Tiivis yhteisö houkuttelee eläkeläisiä talveksi Espanjan lämpöön

Vuosittain tuhannet suomalaiset pakenevat talvea Espanjan aurinkoon. Aurinkorannalla pitkiä jaksoja viettävät pääasiassa eläkeläiset, jotka ovat luoneet Espanjaan oman suomalaisyhteisönsä.

Sääolosuhteet hellivät lämpöä rakastavia Espanjan suomalaisia heinäkuun ensimmäisenä päivänä, kun Fuengirolassa talvensa viettävät eläkeläiset saapuivat Kuruun yhteiseen kesätapaamiseen eri puolilta Suomea.
Kesätapaamisen järjestänyt pariskunta Mirja ja Rainer Smidtslund on talvehtinut Fuengirolassa nyt neljänä vuonna.Smidtslundit kertovat, että kaupungin suomalaiset muodostavat tiiviin yhteisön, jossa jäseniä yhdistää yhteinen harrastus: petankki.
– Tapaamme Fuengirolassa petankin merkeissä kolme kertaa viikossa. Laji on siitä hyvä, että sitä voivat pelata kaikki kunnosta ja iästä riippumatta.Tästä porukasta suurin piirtein kaikki pelaavat, Rainer Smidtslund kertoo.

– Petankkiperinne on lähtenyt liikkeelle ihan vapaasta harrastamisesta. Pelaamme aina tosissamme ja verissä päin, mutta kuitenkin niin, että pelin päättymisen jälkeen kellään ei jää mitään hampaan koloon, tamperelainen Vesa Tuominen vahvistaa.

Kurussa pelattiin petankkia kolmella kentällä. Tiukan turnauksen jälkeen siirryttiin lihasopalle Smidtslundien kotiin.
Kurussa pelattiin petankkia kolmella kentällä. Tiukan turnauksen jälkeen siirryttiin lihasopalle Smidtslundien kotiin.

Espanja toimii pakopaikkana

Kaikki Kuruun tulleet Espanjan suomalaiset ovat Fuengirolan Pacosin alueelta.
Smidtslundit päätyivät kaupunkiin vuonna 2011 kokeilumielessä mutta ihastuivat paikkaan saman tien ja jatkoivat Espanjan asuntonsa vuokrasopimusta heti viisi kuukautta eteenpäin.
Pariskunta kertoo, että he viihtyvät Fuengirolassa aina melkein puolet vuodesta. Sinne karataan heti, kun kotimaan valtaavat pimeys ja loskakelit.
– Olemme suunnitelleet, että matkustamme Espanjaan asumaan niin kauan kuin terveytemme antaa myöden, Mirja Smidtslund povaa.
Hänen mukaansa Fuengirolassa on kaikki, mitä eläkeläinen tarvitsee. Pariskunnan ystävätkin käyvät siellä lomailemassa pitkiä jaksoja.
Mirja Smidtslund myöntää, että kaikilla ei ole tällaista mahdollisuutta irrottautua kotimaastaan. Hän kuitenkin toteaa, että jos ulkomailla on tuttuja, lähteminen helpottuu.
Hän korostaa, että Espanjaan muuttaminen pitkäksi ajaksi ei oikeasti vaadi niin suurta taloudellista satsausta kuin yleensä kuvitellaan. Itsekseen lähteminen tosin vaatii rohkeutta.
– Suomessahan auton käyttö on melko kallista. Siihen kuluvalla rahalla pystyy kustantamaan ruokansa Espanjassa, jossa paikallinen hintataso on parikymmentä prosenttia alempi kuin Suomessa. Fuengirolassa eläkeläinen pärjää mainiosti ilman omaa autoa, koska paikallisliikenne on edullinen ja toimiva.
Vaikka Espanjaan lähdetään pakoon kotimaan räntää ja pimeyttä, ei se tarkoita etteikö Suomesta mitään kaipaisi.
– Kyllä Espanjassakin on huonoja ilmoja. Varsinkin joulu-tammikuun aika on tuulista ja sateista. Silloin kaipaa ehdottomasti Kurun kotiin takkatulen ääreen, Mirja Smidtslund pohtii.

Arki samaa kuin Suomessakin

Fuengirolassa on yhteisen petankkiharrastuksen lisäksi paljon muutakin harrastustoimintaa. Suomalaisessa Sofia-opistossa on yli kaksikymmentä eri harrastuspiiriä, joissa voi opiskella esimerkkiksi kieliä, musiikkia ja käsitöitä.
– Opetin itse yksitoista vuotta korujen tekemistä hopealangasta, Vesa Tuominen kertaa.
Hän kertoo, että etenkään Fuengirolassa eläkeläisen ei tarvitse osata espanjan kieltä, sillä asioiminen terveyskeskuksessa, pankissa ja apteekissa sujuu helposti suomeksi.

Mirja Smidtslund kertoo, että kesätapaamisen suunnittelu alkoi jo viime vuoden  tapaamisessa. Petankkikenttään saatiin avustusta Ylöjärven kaupungilta.
Mirja Smidtslund kertoo, että kesätapaamisen suunnittelu alkoi jo viime vuoden
tapaamisessa. Petankkikenttään saatiin avustusta Ylöjärven kaupungilta.– Minusta se luo tiettyä turvallisuuden tunnetta, että pääsee asioimaan omalla äidinkielellään, hän lisää.

Mirja Smidtslund sanoo, että Fuengirolassa arki on täysin samanlaista kuin Suomessakin
– Etelässä vain paistaa aurinko ja eläminen on edullisempaa, hän toteaa.

Suomalaisyhteisö äärettömän tärkeä

Espanjassa samanhenkiset ihmiset löytävät toisensa nopeasti.
– Suurin osa täällä Kurussa olevista vieraista on niitä ihmisiä, joihin tutustuimme jo ensimmäisellä reissullamme, Mirja Smidtslund muistelee.
– En ole nyt muutamaan talveen päässyt Espanjaan sairauteni takia, mutta tuttuja tavataan silti täällä kotimaassa. Yhteydenpito on sitä paitsi niin helppoa nykypäivänä esimerkiksi Skypellä, Tuominen kertoo ja suunnittelee lähtevänsä Espanjaan heti, kun kunto antaa myöden.
Mirja Smidtslund uskoo, että suomalaisyhteisön rooli on merkittävin tekijä, joka vetää hänet miehensä kanssa vuodesta toiseen Fuengirolaan talven viettoon.
– Yhteisön merkitys on meille äärettömän tärkeä. Olemme saaneet Espanjasta todella läheisiä ystäviä.
Hän kuvailee elämää Espanjassa helpoksi.
– Kaikki meistä saavat olla siellä omia persooniaan. Yhteisössämme ei ole mitään merkitystä sillä, mitä on tehnyt työkseen tai millaisessa asemassa on ollut. Meillä kaikilla on Espanjassa samanlainen arki.
– Tällä meidän sakillamme ei ole mitään yhteistä taustaa. Voisi sanoa, että tämä on aivan villi! Tuominen jatkaa ja kertoo samalla, että suomalaisyhteisössä ketään ei ylenkatsota.
Smidtslund kannustaa, että eläkeläisten kannattaisi rohkeasti kokeilla etelässä talvehtimista, sillä suomalaiset ottavat uudet tuttavat yhteisöönsä avosylin vastaan.
– Kaikki ovat sydämmellisesti tervetulleita. Ihan samalla tavalla ulkomailla kuin kotimaassakin toinen ihminen tarvitsee toista ihmistä, hän toteaa.