Energiavisioinnilla palkintopallille

Soppeenmäkeläisfirma voitti Vuoden kummiyritys -palkinnon katsomalla energiapalveluita uusin silmin ja tuottamalla positiivista tulosta yleisen taloudellisen tervan juonnin keskellä.
Toimitusjohtaja Reijo Seppänen (takana) sekä osastopäälliköt Vesa Ketola (edessä) ja Risto Kivimäki omistavat energiapalveluyrityksensä kolmeen pekkaan. Ketola ja Kivimäki tekevät myös ruohonjuurityötä, joka on pitkälti laskeskelua ja vaihtoehtojen vertailua.
Toimitusjohtaja Reijo Seppänen (takana) sekä osastopäälliköt Vesa Ketola (edessä) ja Risto Kivimäki omistavat energiapalveluyrityksensä kolmeen pekkaan. Ketola ja Kivimäki tekevät myös ruohonjuurityötä, joka on pitkälti laskeskelua ja vaihtoehtojen vertailua.

Kun Reijo Seppänen kuuli firmansa pokanneen Pirkanmaan yrityskummien Vuoden kummiyritys -palkinnon, ensi reaktio oli yllätys.
– Pirkanmaan alueella on yli 200 kummiyritystä, joten ei heti ajattele, että me olemme ne, jotka saavat palkinnon, Suomen Energiakatsastusta luotsaava mies sanoo.
Pintaan nousi myös ylpeyden tunne.
– Olemme onnistuneet jossain. Ennen kaikkea olen ylpeä työntekijöistä. Palkinto myös osoittaa, että idea, jonka varaan olemme yrityksen perustaneet, on toiminut.
Tuo idea on tuore tapa tarjota energiapalveluita: firma tarjoaa ne kaikki laitteista huoltoon ja sähkösopimukseen yhdeltä luukulta, ei edusta yhtä laitevalmistajaa ja säästää asiakkaan alkuinvestoinneilta. Näihin perustui myös palkinnon myöntäminen.

Energiapalikoiden sateenvarjo

Soppeenmäkeläisyritys on kuin energiapalveluiden katto. Kun ihminen tavallisesti itse hankkii vaikkapa lämmityslaitteet yhtäältä, niiden huollon toisaalta ja sähkösopimuksen kolmannesta paikasta, Energiakatsastuksen asiakkaana hän kääntyy vain yhden luukun puoleen. Firman idea on etsiä kaikki tarpeellinen nipussa asiakkaalle.
– Myymme asiantuntijapalvelua. Tavoitteena on maksimoida säästöt ja kiinteistön elinkaari.
– Meillä on periaate, että tutkimus ei ole itsetarkoitus. Paperit eivät tuo säästöä vaan toimenpiteet, johtaja sanoo ja vakuuttaa kuitenkin laadusta toteamalla, että on juuri firman taito nähdä, mitkä tutkimukset kiinteistössä ovat tarpeen.
Idea tähän uutta tietä raivaavaan yritykseen syntyi puolisentoista vuotta sitten. Kolme kaverusta katsoi tulevaan samoin silmin:
– Näimme poikien kanssa, että energiatehokkuus on tulevaisuuden juttu, Seppänen sanoo yhteishenkeä kuvaavan leppoisasti kolmesta viisikymppisestä miehestä.

Asiakas ei pulita laitteita

Kun tavallisesti vaikkapa omakotitaloasuja, taloyhtiön hallitus tai teollisuusfirma ostaa laitteet omin rahoin, ylöjärveläisyrityksen asiakkaana ei näin ole.
Kattofirma kilpailuttaa palvelut ja ehdottaa asiantuntijana parasta vaihtoehtoa. Tässä tavallinen pulliainen tekee isoimmat virheet: huonot valinnat. Järkevän valinnan tuomilla säästöillä firma maksaa laiteinvestoinnit. Summa kertyy asiakkaan kanssa tehdyn 8–12 vuoden sopimuskauden aikana.
Firma tuo pysyvää tulosta paitsi riskittömällä laitehankinnalla myös huolehtimalla laitteiden huollosta.
– Kun sopimus päättyy, asiakas voi ostaa laitteet tai jatkaa kanssamme sopimusta.
Investointikulujen kattamisen jälkeen säästöt alkavatkin kertyä jo suoraan kukkaroon.
Mutta investointikuluja ei välttämättä edes tule, ainakaan paljon. Vanhaa laitteistoa näet käytetään ja ehkä täydennetään, jos vain mahdollista.
– Meillä on sanonta ”vanhakin on hyvää”.

