Sunnuntaina Ylöjärvi-salissa kuullaan muun muassa darbukaa, marimbaa ja vibrafonia.
Salin klassiset -konserttisarja jatkuu tänä sunnuntaina. Hiukan harvinaista herkkua on luvassa, kun Ylöjärvellä esiintyy Osuma Ensemble – ainut aktiivisesti toimiva ja ammattimainen lyömäsoitinyhtye Suomessa. Osuman jäsenet ovat alansa vahvoja osaajia.
Osuman viisikko soittaa muun muassa käsirumpuja, marimbaa, vibrafonia, tom-tomia ja virvelirumpuja. Joissakin kappaleissa kuuluu harvinaisehkojakin instrumentteja.
− Piru Bole -kappaleessa Harri Lehtinen soittaa darbukaa. Se on Turkissa ja Egyptissä käytetty käsirumpu. Kappale puolestaan on saanut vaikutteita intialaisesta rytmiikasta. Intiassa bole tarkoittaa kappaletta. Piru taas on säveltäjä John Bergamon kotipaikkakunta Kaliforniassa, Osuman Janne Tuomi kertoo.
Velkaa Intiaan ja Afrikkaan
Osuma on tilannut ja kantaesittänyt kotimaisia lyömäsoitinsävellyksiä muun muassa Lotta Wennäkoskelta, Tiina Mylläriseltä, Tim Fercheniltä ja Arttu Takalolta.
Musiikinlajia huonosti tunteva yllättyy tiedosta, että pelkille lyömäsoittimille sävellettyä musiikkia on paljonkin.
− Tosin historia on vielä melko lyhyt. Länsimaisessa taidemusiikissa ensimmäiset lyömäsoittimille sävelletyt kappaleet tehtiin 1930-luvulla. Toisen maailmansodan jälkeen alkoi hiljainen kausi, mutta 1970-luvulta lähtien lyömäsoitinmusiikin määrä on kasvanut eksponentiaalisesti, Janne Tuomi kertoo.
Toki lyömäsoittimia on käytetty kauan ennen kuin länsimaiset, nimeltä tunnetut säveltäjät iskivät niihin näppinsä. Nykymusiikki on paljon velkaa ikivanhoille afrikkalaisille ja intialaisille rytmiikoille.
Janne Tuomi mainitsee tärkeäksi vaikuttajaksi myös Indonesian ja Balin suunnalla gamelanmusiikin. Gamelanilla tarkoitetaan lyömäsoitinyhtyettä, joka koostuu viritetyistä metallofoneista ja gongisarjoista.
− Indonesian suunnalla on hyvin hienostunut Gamelan-perinne, Tuomi kehuu.
Pulssi pohjalla
Tampereella vuonna 2006 perustetun Osuma Ensemblen omin keikkapaikka on Pyynikkisali. Helmikuussa kvintetti esiintyi Tampere-talossa Tampere Filharmonian solisteina. Silloin se soitti muun muassa yhdysvaltalaisen Steve Reichin kappaleita.
Reichiä on Osuma Ensemblen ohjelmistossa muutenkin, koska Reich on minimalistisen musiikin suuri vaikuttaja.
− Minimalistinen musiikki on usein vahvasti sidoksissa pulssiin. Siinä on vähän tapahtumia, mutta ne ovat sitäkin merkityksellisempiä, Janne Tuomi kuvailee.
Esimerkiksi afrikkalaisessa lyömäsoitinmusiikissa vahva pulssi luo yleensä taustan, ja sen päällä tapahtuu asioita.
Lyömäsoittimet jaetaan säveltasollisiin ja säveltasottomiin. Säveltasollisilla voi soittaa melodioita ja harmonioita. Joukkoon kuuluvat muun muassa marimba ja ksylofoni. Säveltasottomia ovat rummut patarumpua lukuun ottamatta.
Kaikilla sitä on
Lyömäsoitinten ammattilainen liikuskelee musiikin kentällä laaja-alaisesti. Näin voisi päätellä ainakin Janne Tuomen omasta repertuaarista. Hän soittaa muun muassa jazzia ja kamarimusiikkia sekä on mukana sinfoniaorkesterissa.
Ammattilaisen rytmitajun on pakko olla tavallista harjaantuneempi. Tuomella on onneksi lohdun sana kaikille rytmitajuttomiksi itsensä leimanneille.
− Jokaisella, joka on oppinut kävelemään, täytyy olla jonkinlainen rytmitaju. Muutenhan sitä kompastelisi jalkoihinsa. Toisilla rytmitajua on enemmän kuin toisilla, mutta sitä pystyy opettelemaan.
Osuma Ensemble konsertoi Ylöjärvi-salissa sunnuntaina 16. maaliskuuta kello 15. Konsertti on osa Salin klassiset -konserttisarjaa. Sen järjestää Ylöjärven kaupungin kulttuuripalvelut.
Kommentointi on suljettu.