Avant myllää tuulilasitehtaan

Runsaan vuoden hiljaiseloa viettänyt Pilkingtonin tuulilasitehdas on lopultakin saamassa uutta elämää. Jättikiinteistön ostanut Avant Tecno aloittaa tilojen muutostyöt tänä keväänä.
Avant Tecnon ostama Julkujärven tuulilasitehdas ei ole edullinen pytinki ylläpidettäväksi. Toimitusjohtaja Risto Käkelän mukaan kulut on kuitenkin onnistuttu kuittaamaan hyvin. – Vuokralaisia on sen verran paljon, että ei meille tappiota ole tullut, mies sanoo.
Avant Tecnon ostama Julkujärven tuulilasitehdas ei ole edullinen pytinki ylläpidettäväksi. Toimitusjohtaja Risto Käkelän mukaan kulut on kuitenkin onnistuttu kuittaamaan hyvin. – Vuokralaisia on sen verran paljon, että ei meille tappiota ole tullut, mies sanoo.

Ensi vaiheessa Avant siirtää tehtaaseen tavaroiden vastaanotto- ja lähetystoimintonsa. Suunnitelmissa on myös uuden pulverimaalaamon ja kokoonpanolinjan rakentaminen vielä tämän vuoden aikana.
Pienkuormainvalmistajan toimitusjohtaja Risto Käkelä toivoo, että Ylöjärven suurin teollisuuskiinteistö olisi kokonaan käytössä noin kolmen vuoden kuluessa.
– Tällä hetkellä pidämme tuulilasitehdasta omalta osaltamme lähinnä varastona. Olemme myös järjestäneet siellä joitakin käyttökoulutuksia, Käkelä kertoo.
– Alun perin suunnittelimme siirtävämme kokoonpano- ja lähettämötoimintoja halliin jo aikaisemmin, mutta aika on kypsä vasta nyt, hän myöntää.
Uudet toiminnot haukkaavat massiivisesta tehdaskompleksista tilaa Käkelän arvion mukaan noin 15 000 neliömetriä. Luku on pieni, kun sen suhteuttaa tehtaan kokonaispinta-alaan.
Vuoden 2014 lopulla alas ajetulla Pilkingtonin kiinteistöllä on toimitiloja hulppeat 4,5 hehtaaria.
– Hieman yli puolet tiloista on nyt vuokralla muille yrityksille. Suurin yksittäinen vuokralainen on Pilkington, joka pitää Ylöjärvellä edelleen myynti- ja hallintotoimintojaan, Käkelä sanoo.

Yhdyskäytävä tulossa

Siitä, kun Ylötiellä toimiva Avant Tecno osti naapurinsa kiinteistön, on vierähtänyt nyt noin vuosi. Kauppa oli kallis, mutta Käkelän mukaan ehdottoman kannattava.
– Ennen investointia olimme jo hyvän matkaa suunnittelemassa nykyisiin tiloihimme laajennusta. Meillä oli ajatuksissa 7 000 neliömetrin halli päätontillemme, toimitusjohtaja kertaa.
– Mutta kun valmis tehdas tuli tarjolle, totta kai olimme siitä kiinnostuneita. Tiesimme, että remontoitavaa on paljon, mutta se ei haitannut, hän lisää.
63-vuotias Käkelä pitää varmana, että Avant Tecno ei enää hänen työurallaan rakenna uusia tiloja minnekään. Tällä hetkellä yrityksellä on Julkujärvellä tontteja 20 hehtaarin ja lämpimiä teollisuushalleja 700 000 neliömetrin edestä.
– Kun katson alueen ilmakuvaa ja ajattelen, että kaikki se on Avantin, pala meinaa nousta kurkkuun, 25-vuotiaan yhtiön perustajajäsen tunnelmoi.
– Tänä keväänä yhdistämme uuden ja vanhan kiinteistömme yhdyskäytävällä. Se on omalla tavallaan merkittävä hetki yhtiön historiassa, Käkelä jatkaa.

Vankka usko kasvuun

Tällä hetkellä Avant Tecnolla menee paremmin kuin koskaan. Viime tilikaudella Käkelä ja kumppanit tekivät kaikkien aikojen liikevaihtoennätyksen, noin 83 miljoonaa euroa.
Tulosta käänsi plusmerkkiseksi etenkin oivaan vireeseen päässyt Yhdysvaltain-kauppa. Se on kompensoinut Venäjän markkinoilla koettua romahdusta, joka on puraissut kaikkiin länsimaisiin yrityksiin – myös Avantiin.
– Näen lähivuodet meidän kannaltamme valoisina. Tavoitteena on nostaa liikevaihto kolmessa vuodessa 125 miljoonaan. Tähän päästään voimakkaalla satsauksella tuotekehitykseen, Käkelä näkee.
– Seuraava uutuutemme on sähkökäyttöinen pienkuormaaja, joka julkistetaan virallisesti huhtikuussa, Käkelä paljastaa.