Suomen Energiakatsastus pokkasi Vuoden kummiyritys -palkinnon viime keskiviikkona. Mukana tulivat komeat kukat ja kunniakirja.
Suomen Energiakatsastus pokkasi Vuoden kummiyritys -palkinnon viime keskiviikkona. Mukana tulivat komeat kukat ja kunniakirja.

Avointa ja riippumatonta

Riippumattomuus on yksi soppeenmäkeläisyrityksen kulmakivistä. Firma ei edusta yhtä laitevalmistajaa tai muuta yritystä.
– Katsomme meitä asiakkaan silmin.
Valaa asiakkaaseen luottamusta, että yritys kilpailuttaa vaihtoehdot rehellisesti eikä aja yhteistyökumppaniensa etua.
Mutta riippumattomuus on valtti myös yhteistyöyritysten suuntaan. Kun kumppanit luottavat kattopalvelun tarjoajaan, ne eivät ynnää laskuihinsa riskilisiä ja uskaltavat kehittää toimintaa täysin palkein.
Olemassa olevien yhteistyökumppanien joukossa riippumattomuus säilyy kilpailutuksella ja sen avoimella esittelyllä.
– Valintoihin vaikuttaa neljä asiaa: hinta, laitteiden tekninen suorituskyky verrattuna vaatimuksiin, huolto ja takuu. Esitämme asiakkaalle parasta vaihtoehtoa mutta kerromme muutkin vaihtoehdot.
Riippumattomuuden järjestäminen oli lopulta helppoa. Ansaintalogiikka ja yritysidea olivat pohjimmiltaan selkeät ja maalaisjärjen mukaiset.
– Silloin liiketoiminta kantaa.

Säästökortta kunnille ja yrityksille

Palkinnon myöntäjät ynnäsivät ansiolistalle myös firman tuoreen sopimuksen energiaa toimittavan Skapat Energian kanssa.
Sopimus nimittäin sinetöi soppeenmäkeläisfirman kattavan energiapalvelun: sähkösopimukset ovat palveluiden viimeinen palikka laiteasioiden jälkeen.
– Tässä kaksi riippumatonta yhtiötä yhdistää voimansa, Seppänen ynnää.
Firmojen yhteistyö tuo säästöjä etenkin teollisuusyrityksille ja kunnille – tahoille, joiden kuluista energia haukkaa karhunosan. Melkoisen hyvä uutinen tässä talouskuopassa.
– Koko ajan kunnille tulee enemmän velvoitteita ja verotulot pienenevät, joten jostakin on säästettävä. Nyt on ihan oikea aika kääntää katse energiatehokkuuteen. Kunnat saavat energiainvestointeihin tukea, mutta monikaan kunta ei tiedä, kuinka paljon sitä on mahdollista saada, toimitusjohtaja kannustaa.
– Todella hienolta tuntuu, että voimme auttaa, johtaja iloitsee tilaisuudestaan kantaa korren kekoon.

Hyvä startti, luotto tulevaan

Mutta kuinka on mahdollista, että firma on vieläpä onnistunut tekemään plus-merkkistä tulosta – alkumetrejään taittavana yrityksenä ja tässä taloussuossa?
– Eivät ne suuret tulot vaan pienet menot. Olemme olleet kiinteissä kuluissa tarkkoina. Nämä toimitilat kelpaavat meille. Emme lähde niillä pröystäilemään, vaan jos jollain täytyy pröystäillä, teemme sen laadukkaalla toiminnallamme. Kaikki ylimääräinen raha pannaan kehitykseen, johtaja sanoo ja korostaa nöyryyttä.
Positiivinen tulos tuo toimitusjohtajalle uskoa yritykseen. Tulevaan hän marssii firmansa kanssa varmoin ja harkituin askelin. Kaiken ei tarvitse olla valmista heti, mutta eteenpäin aiotaan mennä.
– Periaatteemme on, että tämä on meidän viimeinen työpaikkamme.