Perusta Kuruun

Hyväntekeväisyysjärjestön matkalla Tuula Inkeri Nyman pääsi valokuvaamaan lasten elämää Perun ja Kenian syrjäseutujen kylissä. Valokuvaajaan suhtauduttiin mutkattomasti. Nyt Nymanin kuvia Perun ja Kenian lapsista on näytillä Kurun kirjastossa.
Tuula Inkeri Nymanin kuvissa näkyvät arjen ilot ja surut.
Tuula Inkeri Nymanin kuvissa näkyvät arjen ilot ja surut.

Tuula Inkeri Nyman on tehnyt kaksi matkaa, joita hän ei hevin unohda. Ne suuntautuivat Perun Mosoq Aylluun vuonna 2006 ja Kenian Meibekiin vuonna 2011. Matkat on tehty kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin kanssa. Nymanilla ja hänen puolisollaan on kummilapsi sekä Keniassa että Perussa.
Matkoillaan Tuula Nyman on valokuvannut paljon. Nyt hänen kuviaan Kenian ja Perun lapsista on esillä Kurun kirjastossa. Lämminhenkisissä tilannekuvissa lapset elävät arkeaan vaikkapa uuden esikoulun pihalla, mutta mukana on myös ripaus juhlaa.
− Etenkin Perun kummimatkan kuvia on ollut näytteillä muuallakin. En silti halunnut vielä jättää aihetta, Nyman hymyilee.

Kuoppaisten teiden päähän

Kummiryhmä matkusti köyhiin ja syrjäisiin kyliin, kuraisten ja kuoppaisten teiden päähän. Ryhmä pääsi tapaamaan ihmisiä ja näkemään, miten he asuvat. Kenian Meibekissä Nyman näki olkikattoisia savimajoja. Varakkaampien koteja suojasi peltikatto.
− Perun Mosoq Ayllussa inkojen jälkeläiset elävät vähän eristyksessä. Me köröttelimme vuoristokylään yli 4 000 metrin korkeuteen. Kaikkiin alueen kyliin ei ole edes teitä.
Kummassakin maassa kummimatkalaiset ilahtuivat runsaasta ohjelmasta, joka heidän ilokseen oli järjestetty. Kyläläiset tahtoivat tulla toivottamaan monesta maasta saapuneen joukon tervetulleeksi. Kummit nimittäin tekevät hyvää koko kylälle.
− Kummien lahjoittamat rahat eivät ohjaudu suoraan yhdelle lapselle vaan koko yhteisön hyväksi. World Visionin hankkeet pyrkivät aktivoimaan ihmisiä.

Spontaanit tilanteet

Nyman piti kameraa tiiviisti hyppysissään. Hän kuvasi ihmisiä juhlavaatteissaan, perheitä arkisissa puuhissaan tai lapsia päiväkodissa. Vanhassa päiväkodissa pikkuiset istuivat maalattialla, mutta uusi päiväkoti oli jo rakenteilla järjestön ja paikallishallinnon yhteisvoimin.
− Kuvaaminen oli ihan luvallista, ja siihen suhtauduttiin myönteisesti. Ihmiset elivät omaa elämäänsä. Ainoastaan päiväkodissa ensin vähän tuijotettiin kuvaajaa ja kameran linssiä.
Nyman on harrastanut valokuvaamista pitkään. Hän sanoo, ettei näillä matkoillaan valmistautunut kuvaustilanteisiin erityisesti.
− Ne kehkeytyivät spontaanisti.
Nyman on tyytyväinen tekemiinsä matkoihin. Hän sai upeita valokuvia, mutta tärkeintä oli päästä tapaamaan omat kummilapset ja nähdä, mitä hyvää järjestö kullakin paikkakunnalla saa aikaan.
Kenialainen Faith-tyttö täytti juuri 15 vuotta. Perulainen Frey-poika on nyt 14-vuotias.
− Kun kävimme Mosoq Ayllussa vuonna 2006, Frey oli vasta juuri kouluun menossa. On harmi, että kirjeet kaukaisista maista kulkevat kovin hitaasti.

Tuula Inkeri Nymanin valokuvanäyttely Kurun kirjastossa 30. toukokuuta saakka. Avoinna kirjaston aukioloaikoina.

Kommentointi on suljettu.