Koulutuskeskus Valossa pohditaan Microsoftin Windows To Go -järjestelmän hyödyntämistä kokeissa

Tuoko muistitikku sähköiset kokeet kouluihin?

Suomessa on jo pitkään pohdittu, miten esimerkiksi lukion oppilas voisi hyödyntää tietotekniikkaa nykyistä paremmin kurssikokeiden ja jopa ylioppilaskirjoitusten tekemisessä. Sähköinen ylioppilaskirjoitus on varmasti tulossa, mutta miten pian, sitä ei tiedä kukaan. Koulutuskeskus Valossa on nyt kenties löydetty jonkinlainen ratkaisu asiaan.
Mikrotukihenkilö Jouni Paarala (vas.) ja teknologia-asiantuntija Timo Hänninen näyttivät Koulutuskeskus Valossa, miten Windows To Go -muistikku toimii.

Mikrotukihenkilö Jouni Paarala (vas.) ja teknologia-asiantuntija Timo Hänninen näyttivät Koulutuskeskus Valossa, miten Windows To Go -muistikku toimii.

Idean takana ovat Ylöjärven lukion matematiikan ja tietotekniikan opettaja Jussi Kytömäki sekä Ylöjärven koulujen tieto- ja viestintätekniikasta vastaava mikrotukihenkilö Jouni Paarala.
Lukiolle saatiin äskettäin testiin aito Windows 8 Tablet -laite. Välittömästi tämän jälkeen Jouni Paarala aloitti Windows To Go -järjestelmän rakentamisen.
Windows To Go mahdollistaa Windows 8 -käyttöjärjestelmän tallentamisen ohjelmineen ja tiedostoineen usb-muistitikulle.
Tikku voidaan sen jälkeen liittää mihin tahansa tietokoneeseen, eli käyttöjärjestelmä kulkee jatkuvasti käyttäjänsä mukana.
Suomen Microsoft Education -yksikön päällikkö Petri Elsilä ja teknologia-asiantuntija Timo Hänninen kävivät esittelemässä Windows To Go -järjestelmää Koulutuskeskus Valossa viime viikolla.
– Tässä on kolme vuotta vanha koulun kannettava, jonka saimme Windows To Go -muistitikun avulla muutettua uudeksi Windows 8 -koneeksi, Jouni Paarala ja Timo Hänninen näyttävät.
– Nyt meillä on kenties järjestelmä, jonka avulla opiskelija voi tuoda kouluun oman kannettavansa ja saada koululta muistitikun käyttöönsä. Tikulla on sitten koulun ohjelmat ja oppilaalle sallitut resurssit. Ensin on kuitenkin ratkaistavat lisenssiehdot, Jussi Kytömäki lisää.
Muistitikku voisi siis esimerkiksi sisältää kurssikokeen ja sen tekemisen avuksi sallitut resurssit. Samalla, kun Windows To Go -tikku laitettaisiin kiinni kannettavaan, se poistaisi käytöstä tietokoneen omat resurssit ja kiintolevyn. Näin oppilas ei pääsisi kurkistamaan tietoja koneensa syövereistä tai internetistä.

Kohti sähköistä ylioppilaskirjoitusta

Jos kokeilu saa tuulta alleen ja kaikki sujuu mallikkaasti, voisi hanke edetä hiljalleen jopa ylioppilaskirjoituksiin saakka.
Jo nyt ylioppilastutkintolautakunta on kiinnostunut siitä, minkälaisia ajatuksia ja ratkaisuja Koulutuskeskus Valossa syntyy.

Valon oppilaat ovat tottuneet käyttämään kannettavia tietokoneita opiskelunsa apuvälineinä. Koulun langaton verkko tarjoaa mahdollisuuden käyttää internetiä missä tahansa.

Valon oppilaat ovat tottuneet käyttämään kannettavia tietokoneita opiskelunsa apuvälineinä. Koulun langaton verkko tarjoaa mahdollisuuden käyttää internetiä missä tahansa.

Ratkaisumalli voisi olla esimerkiksi sellainen, että ylioppilastutkintolautakunta suunnittelisi Windows To Go -muistitikulle ylioppilaskokeen. Sen jälkeen abiturienteille jaettaisiin henkilökohtaiset muistitikut, jotka he kiinnittäisivät omiin koneisiinsa. Tämän jälkeen jokainen abiturientti suorittaisi ylioppilaskokeen muistitikkuun tallennettujen lisäosien tukemana.
Tikulta ylioppilastutkinto tallentuisi suoraan ylioppilaslautakunnan käyttämälle palvelimelle ja varmuuskopio säilyisi tikulla.
Tällainen ratkaisumalli säästäisi hurjasti aikaa, paperia ja vaivaa. Esimerkiksi kokeiden tarkistaminen sujuisi huomattavasti nykyistä mutkattomammin.
– Emme voi vielä sanoa, että tämä ideamme ratkaisisi kaikki ongelmat, mutta tässä saattaisi olla aihio, jonka pohjalle sähköistä ylioppilaskirjoitusta voisi alkaa rakentaa, Jussi Kytömäki sanoo.
Asian eteneminen voi vauhdittua jo 10.–12. huhtikuuta Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa -konferenssissa Hämeenlinnassa. Konferenssin ITK-torin Ylöjärven osastolla esitellään Windows To Go -järjestelmää tieto- ja viestintätekniikka-avusteisten kurssikokeiden pitoympäristönä.
– Pitää kuitenkin muistaa, että olemme vielä alkutekijöissä. Ilmeisesti sähköinen ylioppilaskirjoitus tulee todeksi vasta sen jälkeen, kun opetussuunnitelman perusteet muuttuvat, Kytömäki toteaa.

