Taide-Nuuttilasta tuli japanilaisten tila

Virtolaisen Taide-Nuutilan kesänäyttely kunnioittaa tyhjää tilaa. Mukana on muun muassa kahdeksan japanilaisen taiteilijan teoksia.
Hideaki Aoki: The Sacred Grove of a Village.
Hideaki Aoki: The Sacred Grove of a Village.

Taide-Nuutilan kesänäyttely on nimeltään MA – Tila, ja se avattiin juhannuksen aatonaattona.
Kuraattorit Hiroko Yamagata-Morii ja Hiroharu Morii toivat Virroille omia maalauksiaan jo kolmanteen kesänäyttelyyn. Tämänkertaiseen näyttelyyn he ottivat mukaansa myös kuuden muun japanilaistaiteilijan maalauksia.
Taide-Nuuttilan puutarhaan levittäytyvässä näyttelyssä nähdään lisäksi lukuisten suomalaisten ja eurooppalaisten taiteilijoiden teoksia.
− Hiroko ja Hiroharu Morii tulivat residenssiimme helmikuun alussa vuonna 2011. He tekivät meillä maalauksia sen kesän näyttelyymme ja osallistuivat ensimmäiseen kansainväliseen työpajaamme kesäkuussa. Seuraavana kesänä he saapuivat jälleen osallistumaan työpajaan nimeltä Art-Nature-Ecology ja toivat mukanaan taas uusia maalauksia. Sovimme silloin, että he valitsevat japanilaisia taiteilijoita osallistumaan tämän kesän näyttelyyn, kertoo Taide-Nuuttilan isäntä Olli Räty.
Näyttelyn nimeksi sovittiin MA – Tila. Se kuulostaa oudolta, mutta sillä on vissi merkitys. Japanin kielen sana ma tarkoittaa tilaa, maalauksissa erityisesti tyhjää tilaa.
− Hiroharu Morii on opetustyössään paljon käsitellyt tyhjän tilan luomista maalauksiin. Hän on muuten saanut Suomeen tuloa varten kaksi kertaa Japanin valtion apurahan, mikä on todella harvinaista, Olli Räty sanoo.
Näyttelyn japanilaisista maalareista tunnetuimmiksi Räty mainitsee Yukio Nakatan ja Hideaki Aokin. Nakata on maalannut kesänäyttelyyn kolme suurikokoista ja mystistä metsämaisemaa.

Muutakin kuin Japania

Näyttely hengästyttää kansainvälisyydellään. Ulkomaisia taiteilijoita on Japanin lisäksi ainakin Venäjältä, Espanjasta, Sloveniasta, Latviasta ja Puolasta. Kotimaisista puhumattakaan.
Ensikertalaisia Taide-Nuuttilassa ovat graafikko Sari Bremer sekä lasitaiteilijat Alma Jantunen ja Johannes Rantasalo. Alma Jantunen osallistuu myös parhaillaan Japanissa esillä olevaan suomalaisen designin näyttelyyn.
Kaarina Kellomäki on aiempina kesinä rakentanut ulkoalueelle installaatioita. Tänä kesänä hän toi ensi kertaa esille uusia maalauksiaan.
Veistospihassa on suuri kokoelma Eila Pilvenpalon, Asko Salmisen sekä Taide-Nuuttilan isännän Olli Rätyn veistoksia ja installaatioita.

Balilainen uni

Ylöjärveläisen Eila Pilvenpalon veistoksia on ollut esillä Taide-Nuuttilan kesänäyttelyissä jo monena vuonna. Nyt hän teki yhdessä balilaisen Edmondo Zanolinin kanssa installaation nimeltä Baliuni − Bali Sleeping Dream.
Barbara Zambrzycka-Sliwan suuret toteemit saivat nimet Moottoritie taivaaseen ja Tuholaiset.
− Vastapooliksi Zambrzycka-Sliwan mahtavalle Moottoritie taivaaseen -veistokselle tein yhdelle männynoksalle teoksen nimeltä Polkuja. Siinä on pakenevia eläimiä, Eila Pilvenpalo kertoo.
Taide-Nuuttilan kesään kuuluu muutakin kuin näyttely. Kesäkuisessa työpajassa paneuduttiin MA-käsitteeseen ja maalattiin siihen liittyviä kuvia japanilaiselle paperille japanilaisin pigmentein ja liimalla. Samalla tutustuttiin japanilaisen teeseremonian saloihin.

Kesänäyttely MA − Tila on avoinna Taide-Nuuttilassa 1. syyskuuta saakka. Nuuttilantie 341, Virrat.