”Ihanan lapsellista”, sanoo Arja Krossbeck

Arja Krossbeckin maalauksissa lasten ilmeissä hehkuu kypsyyttä ja viisautta. Taiteilijan mielestä aikuisilla on lapsilta paljon opittavaa.
Arja Krossbeck: Värien leikki.
Arja Krossbeck: Värien leikki.

Ylöjärven taideyhdistyksen jäsen Arja Krossbeck toi tammikuun ajaksi maalauksiaan näytille terveyskeskuksen ja perhekeskuksen tiloihin. Ensimmäisenä tulee vastaan kolmiosainen teossarja Detachment, joka on sijoitettu terveyskeskuksen aulaan.
Vaikuttavalla sarjalla on aika vaikuttava taustakin. Se kuvaa kehosta irtaantumisen kokemusta, joka Krossbeckilla oli vuonna 1990. Hiukan pelottava kokemus helpotti, kun sitä käsitteli taiteen muodossa. Krossbeck on vuosien varrella kuvannut tuntemuksiaan piirroksin, maalauksin ja veistoksin.
− Tämä öljyvärein tehty sarja, joka nyt on terveyskeskuksen seinällä, valmistui vuonna 2011 ja on aiheesta viimeisin. Saadessani sen valmiiksi ja vangittuani siihen unenomaista värimaailmaa, tunsin saaneeni lopullisesti käsiteltyä tämän hengellisen kokemuksen. Tunnen olevani etuoikeutettu saadessani kokea kehosta irtaantumisen, sillä uskon että kaikella tapahtuvalla tässä elämässä on oma tarkoituksensa, Arja Krossbeck pohtii.

Monen tekniikan taitaja

Arja Krossbeck asui parikymmentä vuotta Ylöjärvellä ja on edelleen Ylöjärven Taideyhdistyksen eli YTY:n jäsenen. Nykyään hänen kotikuntansa on Pirkkala. Viime vuosina hän on pitänyt säännöllisesti yksityisnäyttelyitä eri puolilla Pirkanmaata sekä osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin laajemmaltikin.
Krossbeck on tehnyt aktiivisesti taidetta vuodesta 1990 lähtien. Hän käyttää rohkeasti monenlaisia tekniikoita, muun muassa öljy- ja pastellivärejä, hiiltä ja sekatekniikkaa. Maalausten lisäksi Krossbeck taitaa veistosten teon. Toissa vuonna YTY:n kesänäyttelyssä hänen luuveistoksensa ihastuttivat.

”Lapsissa on toivo”

Matka jatkuu perhekeskuksen puolelle. Siellä on esillä kahdeksan lapsiaiheista maalausta. Niillä tekijä toivoo tuovansa perhekeskuksen asiakkaille hyvää mieltä.
− Juuri lapsissa on tulevaisuus ja toivo. Haluan muistuttaa vanhemmille, että rakkaus, jonka lapsillemme annamme, kantaa vielä, kun itse muutumme jälleen lapsiksi.
Loppuvuodesta Arja Krossbeck seurasi tiedotusvälineistä tarinaa hylättynä ja pahoinpideltynä löytyneestä kaksivuotiaasta. Pikkupojan kohtalo järkytti.
− Mielestäni hyvä lapsuus koostuu turvallisuuden tunteesta arjen keskellä sekä perheen yhdessäolosta, johon kuuluu iästä riippumatta toisen kunnioitus, kannustaminen, kuuntelu, luottamus ja huomioiminen.

Viisaat ilmeet

Yhdessä maalauksessa lapsi talloo maalia pienillä jaloillaan. Toisessa kuvassa lapsi maalaa keskittyneenä muotokuvaa malleistaan. Maalausten lasten ilmeissä hehkuu kypsyyttä ja viisautta – he eivät näytä vain söpöiltä pikkuisilta.
Vuosien varrella Arja Krossbeck on maalannut lapsista paljon muotokuvia sekä ikuistanut lapsia harrastusten parissa: baletissa, ratsastamassa tai jalkapalloilemassa.
− Teokset kuvaavat sitä, kuinka tärkeää on antaa lapsen luoda ja tuoda esille sisintään.
Taiteilijan mielestä aikuiset voisivat oppia lapsilta ainakin suorapuheisuutta. Toteamus ”lapsen suusta kuulee aina totuuden” pitää hänen mielestään paikkansa.
− Joskus totuus naurattaa, joskus tuo mielihyvää tai joskus satuttaa. Varsinkin silloin kun toteamus satuttaa, on hyvä mennä itseensä ja selvittää asia. Mörköjä ei kannata jättää ilmaan leijumaan: niillä on paha tapa hyökätä uudestaan, Arja Krossbeck sanoo.
− Myös tuhahdus ”todella lapsellista” kannattaa kääntää aikuisten maailmassa sanoiksi ”ihanan lapsellista”. Aikuinenkin saa olla mieleltään lapsi – lapsi, jonka leikki on viatonta ja pitää sisällään onnea ja iloa.

Arja Krossbeckin maalauksia Ylöjärven terveyskeskuksen ja perhekeskuksen seinillä tammikuun loppuun asti.