1 400 kilometriä satulassa

Unelma. Jotain unohtumatonta. Näillä sanoilla Eija Rantanen kuvailee urakkaa, joka hänellä on heinäkuussa edessään. 39-vuotias vuorentaustalainen osallistuu jättimäiseen pyöräilytapahtumaan, jolla kerätään rahaa syöpäsairaille lapsille.
pyöräily, Team Rynkeby, hyväntekeväisyys, Eija Rantanen
Eija Rantasen mukaan lähes kenestä tahansa voi tulla pitkän matkan pyöräilijä. Riittää, että on terve ja halukas harjoittelemaan. – Pariisiin aiomme ajaa noin 25–27 kilometrin tuntivauhtia. Tauoille pysähdymme 50 kilometrin välein, vuorentaustalainen kertoo.

Eipä tainnut tanskalainen Knud Vilstrup arvata, mihin hänen 15 vuoden takainen aivoituksensa voisi johtaa.
Mehufirma Rynkeby Foodsilla työskennellyt Vilstrup sai uuden vuosituhannen alkajaisiksi kuulla sairastavansa vakavaa keuhkosairautta. Mies ei jäänyt laakereilleen lepäämään vaan päätti tehdä asialle jotain.
Seurasi elämäntaparemontti. Osana sitä Vilstrup pyöräili Tanskasta Pariisiin katsomaan Tour de Francen maaliintuloa.
Vilstrupin matkassa oli kymmenkunta työkaveria. Toinen toistaan tukien porukka pääsi perille, vaikka taival oli pitkä ja raskas.
Nykyään ryhmän renkaiden jälkiä seurataan muissakin Pohjoismaissa. Team Rynkeby -nimeä kantavasta reissusta on kasvanut vuosittainen tapahtuma, johon osallistuu ihmisiä yrityksen ulkopuoleltakin.
Jopa Ylöjärven Vuorentaustasta.
– Kuulin tästä tempauksesta ensimmäisen kerran vuosia sitten, Eija Rantanen muistelee.
– Innostuin heti! En kuitenkaan voinut osallistua, koska lähin tapahtumaan lähtenyt tiimi oli Helsingissä, hän jatkaa.
Viime kesänä Rantanen otti härkää sarvista ja täytti ilmoittautumislomakkeen. Heinäkuussa nainen lähtee matkaan osana Tampereen 29-henkistä joukkuetta.
– Olen harrastanut kestävyysurheilua pitkään. Mitään näin äärimmäistä en ole kuitenkaan koskaan kokeillut, hän myöntää.

Pitkän treenin tulos

pyöräily, Team Rynkeby, hyväntekeväisyys, Eija Rantanen
Team Rynkeby -polkijat erottaa yhteneväisistä pyöristä ja ajoasuista.

Rantanen aloitti viikottaisen harjoittelun matkaa varten syksyllä. Ensin hän kävi sauvakävelemässä, sitten pitkillä spinningtunneilla. Hyvässä porukassa treenit eivät ole maistuneet puulta.
– Olemme ihan tavallisia kuntoilijoita, ja meitä on moneen junaan. On miehiä ja naisia, on alle kolmikymppisiä ja yli kuusikymppisiä, hän kuvailee pyöräilyryhmäänsä.
– Meitä yhdistää halu kehittyä ja ylittää itsemme. Muutama kaveri on lähdössä jo toista kertaa matkaan, nainen lisää.
Kun lumet lähtivät, Rantanen ja kumppanit siirtyivät oikeiden fillareiden selkään. Rankkoja lenkkejä on ajettu yksin ja ryhmässä aina, kun elämäntilanteet ovat sen sallineet.
Tällä hetkellä Rantasella on poljettuna jo 1 800 kilometriä. Ennen h-hetkeä hän aikoo saada mittariin vielä paljon lisää.
Treeni on kovaa, mutta se tulee tarpeeseen.
– Pyöräilemme ensin Tampereelta Helsinkiin ja sitten lauttamatkan jälkeen Travemündestä Pariisiin, Rantanen kertoo reitistä.
– Yli kymmentuntisia pyöräilypäiviä tulee kahdeksan. Viidentenä päivänä nousua on melkein 1 900 metriä – siinä varmaan on kaikista tiukin paikka.

Matka, jolla on tarkoitus

Liikunnan ilo ei ole ainoa asia, joka saa Eija Rantasen lähtemään hurjalta kuulostavaan matkaan. Team Rynkebyn jäsenet keräävät nimittäin tempauksellaan myös rahaa syöpää sairastaville lapsille ja heidän perheilleen.
Hyväntekeväisyyspotti on kasvanut vuosi vuodelta. Viime vuonna se oli Suomen osalta 238 886 euroa.
– Rahat kerätään sponsoreita hankkimalla. Ja kaikki, mitä saadaan, annetaan lyhentämättömänä eteenpäin, Rantanen kertoo.
– Me pyöräilijät maksamme siis itse pyörämme, vaatteemme ja matkamme. Tämä on jokaiselle noin kolmen tonnin reissu, hän jatkaa.
Suomessa Team Rynkebyn tuki luovutetaan vuosittain Sylva ry:lle. Syöpäsairaiden lasten ja nuorten valtakunnalliselle yhdistykselle pyöräilijöiltä saatu lahjoitus on erittäin merkittävä.
Ja se merkitsee Rantaselle paljon.
– Minulla on omakohtainen kokemus syövästä tältä vuodelta. Kun seuraa läheisen taistelua lähietäisyydeltä, tulee ajatelleeksi, että voisipa asialle tehdä jotain, hän miettii.