Perinnetuntemus avaa nykyisyyttä

Viljakkalan perinnepiiri ei tyydy huokailemaan menneiden aikojen perään. Ryhmä pohtii menneen avulla nykyisyyttä. Nyt se järjestää perinnepäivän Viljakkalan seurojentalolla.
Viimevuotisessa Viljakkalan perinnepäivässä Anna-Maija Sankari esitteli lapsille ensiajan pyykkäysvälineitä.  (Kuva: Hannu Sinisalo)
Viimevuotisessa Viljakkalan perinnepäivässä Anna-Maija Sankari esitteli lapsille ensiajan pyykkäysvälineitä. (Kuva: Hannu Sinisalo)

Tampereen seudun työväenopiston Viljakkalan perinnepiiri järjestää perinnetapahtuman ensi viikon perjantaina ja lauantaina. Viljakkalan seurojentalolla.
Kipinät sinkoilevat perinnepajan ahjosta, kun takoseppä näyttää, miten rauta taipuu. Lisäksi näytillä on esimerkiksi menneiden vuosikymmenien keittiötavaroita: ainakin kirnu, härkimet ja separaattori.
Osallistujat voivat tarttua kirnun kampeen, ja Osaralta tuodun keinolehmän kanssa saa testata lypsynäppäryyttään.

Ei pelkkää haikailua

Perinnepiirissä on noin 15 aktiivista jäsentä. Sitä vetää Hannu Sinisalo. Viime vuonna ryhmä teki julkaisun vanhoista kirkon kuulutuksista. Tänä vuonna koottiin 32-sivuiseksi vihkoksi lehti-ilmoituksia ja uutisjuttuja. Uusia vanhoja uutisia Viljakkalasta 1895–1967 julkaistaan perinnetapahtuman yhteydessä.
Hupaisaa ja välillä dramaattista materiaalia koottiin Hämeenkyrön Sanomista ja sen edeltäjistä Hämeenkyrön Lehdestä sekä Kunnallisista Sanomista.
− Joku voi luulla, että perinnepiirissä vain istutaan ja muistellaan menneitä. Ei suinkaan! Meillä on mielettömän ideoiva porukka. Toimin yliopistolla ja kansanopistossa, mutta tämä on antoisin ja usein myös vaativin porukka, Hannu Sinisalo sanoo.
Perinnepiirin tapaamisissa teema voi olla köyhyys, lapsen asema tai liikenne. Muistot johdattavat pohtimaan merkityksiä. Miksi koulukuri oli ennen erilaista? Miksi Viljakkalassa oli ennen 30 kauppaa ja nyt ei yhtään, vaikka väkimäärä on pysynyt lähes ennallaan?
− Perinteiden tunteminen avaa nykypäivää. Vertailu on antoisaa, Sinisalo toteaa.
Vanhoja lehtiä läpi käydessään perinnepiiriläiset hoksasivat, että räväkkä otsikointi on osattu ennenkin. Julkaisuun päätyi artikkeleita, joiden otsikot hehkuttivat ”Hävittäjälentäjän hankkiminen Viljakkalaan” tai ”Taivas ja helvetti Karhella”.

Perinnetapahtuma Viljakkalan seurojentalolla, osoitteessa Luhalahdentie 2, 26.4. kello 9–14 ja 27.4. kello 10–15. Tilaisuus on maksuton.