Harmonikansoitto tuo suurta iloa

Aurejärven Pelimannien lämminhenkinen 20-vuotisjuhla kokosi viime lauantaina yhteen suuren joukon paitsi kurulaisia myös muita pohjoispirkanmaalaisia harmonikkamusiikin harrastajia ja ystäviä.
Suomen Harmonikkaliitto ja Aurejärven Pelimannit antoivat tunnustusta pohjoispirkanmaalaisille harmonikansoittajille. Harmonikkaliiton puheenjohtaja Kimmo Mattila (takana) jakoi huomionosoitukset Irene Juseliukselle (vas.), Katja Rajalalle, Eva Seppälälle, Kati Ala-Ristaniemelle, Hely Kalliojärvelle, Jorma Järvenmäelle, Juhani Soljanlahdelle, Erkki Sormuselle ja Jouko Sormuselle.
Suomen Harmonikkaliitto ja Aurejärven Pelimannit antoivat tunnustusta pohjoispirkanmaalaisille harmonikansoittajille. Harmonikkaliiton puheenjohtaja Kimmo Mattila (takana) jakoi huomionosoitukset Irene Juseliukselle (vas.), Katja Rajalalle, Eva Seppälälle, Kati Ala-Ristaniemelle, Hely Kalliojärvelle, Jorma Järvenmäelle, Juhani Soljanlahdelle, Erkki Sormuselle ja Jouko Sormuselle.

Kurun Seuratalolla järjestetyn juhlan aluksi Suomen Harmonikkaliiton hallituksen puheenjohtaja Kimmo Mattila jakoi liiton myöntämät tunnustukset pelimannien ansioituneille jäsenille.
– Harrastustoiminnalla ja opetusryhmillä luodaan suomalaisen kulttuuritoiminnan pohja. On ollut ilo seurata Aurejärven Pelimannien toimintaa jo kahden vuosikymmenen ajan. Tältä seudulta on paljon jäseniä mukana liitonkin toiminnassa jatkamassa Veikko ja Kalle Lörpyksen, Veikko Mäkisen ja monen muun kurulaisen musiikintekijän äärimmäisen arvokasta perinnettä, Kimmo Mattila totesi saatesanoissaan.
Hopeisen ansiomerkin vastaanottivat yli kaksikymmentä vuotta kestäneestä harmonikansoiton harrastustoiminnastaan  Eva Seppälä, Hely Kalliojärvi, Jorma Järvenmäki ja pelimannien puheenjohtaja Erkki Sormunen.
Pronssisen merkin vähintään kymmenvuotisesta toiminnastaan saivat Kati Ala-Ristaniemi ja Juhani Soljanlahti.

Juseliukselle tunnustusta

Irene Juselius on omistautunut harmonikan soittamiseen.
Irene Juselius on omistautunut harmonikan soittamiseen.

Aurejärven Pelimannien opetusryhmää kaksi vuosikymmentä luotsannut harmonikkataiteilija, harmonikansoiton opettaja, directus cantus Irene Juselius vastaanotti Harmonikkaliiton kultaisen ansiomerkin.
– Irene Juselius on ollut luottamustehtävissä toimimalla ja monella muulla tavalla mukana Harmonikkaliiton toiminnassa jo 1980-luvulta lähtien. Alueellisen harrastustoiminnan parissa hän on tehnyt arvokasta ja edelleen jatkuvaa pitkäjänteistä kulttuurityötä yli neljä vuosikymmentä. Juselius on aktiivinen, innostava ja sympaattinen, ja hänen aikaansaamansa tulokset puhuvat puolestaan, Kimmo Mattila totesi.
Harmonikkaliitto on myöntänyt kultaisia ansiomerkkejä parinkymmenen vuoden ajan, mutta erittäin säästeliäästi.
Irene Juselius arvostaa saamansa tunnustuksen korkealle, sillä nyt luovutettu ansiomerkki on järjestysnumeroltaan vasta yhdeksäs liiton historiassa.
– Kyllä tämä merkitsee minulle todella paljon. Vaikka olenkin ollut pitkään mukana liiton toiminnassa, tuli tunnustus kuitenkin yllätyksenä, Juselius iloitsi.
Aurejärven Pelimannien lisäksi Juselius ohjaa myös Kuhmalahden, Oriveden ja Ruoveden harmonikkaryhmiä.

