”Emme ole nähneet tervettä viikkoa”

Suvi Koivisto muutti avopuolisonsa ja perheen neljän lapsen kanssa viime lokakuussa Asuntilan Niittyläntielle Kunta-asunnot Oy:n vuokra-asuntoon. Pian perheen kaikki jäsenet alkoivat kärsiä selittämättömistä terveysongelmista. Tähän päivään mennessä sairastumisille ei ole löytynyt järjellistä selitystä.
Koivisto uskoo vakaasti, että oireilu johtuu asunnon huonosta sisäilmasta. Uskomusta puoltaa myös monen asiantuntijan lausunto. Vuokranantaja kuitenkin empii yhä.
Taustalla näkyvät lääkepurkit ja astmapiiput ovat kovassa käytössä Suvi Koiviston perheessä. Koiviston sylissä oleva Max Kuusistokaan ei ole säästynyt sairasteluilta.
Taustalla näkyvät lääkepurkit ja astmapiiput ovat kovassa käytössä Suvi Koiviston perheessä. Koiviston sylissä oleva Max Kuusistokaan ei ole säästynyt sairasteluilta.

Ensimmäiset oireet ilmestyivät heti lokakuussa, ensin Suvi Koivistolla itsellään ja sen jälkeen perheen lapsilla. Sittemmin sairauksien tulva on vain voimistunut.
– Hengenahdistusta, yskää, nuhaa, kuumeilua, poskiontelontulehduksia, keuhkoputkentulehduksia, korvatulehduksia ja silmätulehduksia, Koivisto luettelee perheen sairauksien kirjoa ja kertoo, että perheenjäsenet on joutuneet käyttämään astmapiippua.
Kaiken lisäksi kaksi perheen lapsista oksentelee.
Koivisto alkoi epäillä hyvin pian, että hänen asuntonsa sisäilmassa saattaisi olla ongelmia. Asunnon varustelussa havaittiinkin nopeasti puutteita.
– Selvisi, että viemäröinneistä on puuttunut eräänlaiset suojat, jonka vuoksi olemme hengitelleet terveydelle haitallisia kaasuja. Nuo suojat laitettiin kuusi päivää sen jälkeen, kun kyselin joulukuussa isännöitsijältä kosteusmittauksista, Koivisto kertoo.
Isännöitsijä kertoi, että Niittyläntien asunnoissa on tehty kosteusmittaukset ja kuntotarkastukset joskus vuosia sitten. Koivisto huomasi tiedustella myös patterien suodattimien vaihtoa, koska ne pitäisi uusia kerran vuodessa.
– Minun käskettiin olla yhteydessä huoltomieheen. Lopulta suodattimet toimitettiin postilaatikkoomme. Vaihdoin suodattimet itse, Koivisto kertoo.

Luvatut lauteet yhä kateissa

Ensimmäisenä Suomen AIB Kiinteistö- ja Saneerauspalvelut Oy:n huoltohenkilökunta kävi Suvi Koiviston asunnossa. Aluksi heidän suorittamistaan mittauksista löytyi kosteutta. Huoltomiehet suosittelivat ammattimiesten kutsumista paikalle.
– Ammattitaitoisia kosteus-mittaajia ei koskaan kuulunut. Soitin asiasta ja minulle kerrottiin, että asia oli unohtunut. Lopulta 19. joulukuuta nämä samat huoltohenkilöt tulivat uudelleen vahvistettuna yhdellä miehellä. Nyt kosteutta ei enää heidän mukaansa löytynyt, Koivisto kertoo.
Huoltoyhtiön ihmiset olivat kuitenkin sitä mieltä, että Koiviston asunnon sauna oli melko huonossa kunnossa. Niinpä Koivistolle luvattiin uudet saunanlauteet heti joulun jälkeen. Lisäksi huoltomiehet kertoivat, että kylpyhuoneen kaakelien saumoissa näkyvät mustat pisteet saa lopullisesti pois, kun ne hioo viisi kertaa hiomapaperilla.
– Lauteita ei ole vielä tähän päivään mennessä näkynyt, Koivisto naurahtaa.
Perheen sairastelu jatkui läpi talven. Tammikuussa Koivisto vei perheen lapset jälkitarkastukseen. Lasten korvatulehdus ei ollut parantunut. Lisävaivaksi oli tullut silmätulehdus.
Pieni helpotus arkeen tuli 20. tammikuuta, kun Koiviston perhe lähti kahden viikon lomareissulle ulkomaille.
– Ensimmäinen viikko meni sairauksista toipuessa. Toisen viikon saimme lomailla, kun oireet katosivat.
Kotona tilanne oli kuitenkin entisen kaltainen.
– Tulimme kotiin 3. helmikuuta, ja oireet alkoivat uudelleen
5. helmikuuta, Koivisto kertoo.