Hyötyohjelmien käyttö vähäistä

Vaikka sähköiset kurssikokeet ja ylioppilaskirjoitukset siintävät vielä jossakin tulevaisuudessa, tietotekniikkaa kuitenkin käytetään jo nykyään runsaasti opetuksen tukena.
Yksi esimerkki tästä on Microsoftin Partners in Learning -ohjelma, joka on käytössä Suomen lisäksi yli 130 maassa.
Tämän koulujen kehittämisverkoston tavoitteena on luoda oppilaitoksille mahdollisuuksia käyttää teknologiaa osana oppimista, rohkaista opettajia hyödyntämään teknologiaa pedagogisten mallien tukena sekä tarjota päättäjille ja rehtoreille työkaluja muutoksen johtamiseen ja hallintaan.
– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ideoimme yhdessä koulujen ja oppilaitosten kanssa sitä, mitä  Microsoftin tarjoamilla välineillä voi tehdä, Microsoft Education -yksikön päällikkö Petri Elsilä selvittää.
Kouluissa on huomattu se, että oppilaat osaavat tietokoneen viihdekäytön lähes täydellisesti, mutta perus- ja hyötyohjelmien osaaminen on joillakin nuorilla lapsenkengissä.
– Oppilaat saattavat mieltää jonkin perusohjelmiston käytön hirveän tylsäksi. Kyse on kuitenkin siitä, miten ohjelmiston käyttöä opetetaan, Elsilä sanoo.

Timo Hänninen (vas.), Jussi Kytömäki, Petri Elsilä sekä mikrotukihenkilöt Ville Pulakka ja Jouni Paarala esittelivät kouluihin rantautuvaa Office 365 for Education -palvelukokonaisuutta.

Timo Hänninen (vas.), Jussi Kytömäki, Petri Elsilä sekä mikrotukihenkilöt Ville Pulakka ja Jouni Paarala esittelivät kouluihin rantautuvaa Office 365 for Education -palvelukokonaisuutta.

Joissakin kouluissa onkin tehty hyviä pedagogisia ratkaisuja esimerkiksi Excel-ohjelman opettamiseksi.
– On huomattu, että oppilas alkaa kiinnostua ohjelman käytöstä, kun opetuksesta on tehty mielekästä ja ohjelmasta on selvästi ollut hyötyä oppilaalle. Sen jälkeen oppilaat ovat alkaneet käyttää ohjelmaa myös vapaa-ajallaan, Elsilä kertoo.
Tällaisia tuloksia saavuttaakseen Microsoft on avannut Facebookiin viisi keskusteluryhmää, joissa muiden muassa opettajat käyvät aktiivista keskustelua pedagogisista näkökulmista.

Uusi palvelupaketti pian käyttöön

Suomen kouluissa on jo jonkin aikaa ollut käytössä Microsoftin Live@edu-palvelukokonaisuus. Se on nyt kuitenkin korvautumassa Microsoftin opetusalalle suuntaamalla Office 365 for Education -ohjelmistopaketilla.
– Kyseessä on ryhmätyö- ja viestintäalusta, joka on jo käytössä useissa kouluissa. Ohjelmistopaketti sisältää muun muassa sähköpostin, kalenterin ja viestintävälineet, teknologia-asiantuntija Timo Hänninen kertoo.
Lisäksi tarjolla on Office-ohjelmat ja tallennustilaa pilvipalveluna.
– Office-ohjelmia voi siis käyttää omalla kannettavalla tai muulla mobiililaitteella nettiselaimen kautta, Hänninen lisää.
Koulutuskeskus Valossa Office 365 for Education -paketti on testikäytössä.
– Tampereen seutukunnan osalta käyttöönottoa harkitaan koko ajan. Itse asiassa Ylöjärven osalta käyttöönotto on jo aikataulutettu. Menemme siis täälläkin kovaa vauhtia kohti Office 365 -ympäristöä. Se tulee omalta osaltaan helpottamaan sekä oppilaiden että opettajien työtä, mikrotukihenkilö Jouni Paarala linjaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?