainvälisen konferenssin. Lokakuun alussa pidetty 3D Step -tapahtuma kokosi Tampere-taloon satoja uuden tekniikan lumoon langenneita ammattilaisia.
Ketola uskoo, että aikainen lintu nappaa nyt madon.
– Teollinen 3D-tulostaminen alkaa olla maailmalla jo arkipäivää, mutta täällä sen kanssa otetaan vasta ensimmäisiä askeleita.
– Haluamme olla kehityksen kärjessä. Pohjoismaissa alan toimijoita on niin vähän, että iso rooli on täysin otettavissa, toimitusjohtaja näkee.
3D-tulostamisesta on jo pitkään odotettu teollisen tuotannon mullistajaa. Ketolan mielestä murros on käsillä nyt.
– Tilanne on tavallaan sama kuin 1990-luvulla, kun internet teki tuloaan, hän vertaa.
– Silloin ajateltiin, että kovin mahdollinen juttu on oma kotisivu. Enemmästä ei osattu haaveilla, vaikka mahdollisuuksia oli valtavasti.

Ala kasvaa tiedon myötä

3D Step Oy, 3D-tulostus, #D-tulostin, Avant tecno, metalliteollisuus, Pilkington, teknologia, Pekka Ketola
3D-tulostus mahdollistaa aivan uudenlaisten muotojen valmistuksen. Pekka Ketolan esittelemässä suuttimessa niitä on paljonkin.

Kolmiulotteinen tulostaminen tarkoittaa lyhyesti sanottuna esineprinttausta. Tekniikka mahdollistaa virtuaalisen mallin tuotteistamisen fyysiseksi objektiksi helposti ja edullisesti.
Ammatillisesti 3D-tulostimia on alettu viime vuosina hyödyntää muun muassa auto- ja lentokoneteollisuudessa. Viimeisimpiä tekniikan hyödyntäjiä on ranskalainen Airbus, joka esitteli kesällä maailman ensimmäisen 3D-tulostetun lentokoneen.
Kone oli minikokoinen mutta näytti suuntaa alan tulevaisuudelle. Lähivuosina taivaalla kiitää entistä kevyempiä laitteita.
– 3D-tulostamalla voidaan tehdä osia ja muotoja, joihin mikään muu tekniikka ei pysty, Pekka Ketola tiivistää.
– Lisäksi tekniikka mahdollistaa varaosien tulostamisen paikallisesti. Ei ole liioiteltua sanoa, että tässä on kysymys teollisesta vallankumouksesta, hän jatkaa.
3D Stepin liikeideana on yritysten auttaminen 3D-tulostamisen alkuun. Kiinnostusta tekniikkaa kohtaan on osoitettu monelta toimialalta.
Ainoa jarru on tiedon puute.
– 3D-tulostaminen kyllä tunnetaan mutta sen sovellusmahdollisuuksia ei vielä.

Lisää firmoja odotellaan

Ylöjärveltä 3D-tulostuksen ensimmäiseen aaltoon on liittynyt ainakin Avant Tecno. Pienkuormainvalmistaja lähti jopa 3D Stepin osakkaaksi ja tarjosi yritykselle tilat omistamastaan entisestä tuulilasitehtaasta.
Ketolaa ja kumppaneita lukuun ottamatta Pilkingtonin vanhoissa halleissa ei paljon liikettä näy. Kahden hehtaarin laajuisesta kompleksista suuri osa on nykyään tyhjillään.
Lähitulevaisuudessa asia voi olla toisin. Ketolan mukaan tehtaaseen on tarkoitus houkutella lisää 3D-tulostusalan toimijoita.
– Tämä olisi oiva paikka esimerkiksi koneistusfirmalle tai suunnittelutoimistolle, hän heittää.
– Tarve tietysti lopulta ratkaisee, millainen keskittymä tästä muodostuu. Tavoitteena on kuitenkin innovaatiokeskus, joka on referenssi koko Pohjoismaiden alueella.
Keskusteluja uusien tulijoiden saamiseksi on toimitusjohtajan mukaan jo käyty. Käytännön edistystä asiaan voi olla odotettavissa jo ensi vuonna.
Tavoitteen toteutuminen ei ainakaan jää kiinni osaajien puutteesta.
– Pirkanmaalla on alan koulutusta, innovaatioita ja yrityksiä. Tämä on ehdottomasti Suomen 3D-tulostuksen keskus, Ketola kehuu.