Tarkastajat paikalle

Maaliskuussa Suvi Koiviston sinnikkyys näytti vihdoin tuottavan tulosta. Asuntoon saapuivat tarkastuskäynnille vuodenvaihteessa aloittanut uusi isännöitsijä, Pirkkalan ympäristöterveydenhuollon valvontayksikön Pirtevan terveystarkastaja sekä Delete Kunnostuspalvelut Oy:n vahinkokartoittaja.
Kolmikko testasi yhdessä Suvi Koiviston kanssa liesituulettimen toimintaa, ja kaikki totesivat, että liesituuletin ei vedä kunnolla.
Samalla kertaa terveystarkastaja kehotti Koiviston perhettä menemään allergiatesteihin.
– Terveystarkastaja epäili, että edellinen asukas on saattanut pitää koiria, jotka ovat tehneet tarpeensa alakerran matolle. Hän myös haistoi pyykinhuuhteluaineen ja epäili sen aiheuttavan joitakin oireita. Minä en tosin käytä huuhteluainetta lainkaan, Koivisto sanoo.
Tarkastuskäynnin yhteydessä alakerran kokolattiamattoon tehtiin viilto. Silloin huomattiin, että uusi kokolattiamatto on asennettu vanhan maton päälle.
– Terveystarkastaja ja vahinkokartoittaja olivat sitä mieltä, että niin ei olisi saanut tehdä, ja että matto pitää vaihtaa. Tämäkin asia on nyt täysin unohtunut, Koivisto ihmettelee.

Lisätutkimuksia suositellaan

Suvi Koiviston asunnossa tehdyistä tarkastuksista on olemassa tarkat pöytäkirjat.  Helmikuussa asunnossa kävivät Tmi Funny Foot -yrityksen homekoirat. Koirilta tuli merkkaus alakerran makuuhuoneen seinään, lastenhuoneen nurkkaan sekä olohuoneen ja eteisen väliseinään pakastimen taakse. Lisäksi koirilta tuli kauttaaltaan huomiota viemäröintiin niin yläkerran wc-tilassa kuin alakerran pesuhuone- ja saunatilassa.
Tmi Funny Footin tarkastuspöytäkirjassa kehotetaan tarkastamaan koirien merkkaamilta kohdilta perusteet merkkaukselle. Myös maapintojen kaato, maa-aineratkaisut sekä sokkelin vesieristys tulisi tarkistaa, jotta voidaan sulkea pois mahdollisen ulkopuolisen kosteuden siirtyminen kiinteistöön.
– Kerroin homekoirien merkkauksista vuokranantajalle. Heidän mielestään koirat ovat kuitenkin liian hyviä ja haistavat sellaisia asioita, joista ei voi tehdä johtopäätöksiä, Koivisto kertoo.
Vahinkokartoittajan tekemässä raportissa puolestaan sanotaan, ettei tarkastuksessa havaittu todellista syytä sille, mikä oireilun on asukkaille aiheuttanut.
Raportissa kuitenkin suositellaan huoneistoon lisätutkimuksia sisäilmatutkimuksiin erikoistuneen yrityksen toimesta.
– Kosteuserojen tarkistuksessa pintakosteusindikaattorilla havaittiin paikoin normaalista poikkeavia pintakosteusarvoja. Kosteuden aiheuttaja tulisi selvittää sekä rakenteet avata siten että ne saadaan kuivattua ja tarkastettua, vahinkokartoittajan raportissa kirjoitetaan.
Terveystarkastajan raportissa kerrotaan, että Suvi Koiviston asunnon alakerran kulman pienessä makuuhuoneessa oli poikkeuksellinen haju.
Raportissa kuitenkin mainitaan, että tarkastuksen aikana ei tullut esiin mitään sellaista seikkaa, joka selvästi selittäisi asukkaiden kokemat terveydelliset oireet ja homekoiran merkkaukset.
Silti terveystarkastaja kirjoittaa suosittelevansa, että kiinteistön omistaja suorittaisi tarkempia tutkimuksia asunnossa asukkaiden kokemien terveydellisten haittojen syiden selvittämiseksi.

