Metallista melkein mitä vain

Se näyttää jääkaappi-pakastinyhdistelmältä ja painaa kuin henkilöauto. Hintaa sillä on kaikkine oheislaitteineen yli miljoona euroa. Syyskuussa Ylöjärvelle saapunut 3D-metallitulostin on huipputekniikkaa, jonka varaan lasketaan paljon.
3D Step Oy, 3D-tulostus, 3D-tulostin, teknologia, Avant Tecno, Pilkington, metalliteollisuus, Pekka Ketola, Vesa Kananen
Pekka Ketolalla (vas.) ja Vesa Kanasella on syytä tyytyväisyyteen. Suomen toinen kaupallinen metallitulostin on toiminut toistaiseksi moitteettomasti. – Teräs ja alumiini tulostuvat jo hyvin. Seuraavaksi testaamme titaania, miehet kertovat.

Pilkingtonin entinen tuulilasitehdas Huurretiellä on saanut tänä syksynä uutta elämää. Pääosin tyhjillään olevien tilojen erääseen halliin on asettunut yritys, jollaista ei ole Ylöjärvellä ennen nähty.
Puoliksi ylöjärveläinen 3D Step Oy luo metallista esineitä, joihin perinteiset menetelmät eivät taivu. Kaiken pohjana on tämän hetken kuumin teollisuuden nouseva tekniikka: 3D-tulostus.
– Pohjimmiltaan tässä on kyse vanhasta asiasta, toimitusjohtaja Pekka Ketola aloittaa.
– Ensimmäiset 3D-tulostimet tulivat Suomeen 1980-luvun lopulla. Tämän päivän laitteista ei kuitenkaan voi puhua samassa lauseessa niiden kanssa. Tekniikka on mennyt eteenpäin valtavasti, hän jatkaa.
Ketolan yrityksen tulostin pystyy valmistamaan pienikokoisia objekteja ketterästi niin alumiinista kuin ruostumattomasta teräksestäkin. Lähiaikoina on tarkoitus testata titaania, kenties kobolttiakin.
Materiaalia käytetään juuri sen verran kuin on kulloinkin tarvis. Hävikki on jyrsimiseen, sorvaamiseen ja valamiseen verrattuna lähes olematon.
– Hyvin suunnitellussa 3D-tulosteessa on vain olennainen, ei mitään muuta. Siksi siitä on mahdollista saada kevyempi ja kestävämpi kuin muilla menetelmillä tehdystä tuotteesta, Ketola selvittää.

Suomi vielä jälkijunassa

3D Step Oy, 3D-tulostus, 3D-tulostin, teknologia, Avant Tecno, Pilkington, metalliteollisuus
Näitä rakenteita ei voi toteuttaa muuten kuin tulostamalla. 3D-valmistettujen tuotteiden valtteja ovat myös kestävyys ja keveys.

Maailmalla 3D-tulostus on ollut viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Siinä missä takavuosikymmeninä tulostettiin teollisesti pääasiassa muovia, on etenkin metallitulostus nostanut nyt päätään.
Tekniikkaa on alettu hyödyntää esimerkiksi lääketieteessä sekä auto- ja lentokoneteollisuudessa. Pekka Ketolan mukaan käsillä on valtava murros, jossa on mahdollisuus suureen bisnekseen.
– Suomessa yritykset ottavat 3D-tulostuksessa vasta varovaisia ensi askeleitaan. Me autamme sen ensimmäisen askeleen ottamisessa, toimitusjohtaja kertoo.
– On ihan selvää, että uusi tapa tehdä asioita tulee pian tännekin. En tiedä yhtään toimialaa, jota 3D-tulostus ei pystyisi mullistamaan, hän täräyttää.
Ensimmäisten joukossa 3D-tulostamisesta voivat hyötyä metalli- ja koneyritykset. Eräs niiden etulinjassa kulkijoista on ylöjärveläinen Avant Tecno – yksi 3D Stepin osakkaista.
Jokin aika sitten Avantilta tultiin kysymään, voisivatko Ketola ja kumppanit tulostaa yritykselle erään työkoneen osan. Toimitusjohtaja huomautti, että kysymys oli väärä.
– Sanoimme, että kertokaa meille mieluummin, mitä osa tekee. Sen pohjalta suunnittelimme siitä paremman version.
– Muovasimme mallin digitaalisesti ilman rajoituksia, ikään kuin muovailuvahasta. Ja sitten tulostimme sen yhdeksi kappaleeksi. Näin toimii ajattelu 3D-maailmassa, Ketola kuvailee.

Tavoitteena innovaatiokeskus

Ketola pyörittelee kädessään pikkuruista nallekarhua. Lähempi tarkastelu osoittaa, että se on valmistettu teräksestä.
Nallen muodot ovat niin sulavat, että valmistustavasta ei ole epäselvyyttä. 3D-tulostehan se.
Vaikka yhtiön toiminta on vasta alussa, 3D Step ei aio puuhastella teknisten kokeilujen parissa loputtomiin.
– Tavoite on, että Ylöjärvelle muodostuu 3D-tulostamisen pohjoismainen innovaatiokeskus, Ketola linjaa.
– Siihen pitäisi mennä muutama vuosi. Alan toimijoita on tällä alueella vähän – vielä.
Lokakuun alussa 3D Step järjesti Tampereella kansainvälisen 3D-tulostustapahtuman. Lähaikojen suunnitelmissa on alan ensimmäisen suomenkielisen julkaisun perustaminen.
Tiedon levittäminen ja nimen luominen on yhtiölle nyt ensiarvoisen tärkeää.
– Ulkomailla tämä bisnes kasvaa huimaa vauhtia. Haluamme olla kehityksen kärjessä, Ketola sanoo.

3D Step Oy, 3D-tulostus, 3D-tulostin, teknologia, Avant Tecno, Pilkington, metalliteollisuus, Petri Ehonsalo
Petri Ehonsalo on yksi 3D-metallitulostimen käyttäjistä. Laitteen operointi vaatii paitsi materiaalin myös suunnittelun ymmärrystä.