Soiva valokuvanäyttely pureutuu lähtemisen ja paikan jättämisen tunteisiin yhdistämällä valokuvaa sekä musiikkia.
![Hanna Koikkalainen: Suistamojärven ranta.](http://ylojarvenuutiset.fi/wp-content/uploads/2015/01/03-Lakkautettu-kylä-2-395x400.jpg)
Musiikin maisteri Anne-Mari Kivimäki säveltää, esiintyy ja on monessa mukana. Yleensä tekemisiin liittyy kansanmusiikki.
Taiteelliseen tohtorintutkintoon ja lukuisille Karjalan-matkoille hänet siivitti Ilja Kotikallion musiikki. Haitarinsoittaja ja tarinankertoja Kotikallio syntyi 1800-luvun lopussa Suistamolla, Laatokan Karjalan pohjoisosassa. Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran 1950-luvulla arkistoimilla nauhoilla hän soittaa ja puhuu.
Nauhoja kuunnellessaan ja karjalaisen haitariperinteen äärelle pysähtyessään Anne-Mari Kivimäki inspiroitui kokonaiseen Suistamo-projektiin. Perinnelaboratorioksi nimettyyn kokonaisuuteen kuuluu muun muassa viisi konserttia ja soiva valokuvanäyttely.
Monitaiteellista pohdintaa
Kivimäen johdolla monitaiteellinen työryhmä on tehnyt tutkimusmatkoja rajan takaiselle Suistamolle, penkonut arkistoja ja tavannut entisiä suistamolaisia.
Yhteistyön tuloksena syntyy ääntä ja kuvaa yhdistävä, polveileva kokonaisuus, joka pohtii evakkoutta, sota-aikaa, kodin jättämistä ja nykytodellisuutta pienessä venäläisessä kylässä.
Siirtolaisuus aina läsnä
Lähtemisen teema nousee esiin soivassa valokuvanäyttelyssä, jonka avajaiset ovat tänä viikonloppuna Tampereella. Esillä on valokuvaaja Hanna Koikkalaisen ottamia kuvia sekä arkistomateriaalia Suistamolta.
− Siirtolaisuus ja kotipaikan jättäminen on ja tulee aina olemaan ajankohtainen asia. Ehkäpä pystymme katsomaan nykyajan siirtolaisia toisin, kun muistamme oman historiamme, Kivimäki ja Koikkalainen miettivät.
Lakkautettu kylä -näyttely 24.1.−9.2. galleria Rajatilassa Tampereella. Samannimiset konsertit 24. ja 28. tammikuuta. Lauantaitanssit 31. tammikuuta kello 15.