”Katson tämän loppuun asti”

Edellä mainittujen raporttien perusteella Suvi Koivisto lähetti isännöitsijälle viestin ja pyysi lupaa asuntonsa rakenteiden kosteusmittauksiin ja saumatutkimuksiin.
Viestiin vastasi asunnon vuokrausta hoitavan Kunta-asunnot Oy:n helsinkiläinen kiinteistöpäällikkö.
– Jos asukas haluaa lisätutkimuksia, niitä voi teettää hänen laskuunsa. Raporteissa ei ole mitään, mikä velvoittaisi kiinteistön omistajaa suorittamaan lisätutkimuksia tai osoittaisi kiinteistöstä johtuvia syitä asukkaan oireiluun, kiinteistöpäällikkö vastasi isännöitsijän välityksellä Koivistolle.
Suvi Koivisto ei aio jättää selvittämättä asiaa. Hän haluaa saada selvyyden sille, mistä hänen perheensä sairastelu johtuu.
– Mietin, että jätänkö asian tähän vai katsonko tämän loppuun asti. Moni on epäillyt, että en uskalla selvittää asiaa. En kuitenkaan pelkää mitään. En halua, että seuraava asuntoon muuttava perhe sairastuu, viime viikolla Niittyläntieltä pois muuttanut Koivisto kertoo.
Mikäli asunnon rakennetutkimuksissa löytyy Koiviston perheen sairauksien aiheuttaja, Suvi Koivisto aikoo esittää vuokranantajalle korvausvaateen.
– Lähden tarvittaessa oikeuteen tämän asian kanssa, se on varma. Haluan nähdä silmästä silmään ne, jotka pystyvät sähköpostitse käymään tätä keskustelua. Teen kaikkeni, ettei tätä asiaa paineta villaisella, vaikka joudunkin käymään tätä kamppailua äitiyspäivärahan turvin, Koivisto sanoo päättäväisenä.

”Emme suosittele omia tutkimuksia”

Kunta-asunnot Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kuosa sanoo, ettei Suvi Koiviston kannata itse ryhtyä teettämään lisätutkimuksia ongelmien selvittämiseksi.

– En todellakaan suosittele asukasta itse teettämään rakenteisiin menevää tutkimusta. Kyseessä on Kunta-asuntojen omistama kiinteistö. Eihän asunto-osakeyhtiössäkään asunnon haltija mene rakenteisiin koskemaan, Kuosa sanoo.
Hän ihmettelee sitä, että asukas on itse teettänyt tarkastuksen homekoirilla.
– Ja nyt hän vaatii meiltä homekoirien käytön kustannusten maksamista. Sellaista emme tietenkään maksa. Asukas ei sentään itse voi määrittää mitä ja miten tutkitaan. Me kiinteistönomistajana hoidamme asiat normaalissa järjestyksessä, Kuosa selvittää.
Toimitusjohtaja Kuosa sanoo olevansa tietoinen Suvi Koiviston asunnon tilanteesta.
– Joissain kohdissa siellä ehkä näyttää siltä, että siellä olisi jotakin. Mutta ne ovat itse asiassa vanhempia jälkiä, ja me sitten katsomme onko siellä jotakin olemassa vai ei. Home on sellainen asia, ettei sen mittauksissa ole mitään selkeitä raja-arvoja vaan ainoastaan suosituksia. Lisäksi asukkailla on myös erilaisia herkkyysasteita, Kuosa sanoo.
Vaikka Kuosa ei varsinaisesti lupaa mitään rakenteisiin meneviä lisäselvityksiä, hän sanoo, että Suvi Koiviston asunto käydään vielä läpi.
– Kyllä me käydään asunto läpi ja kiinteistöpäällikkö katsoo, mitä kaikkea asunnossa on tarve tehdä. Tällaiset ovat usein myös siivouskysymyksiä.
Kuosan mukaan terveystarkastajan sana on Kunta-asunnoille kaikista painavin.
Jos asunnosta löytyy jotakin akuuttia, terveystarkastajan velvollisuus on lähteä viranomaistoimenpitein viemään asiaa eteenpäin. Jos jotakin vakavaa löytyisi, terveystarkastaja ei tekisi suosituksia vaan ohjeistuksen siitä, mitä pitää tehdä, Kuosa muistuttaa.
Ylöjärven kaupungin asukasvalitsija Maarit Collander ja Kunta-asunnot Oy:n kiinteistöpäällikkö Jari Laurila eivät ottaneet kantaa Suvi Koiviston mainitsemiin sisäilmaongelmiin.

Comments are closed.