Vaativa opettaja

– Aurejärven Pelimannit aloitti toimintansa alkuvuodesta 1995. Silloin Irene vielä opetti työväenopiston harmonikkapiirissä Kurun kirkonkylässä, ja osasimme vaatia häntä meille opettajaksi Itä-Aureeseenkin. Monen mutkan jälkeen ja onneksemme hänet sitten saimmekin, Aurejärven Pelimannien puheenjohtaja Erkki Sormunen muistelee.
Juseliuksen opetustyyli on ollut Aurejärven Pelimannien soittajille mieleen.
– Onhan Juselius tiukka ja vaativa opettaja. Hän kyllä antaa kannustavalla tavalla palautetta, jos kotiläksyt ovat tekemättä. Silloin myös tuloksia syntyy, Sormunen kertoo.
Samaa mieltä ovat aktiivisoittajat Juhani Soljanlahti ja nuorta polvea edustava Katja Rajala.
– Juseliuksen opetuksessa oppii väkisinkin myös musiikin teoriaa, ja hänen opetuksessaan erilaiset sointukäännöksetkin tulevat tutuiksi, Soljanlahti sanoo.
Katja Rajalan mielestä opetuksessa parasta on se, että saa soittaa ryhmässä.
– Hienointa on silloin, kun pääsee esiintymään.

Historiikki julkaistiin

Aurejärven pelimannien rivistössä on soittajia Kurusta, Kihniöltä ja Parkanosta.
Aurejärven pelimannien rivistössä on soittajia Kurusta, Kihniöltä ja Parkanosta.

Vuosijuhlien yhteydessä näki päivänvalon myös Aurejärven Pelimannien 20-vuotishistoriikki.
Pelimannien  sihteerin ja rautakanslerin Kaija Kivimäen kokoama 140-sivuinen kirja koostuu pelimanneista kertovista lehtileikkeistä, valokuvista ja ohjelmalehtisistä. Teoksessa on myös nuotteja pelimannien ohjelmistosta.
– Ajatus historiikista syntyi viime helmikuussa. Tiesin, että Jouko Sormusella oli tallessa vanhoja lehtileikkeitä ja että Seppälän Eva puolestaan oli säilyttänyt paljon ohjelmalehtisiä vuosien varrelta. Valokuvia löytyi sekä itseltäni ja muilta jäseniltä että Taistelijan talon arkistoista. Apuaan antoivat useat pelimannit, mutta suurimman työn tekivät Erkki Sormunen skannatessaan  materiaalia ja  Julia Riitijoki vastatessaan graafisesta suunnittelusta ja taitosta. Ilman heitä historiikkia ei olisi syntynyt, Kaija Kivimäki kiittelee.
Historiikki on myös osa arvokasta kylien henkilöhistoriaa, sillä kahden vuosikymmenen aikana pelimannien toiminnassa on ollut mukana suuri joukko ihmisiä.

Päätteeksi perinteiset tanssit

Juhlailta päättyi tansseihin – luonnollisesti haitarimusiikin tahdittamana.
Kurun Seuratalon liukas lattia täyttyi tanssijoista, joita oli saapunut paikalle ilahduttavan paljon, liki parisataa.
Uutta ja vanhaa, tuttua ja hiukan tuntematonta tanssimusiikkia tulvi pimenevään iltaan taukoamatta, sillä esiintymislavalle kipusivat vuorollaan Irene Juseliuksen johtamana paitsi Aurejärven Pelimannit myös harmonikkaryhmät Kuhmalahdelta, Orivedeltä ja Ruovedeltä.
Eräs pariskunta oli saapunut paikalle varta vasten Tampereen Hervannasta asti.
– Aivan mahtavaa musiikkia ja muutenkin iloinen tunnelma, iloitsi koko illan parketilla viihtynyt tanssipari.