Elokaari-neuvostoa seuraavaan Viljakkala-neuvostoon haetaan nyt jäseniä

Viljakkala tarvitsee ahkeria vaikuttajia

Viljakkalalaisten kyläyhdistysten ja järjestöjen olisi nyt syytä aktivoitua. Ylöjärven asukaslautakunta valitsee pian toimintansa aloittavan Viljakkala-neuvoston jäsenet pääosin eri järjestöjen esitysten perusteella. Jäsenten odotetaan edustavan Viljakkalan asukkaita mahdollisimman monipuolisesti.

Viljakkalan asukkaiden yhteistyöelimenä toimivalla neuvostolla on viisi päätehtävää. Sen tulee seurata Viljakkalassa tarjottavia kuntapalveluja sekä toimitilojen laatua.
Neuvoston pitää myös tehdä esityksiä havaitsemistaan puutteista ja kehitystarpeista. Lisäksi tavoitteena on antaa pyydettäessä lausuntoja asukas- ja muille lautakunnille.
Viimeisimpänä neuvoston tehtävänä on käsitellä toimialaansa kuuluvia lautakuntien antamia tehtäviä.

Tehtävien kirjo laajenee

Viljakkala on vireä kylä, jossa kuitenkin jotkut asiat ovat hieman rempallaan. Nyt viljakkalaisilla on hyvä mahdollisuus vaikuttaa kylän kehittämiseen Viljakkala-neuvostosta käsin.

Viljakkala on vireä kylä, jossa kuitenkin jotkut asiat ovat hieman rempallaan. Nyt viljakkalaisilla on hyvä mahdollisuus vaikuttaa kylän kehittämiseen Viljakkala-neuvostosta käsin.

Viljakkala-neuvosto jatkaa Elokaari-neuvoston työtä.
Tosin Viljakkala-neuvoston työlle tultaneen asettamaan enemmän painoarvoa kuin edeltäjänsä vastaavalle. Elokaari-neuvoston työ jäi kaiken kaikkiaan hieman torsoksi.
– Elokaari-neuvosto oli ajatuksena ihan hyvä, mutta toiminta oli hieman puutteellista, koska neuvosto toimi ikään kuin perusturvalautakunnan jäänteenä. Käsittelimme lähinnä vain sellaisia asioita, jotka liittyivät peruspalveluihin ja terveydenhuoltoon, Elokaari-neuvoston puheenjohtajana toiminut viljakkalalainen Anu Salmela kertoo.
Salmela kertoo yrittäneensä aktivoida yhdistyksiä ja seuroja mukaan Elokaari-neuvoston toimintaan, heikoin tuloksin.
– Viljakkalalaisista tuntui kenties hieman oudolta se, että neuvosto oli perusturvalautakunnan jäänne itsenäisen kunnan ajalta. Tämän vuoksi viljakkalalaiset olivat varmaankin sitä mieltä, ettei Elokaari-neuvostoon kannattanut tuoda käsiteltäväksi esimerkiksi liikenteeseen tai kauppaan liittyviä asioita, Salmela selvittää.
Hän uskoo, että jo pelkkä neuvoston nimen muuttuminen vaikuttaa siihen, että sen työhön suhtaudutaan aiempaa vakavammin.
Ihmiset ymmärtävät, että Viljakkala-neuvosto pystyy tekemään paljon asioita ja ehdotuksia.
– Kun neuvosto jatkossa perustuu lähidemokratiaan, siellä tullaan varmasti käsittelemään asioita paljon aiempaa laajemmalla kirjolla.

Neuvosto tarvitsee tehtäviä

Valinta-Riika oli viimeisin Viljakkalassa toiminut kauppa. Nyt kylään kaivataan uutta kauppiasta.

Valinta-Riika oli viimeisin Viljakkalassa toiminut kauppa. Nyt kylään kaivataan uutta kauppiasta.

Anu Salmela ei ole itse kiinnostunut lähtemään mukaan Viljakkala-neuvostoon. Hän luopui kaikista luottamustehtävistä vaalikauden vaihduttua.
Salmela kuitenkin toivoo, että neuvostoon saadaan ihmisiä monipuolisesti eri ikäryhmistä.
– Tarvitaan nuoria, keski-ikäisiä ja ikäihmisiä. Lisäksi on tärkeää, että mukana on myös mökkeilijöitä, jotta vapaa-ajan asukkaiden ääni tulee kuulluksi.
Salmela muistuttaa, että työ neuvostossa vaatii sen jäseneltä paljon. Yleensä tällaiseen tehtävään ajautuu ihminen, joka on muutenkin aktiivinen monella eri saralla.
– Toki on hyvä, että neuvostossa on henkilöitä, jotka näkevät ja kokevat paljon asioita. Pitää kuitenkin ottaa huomioon se, että työ neuvostossa vaatii aikaa. Sen vuoksi jäsenen ei ehkä kannata olla sitoutunut kovin moneen muuhun asiaan. Voi siis olla haaste löytää neuvostoon sopivia työikäisiä ihmisiä, Salmela pohtii.
Elokaari-neuvoston puheenjohtajan mielestä tärkeintä on, että viljakkalalaisten ääni saataisiin kuulumaan kaupungin päättävissä toimielimissä.
– Toivoisin, että Ylöjärven kaupungin lautakunnat ja muut toimielimet käyttäisivät neuvostoa hyväkseen ja antaisivat sille tehtäviä. Elokaari-neuvostolle ei tullut ainuttakaan tehtäväpyyntöä. Toivoisinkin  enemmän vastasvuoroisuutta, jotta neuvosto tuntisi itsensä tarpeelliseksi.
Neuvosto on onnistunut tehtävässään, jos se pystyy vaalimaan Viljakkalassa jo olemassa olevien palvelujen säilymistä ja jopa edesauttamaan sitä, että palveluja saadaan lisää. Toisaalta ihan kaikkea eivät viljakkalalaisetkaan voi vaatia.
– Kaupunginjohtaja Pentti Sivunen muistutti minulle, että vanhemmat valitsevat, missä perhe asuu. Samalla he valitsevat perheensä ympärillä olevat palvelut. Jos asuu syrjässä, ei ole mahdollista saada kaikkia palveluja, Salmela sanoo.
Tällä hetkellä suurin kysymys on se, saadaanko Viljakkalaan kauppa. Lisäksi viljakkalalaisia pohdituttaa päivittäisissä keskusteluissa joukkoliikenteen kehittäminen
Toisaalta joukkoliikennettä tuskin saadaan koskaan niin kattavaksi, etteikö Viljakkalassa asuva työikäinen ihminen tarvitsisi omaa autoa.
– Kenties tärkeimmäksi kehityskohteeksi näen tällä hetkellä Viljakkalan keskustan ja Mannin välisen kevyen liikenteen väylän. Se tekisi koululaisten liikkumisesta paljon sujuvampaa ja turvallisempaa, Salmela linjaa.

Viljakkalan rauhallinen kylänraitti.

Viljakkalan rauhallinen kylänraitti.

Viljakkalassa ihmiset kokoontuvat usein Kievariin.

Viljakkalassa ihmiset kokoontuvat usein Kievariin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?